I. Ćwiczenie wprowadzające.
1. Zapoznanie studentów z regulaminem BHP
2. Nauka prawidłowej obsługi urządzeń na pracowni biochemicznej, korzystania z dozatorów i pipet automatycznych.
3. Zapoznanie studentów z zakresem materiału obowiązującego w ramach przygotowania teoretycznego do zajęć z biochemii ogólnej oraz metodami sprawdzającymi poziom przyswojenia wymaganej wiedzy.
II. Aminokwasy - struktura, właściwości i funkcje.
1. Struktura i klasyfikacja aminokwasów wchodzących w skład białek (wzory).
2. Właściwości chemiczne i fizyczne aminokwasów.
3. Zasady chromatografii cienkowarstwowej.
Ćwiczenia praktyczne:
1. Reakcje wspólne dla wszystkich aminokwasów.
2. Reakcje specyficzne dla poszczególnych aminokwasów.
3. Chromatografia cienkowarstwowa aminokwasów na żelu krzemionkowym.
III. Białka - struktura, właściwości i funkcje.
1. Budowa białek, struktura I, II, III i IV rzędowa białka.
2. Peptydy: struktura wiązania peptydowego.
3. Reakcje charakterystyczne białek.
4. Właściwości chemiczne i biologiczne białek.
5. Amfoteryczne właściwości białek.
6. Denaturacja białek.
Ćwiczenia praktyczne:
1. Wykrywanie białek – reakcja biuretowa.
2. Denaturacja białek pod wpływem czynników fizycznych i chemicznych.
3. Wykazanie amfoterycznego charakteru białek.
4. Wyznaczanie punktu izoelektrycznego kazeiny.
IV. Metody separacji i ilościowego oznaczania białek.
1. Metody ilościowego oznaczania białek.
2. Metody rozdzielania, analizy jakościowej i ilościowej białek: chromatografia, elektroforeza, wysalanie.
3. Zastosowanie filtracji żelowej do frakcjonowania i oczyszczania
4. mieszanin substancji o różnej masie cząsteczkowej.
5. Wyznaczanie masy cząsteczkowej metodą filtracji żelowej.
Ćwiczenia praktyczne:
1. Filtracja żelowa (błękit dekstrynowy 2000, cytochrom c, chromian potasu). Zastosowanie filtracji żelowej do frakcjonowania i oczyszczania mieszanin substancji o różnej masie cząsteczkowej.
2. Oznaczanie ilościowe białka metodą biuretową.
3. Wysalanie białek przy zastosowaniu siarczanu amonu.
V. Witaminy.
Ćwiczenia praktyczne:
1. Wykonanie krzywej wzorcowej
2. Oznaczanie stężenia witaminy C w materiale biologicznym z użyciem fenolowego odczynnika Folina- Ciocalteau.
3. Wykrywanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach:A,E,D.
4. Identyfikacja witamin A,E,D w tranie.
Zakres materiału:
1. Klasyfikacja witamin.
2. Struktura i funkcja witaminy C (wzór).
3. Metody oznaczania witaminy C.
4. Struktura i funkcja witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A,E,D.
5. Metody oznaczania witamin A,E,D.
VI. Enzymy-budowa, właściwości i funkcje.
1. Zasady izolowania enzymów.
2. Budowa i funkcja enzymów.
3. Klasy enzymów (przykłady reakcji dla każdej z klas).
4. Enzymy - markery struktur komórkowych.
Ćwiczenia praktyczne:
1. Izolowanie inwertazy z drożdży.
VII. Kinetyka reakcji enzymatycznych (część I).
1. Budowa i klasyfikacja enzymów. Mechanizm działania.
2. Swoistość i specyficzność reakcji enzymatycznych.
3. Jednostki aktywności enzymatycznej (aktywność właściwa, molekularna, międzynarodowa).
4. Kinetyka reakcji enzymatycznych. Pojęcia: szybkości maksymalnej i stałej Michaelisa.
5. Szybkość reakcji enzymatycznej i czynniki wpływające na jej wartość.
6. Równanie Michaelisa-Menten i Lineweavera-Burka.
7. Reakcja katalizowana przez inwertazę.
8. Zasada metody oznaczania aktywności inwertazy.
Ćwiczenia praktyczne:
1. Oznaczanie cukrów redukujących z kwasem 3,5-dinitrosalicylowym (DNS) i zastosowanie tej metody do oznaczania aktywności inwertazy. Wykreślenie krzywej wzorcowej.
2. Badanie wpływu różnych stężeń inwertazy na szybkość hydrolizy sacharozy.
VIII. Kinetyka reakcji enzymatycznych (część II).
1. Budowa i klasyfikacja enzymów. Mechanizm działania.
2. Jednostki aktywności enzymatycznej.
3. Kinetyka reakcji enzymatycznych.
4. Szybkość reakcji enzymatycznej i czynniki wpływające na jej wartość.
5. Rodzaje inhibicji reakcji enzymatycznych.
6. Allosteryczna regulacja aktywności enzymatycznej.
7. Doświadczalne wyznaczanie stałej Michaelisa.
Ćwiczenia praktyczne:
1. Wyznaczenie szybkości początkowych reakcji.
2. Wyznaczenie maksymalnej szybkości reakcji (Vmax).
3. Wyznaczanie stałej Michaelisa (Km) dla reakcji hydrolizy sacharozy katalizowanej przez inwertazę.
IX. Cukry proste i dwucukry - struktura, właściwości i funkcje.
1. Struktura i klasyfikacja cukrów prostych i dwucukrów (wzory łańcuchowe i taflowe).
2. Monosacharydy: podział, znaczenie fizjologiczne.
3. Izomeria: enancjomery D i L, anomery α i β, epimery.
4. Właściwości fizyczne i chemiczne cukrów prostych.
Ćwiczenia praktyczne:
1. Reakcje charakterystyczne na cukry proste:
a) Próby redukcyjne.
b) Reakcje barwne z mocnymi kwasami.
