Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Rośliny dziko występujące w diecie człowieka 2600-RDBIOT-SX-S1
Wykład monograficzny (MON) Semestr zimowy 2017/18

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: (brak limitu)
Efekty uczenia się:

Efekty kształcenia – wiedza

Biotechnologia

W1: ma wiedzę z zakresu złożonych procesów przyrodniczych zachodzących w organizmach żywych K_W01

W2: zna aktualnie dyskutowane w literaturze specjalistycznej problemy z związane z wykorzystaniem roślin dziko występujących KW_14

Biologia:

W3: ma wiedzę na temat wpływu diety na zdrowie człowieka i

objaśnia wpływ poszczególnych gatunków roślin na jego organizm K_W06, K_W07

Efekty kształcenia – umiejętności

Biotechnologia

U1: potrafi samodzielnie ocenić rzetelność uzyskanych informacji K_U04,

Biologia:

U2: potrafi ocenić zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka związane ze spożywaniem roślin dziko występujących K_U05

U3: analizuje i interpretuje informacje zarówno w języku polskim jak i angielskim K_U06

Efekty kształcenia – kompetencje społeczne

Biotechnologia

K1: Wykazuje twórczą postawę w życiu zawodowym i społecznym K_K12

Biologia:

K2: rozumie potrzebę ustawicznego pogłębiania wiedzy z wykorzystaniem czasopism naukowych i popularnonaukowych K_01

K3: racjonalnie i krytycznie podchodzi do informacji uzyskanej z literatury i internetu, a także obiegowych przekonań odnoszących się do wpływu roślin na organizm człowieka

Metody i kryteria oceniania:

Uczestnictwo w zajęciach:

ndst - 20 pkt (40%)

dst- 30 pkt (60%)

dst plus- 35 pkt (75%)

db- 40 pkt (80%)

db plus- 45pkt (90%)

bdb- 50 pkt (100%)

Zakres tematów:

Zakres szczegółowy wykładów elastyczny - zależny od dostępnych roślin dziko występujących, które podlegają prezentacji i są degustowane.

1. Dla czego rośliny dziko występujące? Witamy przybysza z Ameryki czyli wiesiołka dwuletniego Oenothera biennis (degustacja sałatki z korzeni wiesiołka)

2. Ostrożności nigdy nie jest za wiele - chrzan pospolity Armoracia rusticana i wrotycz pospolity Tanacetum vulgare (degustacja świeżo startego korzenia chrzanu, liści oraz młodych liści wrotyczu)

3. Co można wygrzebać spod śniegu – czyli gwiazdnica pospolita Stellaria media i saponiny (degustacja „gwiazdnica na surowo”, gwiazdnica „a’la szpinak”)

4. Kogo utopić w rosole – czyli bluszczyk kurdybanek Glechoma hederacea i lubczyk ogrodowy Levisticum officinale (bitwa na smaki – rozpoznawanie rosołu doprawionego lubczykiem i bluszczykiem)

5. Czy majeranek jest dziki – czyli lebiodka pospolita Origanum vulgare i lebiodka majeranek Origanum majorana (degustacja herbatki z lebiodki pospolitej i majeranku)

6. Puszka Pandory czy zapachniało miętą – rodzaj Mentha czyli gatunki popularne a gatunki rodzime (rozróżnianie gatunków mięty na podstawie zapachu suszonego ziela)

7. Czarodziejski smak i właściwości – czyli dalsza część historii o rodzaju Mentha (w menu herbata miętowa po marokańsku)

8. Co można zbierać po przymrozkach – żurawina Vaccinium oxycoccus i amerykańska kuzynka Vaccinium macrocarpon (porównanie smaku - degustacja surowych owoców obu gatunków)

9. Gdybyśmy chcieli hodować żurawinę – „wyprawa” do Ameryki północnej i na Kaszuby

10. Lato ukryte w zamrażarce – borówka (degustacja owoców borówki czarnej i borówki amerykańskiej)

11. Gotujemy i zaprawiamy borówki – przegląd potraw regionalnych i blogów kulinarnych

12. W oczekiwaniu na wiosnę – podbiał pospolity Tussilago farfara i mniszek lekarski Taraxaccum officinale.

13. Które kwiaty warto zjeść – robinia akacjowa Robinia pseudoaccacia i róża Rosa sp.

14. ‘Ziemniak’ z Ameryki – topinambur Helianthus tuberosus (degustacja gotowanych bulw)

15. Na zakończenie - quiz

Metody dydaktyczne:

Metoda dydaktyczna podająca:

- wykład informacyjny (konwencjonalny)

- wykład problemowy

- prezentacja multimedialna

- degustacja

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każda środa, 11:00 - 12:00, sala III (H. Szarskiego)
Agnieszka Piernik 77/100 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Wydziały: Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych oraz Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)