Analiza produktów naturalnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0600-S1-Cm-PW7b-IV |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.3
|
Nazwa przedmiotu: | Analiza produktów naturalnych |
Jednostka: | Wydział Chemii |
Grupy: |
Studia stacjonarne I stopnia - kierunek: Chemia Medyczna - semestr 4 |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
5.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Zaliczenie z Podstaw chemii analitycznej |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (godziny kontaktowe): - godziny realizowane w ramach wykładu 15h; -godziny realizowane w ramach pracowni 30h. 2. Praca indywidualna studenta: -przygotowanie do egzaminu 30 h; - przygotowanie studenta do zajęć laboratoryjnych 30 h; - przygotowywanie sprawozdań z wykonanych ćwiczeń 50 h; - konsultacje i praca z nauczycielem akademickim 5 h. Łącznie 150 godzin/30h =5pkt ECTS |
Efekty uczenia się - wiedza: | K1 Student zna metody przygotowania prób produktów naturalnych do analizy. K_W01 K2 Ma wiedzę o możliwościach wykorzystania metod klasycznych i instrumentalnych w analizie jakościowej i ilościowej produktów naturalnych. K_W04, K_W08 K3 Ma wiedzę o przyczynach i sposobach unikania błędów w analizie ilościowej oraz wiedzę o sposobie przedstawiania wyników analiz. K_W02 K4 Definiuje podstawowe grupy związków chemicznych występujących w produktach naturalnych. K_W01 |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1 Student potrafi analizować i rozwiązywać problemy związane z analizą produktów naturalnych w oparciu o zdobytą wiedzę. K_U01 U2 Potrafi zaproponować metodę oznaczania składników produktów naturalnych. K_U05 U3 Potrafi opracować statystycznie uzyskane wyniki analiz oraz opracować raporty z wykonywanych analiz. K_U02 U4 Potrafi posługiwać się sprzętem stosowanym w analizie jakościowej i ilościowej produktów naturalnych. K_U04 |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1 Jest nastawiony na zdobywanie nowej wiedzy, umiejętności i doświadczeń dotyczących analizy produktów naturalnych. K_K01 K2 Nawiązuje współpracę w grupie. K_K02 K3 Określa priorytety w celu zaplanowania i realizacji określonego zadania. K_K03 |
Metody dydaktyczne: | Wykład –metoda podająca – wykład problemowy. Laboratorium – metoda poszukująca laboratoryjna. |
Metody dydaktyczne podające: | - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - laboratoryjna |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu prowadzone są następujące zajęcia: - wykład 15 h. - laboratorium 30 h. Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu analizy produktów naturalnych. Ponadto student zostaje zapoznany z metodykami stosowanymi w analityce produktów naturalnych. |
Pełny opis: |
Treści programowe wykładu: Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z metodami analizy produktów naturalnych. W ramach wykładu zostaną omówione metody: przygotowania prób do analizy, identyfikacji, badania tożsamości oraz analiza ilościowa z wykorzystaniem metod klasycznych i instrumentalnych. Treści programowe laboratorium: Laboratorium poświęcone jest zapoznaniu studenta z metodami pobierania i przygotowania prób do analizy surowców naturalnych oraz procedurami analitycznymi wykorzystywanymi w ich badaniach. Zajęcia laboratoryjne obejmą metody pobierania i przygotowania prób do analizy oraz oznaczanie wybranych składników surowców pochodzenia naturalnego, w tym min.: flawonoidów, polifenoli, kwasów fenolowych, alkaloidów, witamin oraz wybranych składników o charakterze antyodżywczym. Oznaczanie aktywności antyutleniającej. W analizach wykorzystane zostaną metody miareczkowe, elektrochemiczne, spektroskopowe oraz chromatograficzne. Większość ćwiczeń oparta jest na standardowych metodach ujętych w Polskich i Europejskich Normach oraz Farmakopei Polskiej VIII i Europejskiej 5.0. |
Literatura: |
Literatura podstawowa 1. B. Klimek red., Analiza fitochemiczna roślinnych substancji leczniczych, Wyd UM Łódź, 2011 2. A. Kołodziejczyk, Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2013 Literatura uzupełniająca: 1. A. Gliszczyńska-Świgło, Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżnik jej jakości, Wyd UE Poznań, 2010 |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład: Egzamin pisemny 2 godz. Kryteria. Na ocenę dostateczną (50-60%) Student definiuje: podstawowe składniki produktów naturalnych, zna podstawy teoretyczne metod analitycznych oraz potrafi opisać analizy przeprowadzane w pracowni. K_W01; K_W02; K_W04, K_W08 Na ocenę dostateczny plus (61-65%) Student potrafi sklasyfikować składniki produktów naturalnych. Zna i rozumie podstawy teoretyczne metod analitycznych oraz zna zasady opisu analizy chemicznej przeprowadzonej w pracowni. K_W01; K_W02; K_W04; K_W08 Na ocenę dobrą (66-75%) Student potrafi rozpoznać i zakwalifikować zagrożenia związane z składnikami produktów naturalnych. Student potrafi zaproponować metodykę oznaczania poszczególnych składników produktów naturalnych. Zna metodę i rozumie zasady