Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Podstawy technologii cukru i cukiernictwa 0600-S1-CTZ-PTCC
Wykład (WYK) Semestr zimowy 2019/20

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 20
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Egzamin
Literatura:

Literatura podstawowa

1. Stanisław Nikiel Technologia Cukrownictwa cz. I i II, Wydawnictwo WSiP wyd. 3, Warszawa 1996

2. S. Wyczański Cukiernictwo, wyd. 8, Warszawa 1990;

3. Jan Dobrzycki Chemiczne podstawy technologii cukru. WNT, Warszawa, 1984

4. Jan Dobrzycki. Poradnik inżyniera – cukrownictwo. WNT, Warszawa, 1988

5. Jan Dobrzycki. Automatyzacja w przemyśle cukrowniczym. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1991

6. Z. Ambroziak. Produkcja piekarsko-ciastkarska, cz. 1, Podręcznik dla technikum, Warszawa 2012.

7. Butwiłowicz, Anna. Metody analityczne kontroli produkcji w cukrowniach. Warszawa : Fundacja : Rozwój SGGW, 1997

Literatura uzupełniająca:

1. R. A. McGinnis. Cukrownictwo. Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1976

2. Jan Gawęcki. Współczesna wiedza o węglowodanach. Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2001

Efekty uczenia się:

Student:

W1; Ma wiedzę o teoretycznych i praktycznych aspektach uprawy buraka zbiorze i przygotowanie do przerobu, otrzymywanie soku surowego, Krystalizacji cukru, otrzymywania melasu, pakowania cukru białego, wypalania wapna. Przetwórstwie zbóż i produkcji mąki, zna surowce i materiały stosowane do produkcji cukierniczej. pierników, czekolady, wyrobów czekoladowych.K_W11 K_W15; K-W16; K_W17K_W18, KW_25

W2; Zna i opisuje podstawowe pojęcia na których opiera się produkcja cukru i wyrobów cukierniczych, pojęcia dotyczące technologii cukru I wyrobów cukierniczych K_W16; K_W21

Metody i kryteria oceniania:

Wykład – zaliczenie na ocenę na podstawie egzaminu pisemnego 2,5 h; pytania otwarte; podział na definicyjne i problemowe o stopniowanej skali trudności, punktacja w zależności od stopnia trudności. K_W05; K_W15

Wykład (max 100 pkt):

poniżej 50% niedostateczny; 50- 60% dostateczny; 61-65% dostateczny plus; 66-75 dobry; 76-80 dobry plus; 81-100% bardzo dobry.

Zakres tematów:

1) Uprawa buraka zbiór i przygotowanie do przerobu, Spławianie oczyszczanie, mycie i otrzymywanie soku surowego ,

2) Oczyszczanie soku surowego i zagęszczanie soku w wyparce,

3) krystalizacja cukru, gotowanie i wirowanie cukrzycy, otrzymywanie melasu.

4) Suszenie, segregacja, pakowanie i magazynowanie cukru białego.

5) Wyżymanie i suszenie wysłodków, wypalanie wapna i sporządzanie mleka wap.

6) Przetwórstwo zbóż i produkcja mąki. Surowce, dodatki i materiały pomocnicze stosowane do produkcji cukierniczej,

7) Produkcja cukierków, pierników, czekolady, wyrobów czekoladowych i kakao.

Metody dydaktyczne:

Wykład : metoda podająca

Wykład informacyjny

z prezentacjami multimedialnymi

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każdy czwartek, 8:00 - 10:00, sala S47
Andrzej Kowalski 10/11 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Wydział Chemii
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)