Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Odżywianie w sporcie 2600-SIW-OS-2-S1
Laboratorium (LAB) Semestr zimowy 2018/19

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: (brak limitu)
Literatura:

Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń. Anna Brzozowska (red.), SGGW, Warszawa 2010.

Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności. Andrzej Kotecki (red.), Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław 2012.

Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności, Edward Szłyk, Marcin Cichosz, Anna Filipiak-Szok, Aneta Jastrzębska, Marzanna Kurzawa, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń 2013.

Efekty uczenia się:

Student potrafi wybrać produkty nieprzetworzone pozbawione wzmacniaczy smaku i aromatu.

Student zna sztuczne substancje słodzące, konserwanty.

Student jest chętny do popularyzacji wiedzy z zakresu zasad zdrowego odżywiania.

Metody i kryteria oceniania:

Obecność na zajęciach laboratoryjnych, ocena bieżącego przygotowania i aktywności w trakcie zajęć (50%), pozytywna ocena z kolokwium końcowego (50%);

Kolokwium końcowe – W01,U01, U02, U05, U07

Aktywność – K01, K02, K03, K04

Kryteria oceniania: wymagany próg na ocenę dostateczną - 55-60%, dostateczny plus - 61-70%, dobry - 71-80%, dobry plus 81-90%, bardzo dobry - 91-100% .

Zakres tematów:

Naturalne substancje antyodżywcze w żywności – oznaczanie zawartości szczawianów w produktach spożywczych.

Wpływ procesów technologicznych na zawartość tiocyjanów w warzywach.

Ocena zawartości kofeiny w wybranych używkach i produktach żywnościowych.

Identyfikacja barwników syntetycznych w żywności.

Wykrywanie przeciwutleniaczy w tłuszczach.

Charakterystyka użytkowa sztucznych substancji słodzących.

Oznaczanie zawartości wybranych substancji konserwujących w produktach spożywczych.

Metody dydaktyczne:

Ćwiczenia laboratoryjne: wstęp teoretyczny i omówienie doświadczeń - prezentacja multimedialna;

część doświadczalna - studenci wykonują doświadczenia i pomiary na produktach spożywczych w grupach 2-3-osobowych.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każdy czwartek, 8:00 - 12:00, sala C122
Justyna Maliszewska 12/ szczegóły
2 każdy czwartek, 12:00 - 16:00, sala C122
Justyna Maliszewska 13/ szczegóły
3 każdy piątek, 11:00 - 15:00, sala C122
Justyna Maliszewska 12/ szczegóły
4 każdy piątek, 15:00 - 19:00, sala C122
Justyna Maliszewska 9/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Wydziały: Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych oraz Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.1.0 (2023-11-21)