teoretyczne oraz sposób wykonania analizy. Potrafi planować i samodzielnie opisać analizę oraz wyciągnąć prawidłowe wnioski. K_W01; K_W02; K_W04; K_W08; K_U01; K_U05; Na ocenę dobry plus (76-80%) Potrafi zastosować zdobytą wiedzę do oceny jakości produktów naturalnych. Posiada pełną wiedzę o metodzie analitycznej, rozumie zasadę pracy z wykorzystaniem właściwego sprzętu i szkła laboratoryjnego. K_W01; K_W02; K_W04; K_W08; K_U01; K_U05; Na ocenę bardzo dobry (>80%) Posiada wiedzę wykraczająca poza zakres tematyczny wykładu zdobytą samodzielnie podczas pracy w bibliotece. K_W01; K_W02; K_W04; K_W08; K_U01; K_U05; Laboratorium: zaliczenie na ocenę na podstawie sprawozdań z wykonywanych analiz Kryteria. Na ocenę dostateczną (50-60%) Student zna podstawy teoretyczne metod analitycznych oraz potrafi opisać analizy przeprowadzane w pracowni. Na ocenę dostateczny plus (61-65%) Student zna i rozumie podstawy teoretyczne metod analitycznych oraz zna zasady opisu analizy chemicznej przeprowadzonej w pracowni. Na ocenę dobrą (66-75%) Zna metodę i rozumie zasady teoretyczne oraz sposób wykonania analizy. Potrafi planować i samodzielnie opisać analizę oraz wyciągnąć prawidłowe wnioski. Na ocenę dobry plus (76-80%) Posiada pełną wiedzę o metodzie analitycznej, rozumie zasadę pracy z wykorzystaniem właściwego sprzętu i szkła laboratoryjnego. Potrafi zastosować zdobytą wiedzę do rozwiązywania nowych problemów analitycznych. Na ocenę bardzo dobry (>80%) Posiada wiedzę wykraczająca poza zakres tematyczny laboratorium zdobytą samodzielnie podczas pracy w bibliotece, stosuje właściwe metody badania złożonych matryc i potrafi je zastosować do rozwiązywania nowych problemów analitycznych . |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR LAB
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 35 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marzanna Kurzawa | |
Prowadzący grup: | Marzanna Kurzawa | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu prowadzone są następujące zajęcia: - wykład 15 h. - laboratorium 30 h. Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu analizy produktów naturalnych. Ponadto student zostaje zapoznany z metodykami stosowanymi w analityce produktów naturalnych. |
|
Pełny opis: |
Treści programowe wykładu: Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z metodami analizy produktów naturalnych. W ramach wykładu zostaną omówione metody: przygotowania prób do analizy, identyfikacji, badania tożsamości oraz analiza ilościowa z wykorzystaniem metod klasycznych i instrumentalnych. Treści programowe laboratorium: Laboratorium poświęcone jest zapoznaniu studenta z metodami pobierania i przygotowania prób do analizy surowców naturalnych oraz procedurami analitycznymi wykorzystywanymi w ich badaniach. Zajęcia laboratoryjne obejmą metody pobierania i przygotowania prób do analizy oraz oznaczanie wybranych składników surowców pochodzenia naturalnego, w tym min.: flawonoidów, polifenoli, kwasów fenolowych, alkaloidów, witamin oraz wybranych składników o charakterze antyodżywczym. Oznaczanie aktywności antyutleniającej. W analizach wykorzystane zostaną metody miareczkowe, elektrochemiczne, spektroskopowe oraz chromatograficzne. Większość ćwiczeń oparta jest na standardowych metodach ujętych w Polskich i Europejskich Normach oraz Farmakopei Polskiej VIII i Europejskiej 5.0. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa 1. B. Klimek red., Analiza fitochemiczna roślinnych substancji leczniczych, Wyd UM Łódź, 2011 2. A. Kołodziejczyk, Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2013 Literatura uzupełniająca: 1. A. Gliszczyńska-Świgło, Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżnik jej jakości, Wyd UE Poznań, 2010 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-20 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT LAB
ŚR LAB
CZ PT LAB
|
Typ zajęć: |
Laboratorium, 35 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marzanna Kurzawa | |
Prowadzący grup: | Marzanna Kurzawa | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu prowadzone są następujące zajęcia: - wykład 15 h. - laboratorium 30 h. Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu analizy produktów naturalnych. Ponadto student zostaje zapoznany z metodykami stosowanymi w analityce produktów naturalnych. |
|
Pełny opis: |