2. Fermentacja alkoholowa.
3. Otrzymywanie osazonów cukrów prostych i dwucukrów.
4. Struktura, klasyfikacja i właściwości dwucukrów i wielocukrów (wzory).
5. Właściwości fizyczne i chemiczne dwucukrów i wielocukrów.
6. Dwucukry redukujące i nieredukujące.
X. Wielocukry- struktura, właściwości i funkcje.
1. Struktura, klasyfikacja i właściwości wielocukrów (wzory).
2. Właściwości fizyczne i chemiczne wielocukrów.
3. Hydrolityczna degradacja polisacharydów.
4. Reakcje ogólne i swoiste dla dwucukrów i wielocukrów.
5. Polisacharydy: podział (homoglikany, heteroglikany), znaczenie fizjologiczne
Ćwiczenia praktyczne:
1. Reakcje dwucukrów redukujących i nieredukujących.
2. Hydroliza dwucukrów.
3. Reakcja skrobi z jodem.
4. Wysalanie skrobi.
5. Właściwości redukujące skrobi, hydroliza enzymatyczna skrobi.
6. Rozpuszczalność i hydroliza celulozy.
XI. Zasady izolacji kwasów nukleinowych i nukleoprotein.
1. Struktura kwasów nukleinowych (wzory).
a. Wzory zasad purynowych i pirymidynowych występujących w RNA i DNA, nukleozydów i nukleotydów.
b. Struktura oligonukleotydów (rybo- i 2'-deoksyrybo-).
2. Podstawowe cechy struktury RNA i DNA.
3. Struktura nukleosomu, histony i ich rola w stabilizacji struktury nukleosomu.
4. Podstawowe różnice pomiędzy organizacją genomu pro- i eukariotycznego
5. Pozachromosomalny materiał genetyczny
6. Białka związane z DNA i RNA.
7. Właściwości nukleoprotein.
8. Izolowanie nukleoprotein.
9. Metody wykorzystywane do izolowania DNA i RNA.
Ćwiczenia praktyczne:
1. Izolowanie RNA z drożdży.
XII. Kwasy nukleinowe - struktura, właściwości i funkcje.
1. Struktura kwasów nukleinowych.
2. Analiza chemiczna preparatów kwasów nukleinowych.
3. Właściwości spektralne kwasów nukleinowych.
4. Denaturacja DNA:
a. efekt hiperchromowy,
b. temperatura topnienia.
5. Enzymy nukleolityczne, endonukleazy restrykcyjne
6. Techniki stosowane we współczesnej genetyce molekularnej i inżynierii genetycznej.
a. metody rozdziału i charakterystyki DNA:
- wirowanie w gradiencie gęstości,
- metody chromatograficzne,
- techniki elektroforetyczne,
b. amplifikacja DNA,
c. sekwencjonowanie DNA,
d. klonowanie.
Ćwiczenia praktyczne:
1. Ilościowe oznaczanie RNA z drożdży metodą kolorymetryczną z orcyną.
2. Analiza chemiczna preparatów kwasów nukleinowych
3. Spektrofotometria kwasów nukleinowych – widma absorpcyjne, oznaczanie czystości preparatów kwasów nukleinowych
XIII. Tłuszczowce - struktura, właściwości i funkcje.
1. Struktura kwasów tłuszczowych i lipidów (wzory).
2. Budowa i podział lipidów.
3. Właściwości fizykochemiczne tłuszczów:
- rozpuszczalność
- zmydlanie, wysalanie mydła
- wykrywanie tłuszczu
- jełczenie
- liczby właściwe tłuszczów
Ćwiczenia praktyczne:
1. Wykrywanie glicerolu .
2. Zmydlanie tłuszczów.
3. Otrzymywanie mydła nierozpuszczalnego.
4. Wysalanie mydła.
5. Wydzielanie wolnych kwasów tłuszczowych.
6. Rozpuszczalność tłuszczów.
7. Jełczenie aldehydowe – próba Kreisa.
8. Utlenianie wiązań podwójnych.
XIV. Cholesterol - struktura, właściwości i funkcje.
1. Podział steroidów.
2. Budowa i funkcje cholesterolu.
3. Właściwości fizykochemiczne cholesterolu.
4. Rola cholesterolu w organizmie człowieka.
Ćwiczenia praktyczne:
1. Wykrywanie cholesterolu
2. Ilościowe oznaczanie cholesterolu metodą Ilcy’ego.
XV. Zaliczenie przedmiotu - analiza uzyskanych ocen.
|