Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Biochemia 1704-F2-BCHEML-J
Ćwiczenia (CW) Semestr letni 2017/18

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Strona zajęć: http://edukacja.cm.umk.pl
Liczba godzin: 15
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie
Efekty uczenia się:

Ćwiczenia i laboratoria:

W1: przedstawia budowę, właściwości fizykochemiczne i funkcje węglowodanów, lipidów, aminokwasów, białek, kwasów nukleinowych, hormonów i witamin (K_A.W9).

W2: przedstawia strukturę i funkcje błon biologicznych oraz mechanizmy transportu przez błony (K_A.W10).

W3: wyjaśnia molekularne aspekty transdukcji sygnałów (K_A.W11).

W4: przedstawia główne szlaki metaboliczne i ich współzależności, wyjaśnia mechanizmy regulacji metabolizmu i wpływu leków na te procesy (K_A.W12).

U1: potrafi wykorzystywać wiedzę biochemiczną do analizy i oceny procesów fizjologicznych i patologicznych, w tym do oceny wpływu leków i substancji toksycznych na te procesy (K_A.U8).

U2: potrafi wykrywać i oznaczać aminokwasy, białka, węglowodany, lipidy, hormony i witaminy w materiale biologicznym (K_A.U9).

U3: potrafi wykonywać badania kinetyki reakcji enzymatycznych (K_A.U10).

K1: wyciąga i formułuje wnioski z własnych pomiarów i obserwacji (K_B.K2).

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady, ćwiczenia i laboratoria:

Kolokwium: (0 – 30 punktów; próg zaliczenia ≥ 60%) - W1, W2, W3,W4 U1, K1.

Liczba punktów Ocena

29-30 Bardzo dobry

27-28 Dobry plus

24-26 Dobry

21-23 Dostateczny plus

18-20 Dostateczny

0-17 Niedostateczny

Laboratoria:

Krótki sprawdzian wiadomości w formie pisemnej na początku ćwiczeń („wejściówka”): (0 – 4 punkty; próg zaliczenia ≥ 60%) W1, K1.

Praktyczne wykonanie ćwiczeń (sprawdzian praktyczny): U1, U2, U3, K1.

Przedłużona obserwacja (>50%): K1.

Zakres tematów:

Laboratoria:

1. Ćwiczenie wprowadzające.

Zapoznanie studentów z regulaminem BHP. Nauka prawidłowej obsługi urządzeń na pracowni biochemicznej, korzystania z dozatorów i pipet automatycznych. Zapoznanie studentów z zakresem materiału obowiązującego w ramach przygotowania teoretycznego do zajęć z biochemii ogólnej oraz metodami sprawdzającymi poziom przyswojenia wymaganej wiedzy.

2. Aminokwasy - struktura, właściwości i funkcje.

Reakcje wspólne dla wszystkich aminokwasów. Reakcje specyficzne dla poszczególnych aminokwasów. Chromatografia cienkowarstwowa aminokwasów na żelu krzemionkowym.

3. Białka - struktura, właściwości i funkcje.

Preparatyka biochemiczna: metody separacji białek. Budowa białek. Właściwości chemiczne i biologiczne białek. Amfoteryczne właściwości białek. Denaturacja białek. Reakcje charakterystyczne białek.

4. Metody separacji i ilościowego oznaczania białek.

Filtracja żelowa (błękit dekstrynowy 2000, mioglobina, chromian potasu). Zastosowanie filtracji żelowej do frakcjonowania i oczyszczania mieszanin substancji o różnej masie cząsteczkowej. Oznaczanie ilościowe białka metodą biuretową. Wysalanie białek przy zastosowaniu siarczanu amonu.

5. Cukry proste i dwucukry - struktura, właściwości i funkcje. Reakcje charakterystyczne na cukry proste: Próby redukcyjne. Reakcje barwne z mocnymi kwasami. Fermentacja alkoholowa.

Otrzymywanie osazonów cukrów prostych i dwucukrów.

6. Dwucukry i wielocukry - struktura, właściwości i funkcje.

Reakcje dwucukrów redukujących i nieredukujących. Hydroliza dwucukrów. Reakcja skrobi z jodem. Wysalanie skrobi. Właściwości redukujące skrobi, hydroliza enzymatyczna skrobi.

Rozpuszczalność i hydroliza celulozy.

7. Kinetyka reakcji enzymatycznych (część I).

Oznaczanie cukrów redukujących z kwasem 3,5-dinitrosalicylowym (DNS) i zastosowanie tej metody do oznaczania aktywności inwertazy - wykreślenie krzywej wzorcowej. Badanie wpływu różnych stężeń inwertazy na szybkość hydrolizy sacharozy.

8. Kinetyka reakcji enzymatycznych (część II).

Wyznaczenie szybkości początkowych reakcji. Wyznaczenie maksymalnej szybkości reakcji (Vmax). Wyznaczanie stałej Michaelisa (Km) dla reakcji hydrolizy sacharozy katalizowanej przez inwertazę.

9. Zasady izolacji kwasów nukleinowych i nukleoprotein.

Izolowanie RNA z drożdży.

10. Kwasy nukleinowe - struktura, właściwości i funkcje.

Ilościowe oznaczanie RNA z drożdży metodą kolorymetryczną z orcyną. Analiza chemiczna preparatów kwasów nukleinowych. Spektrofotometria kwasów nukleinowych – widma absorpcyjne, oznaczanie czystości preparatów kwasów nukleinowych.

11. Tłuszczowce - struktura, właściwości i funkcje.

Wykrywanie glicerolu – próba akroleinowa. Zmydlanie tłuszczów. Otrzymywanie mydła nierozpuszczalnego. Wysalanie mydła. Wydzielanie wolnych kwasów tłuszczowych. Rozpuszczalność tłuszczów. Jełczenie aldehydowe – próba Kreisa. Cholesterol - struktura, właściwości i funkcje. Wykrywanie cholesterolu.

12. Zaliczenie przedmiotu - analiza uzyskanych ocen.

Ćwiczenia:

1. Podsumowanie materiału i kolokwium: aminokwasy, peptydy, białka.

2. Podsumowanie materiału i kolokwium: cukry i enzymy.

3. Podsumowanie materiału i kolokwium: kwasy nukleinowe i lipidy.

Metody dydaktyczne:

Ćwiczenia i laboratoria:

• metoda laboratoryjna, obserwacji, pokazu,

• metoda ćwiczeniowa.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 (brak danych), (sala nieznana)
Ewelina Zarakowska, Tomasz Dziaman, Jolanta Guz 25/ szczegóły
2 (brak danych), (sala nieznana)
Karol Białkowski, Jolanta Guz, Anna Szpila 26/ szczegóły
3 (brak danych), (sala nieznana)
Daniel Gackowski, Rafał Różalski, Ewelina Zarakowska 24/ szczegóły
4 (brak danych), (sala nieznana)
Rafał Różalski, Daniel Gackowski, Ewelina Zarakowska 24/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)