Treści programowe wykładu: Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z metodami analizy produktów naturalnych. W ramach wykładu zostaną omówione metody: przygotowania prób do analizy, identyfikacji, badania tożsamości oraz analiza ilościowa z wykorzystaniem metod klasycznych i instrumentalnych. Treści programowe laboratorium: Laboratorium poświęcone jest zapoznaniu studenta z metodami pobierania i przygotowania prób do analizy surowców naturalnych oraz procedurami analitycznymi wykorzystywanymi w ich badaniach. Zajęcia laboratoryjne obejmą metody pobierania i przygotowania prób do analizy oraz oznaczanie wybranych składników surowców pochodzenia naturalnego, w tym min.: flawonoidów, polifenoli, kwasów fenolowych, alkaloidów, witamin oraz wybranych składników o charakterze antyodżywczym. Oznaczanie aktywności antyutleniającej. W analizach wykorzystane zostaną metody miareczkowe, elektrochemiczne, spektroskopowe oraz chromatograficzne. Większość ćwiczeń oparta jest na standardowych metodach ujętych w Polskich i Europejskich Normach oraz Farmakopei Polskiej VIII i Europejskiej 5.0. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa 1. B. Klimek red., Analiza fitochemiczna roślinnych substancji leczniczych, Wyd UM Łódź, 2011 2. A. Kołodziejczyk, Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2013 Literatura uzupełniająca: 1. A. Gliszczyńska-Świgło, Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżnik jej jakości, Wyd UE Poznań, 2010 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-19 |
Przejdź do planu
PN WT LAB
ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 35 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marzanna Kurzawa | |
Prowadzący grup: | Marzanna Kurzawa | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu prowadzone są następujące zajęcia: - wykład 15 h. - laboratorium 30 h. Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu analizy produktów naturalnych. Ponadto student zostaje zapoznany z metodykami stosowanymi w analityce produktów naturalnych. |
|
Pełny opis: |
Treści programowe wykładu: Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z metodami analizy produktów naturalnych. W ramach wykładu zostaną omówione metody: przygotowania prób do analizy, identyfikacji, badania tożsamości oraz analiza ilościowa z wykorzystaniem metod klasycznych i instrumentalnych. Treści programowe laboratorium: Laboratorium poświęcone jest zapoznaniu studenta z metodami pobierania i przygotowania prób do analizy surowców naturalnych oraz procedurami analitycznymi wykorzystywanymi w ich badaniach. Zajęcia laboratoryjne obejmą metody pobierania i przygotowania prób do analizy oraz oznaczanie wybranych składników surowców pochodzenia naturalnego, w tym min.: flawonoidów, polifenoli, kwasów fenolowych, alkaloidów, witamin oraz wybranych składników o charakterze antyodżywczym. Oznaczanie aktywności antyutleniającej. W analizach wykorzystane zostaną metody miareczkowe, elektrochemiczne, spektroskopowe oraz chromatograficzne. Większość ćwiczeń oparta jest na standardowych metodach ujętych w Polskich i Europejskich Normach oraz Farmakopei Polskiej VIII i Europejskiej 5.0. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa 1. B. Klimek red., Analiza fitochemiczna roślinnych substancji leczniczych, Wyd UM Łódź, 2011 2. A. Kołodziejczyk, Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2013 Literatura uzupełniająca: 1. A. Gliszczyńska-Świgło, Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżnik jej jakości, Wyd UE Poznań, 2010 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-19 |
Przejdź do planu
PN WT LAB
LAB
ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 35 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marzanna Kurzawa | |
Prowadzący grup: | Karolina Kulka-Kamińska, Marzanna Kurzawa | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu prowadzone są następujące zajęcia: - wykład 15 h. - laboratorium 30 h. Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu analizy produktów naturalnych. Ponadto student zostaje zapoznany z metodykami stosowanymi w analityce produktów naturalnych. |
|
Pełny opis: |
Treści programowe wykładu: Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z metodami analizy produktów naturalnych. W ramach wykładu zostaną omówione metody: przygotowania prób do analizy, identyfikacji, badania tożsamości oraz analiza ilościowa z wykorzystaniem metod klasycznych i instrumentalnych. Treści programowe laboratorium: Laboratorium poświęcone jest zapoznaniu studenta z metodami pobierania i przygotowania prób do analizy surowców naturalnych oraz procedurami analitycznymi wykorzystywanymi w ich badaniach. Zajęcia laboratoryjne obejmą metody pobierania i przygotowania prób do analizy oraz oznaczanie wybranych składników surowców pochodzenia naturalnego, w tym min.: flawonoidów, polifenoli, kwasów fenolowych, alkaloidów, witamin oraz wybranych składników o charakterze antyodżywczym. Oznaczanie aktywności antyutleniającej. W analizach wykorzystane zostaną metody miareczkowe, elektrochemiczne, spektroskopowe oraz chromatograficzne. Większość ćwiczeń oparta jest na standardowych metodach ujętych w Polskich i Europejskich Normach oraz Farmakopei Polskiej VIII i Europejskiej 5.0. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa 1. B. Klimek red., Analiza fitochemiczna roślinnych substancji leczniczych, Wyd UM Łódź, 2011 2. A. Kołodziejczyk, Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2013 Literatura uzupełniająca: 1. A. Gliszczyńska-Świgło, Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżnik jej jakości, Wyd UE Poznań, 2010 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.