Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Wiedza o żywności: Biochemia ogólna i żywności 1800-D2-Bioch-S1
Ćwiczenia (CW) Rok akademicki 2019/20

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 25
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie
Literatura:

Berg J.M., Stryer L., Tymoczko J.L., 2009, Biochemia. Wyd. Nauk. PWN Warszawa

Murray R.K., Granner D.K., Mayes P.A., Rodwell V.W., 2012, Biochemia Harpera. Wyd. Lek. PZWL Warszawa

Davidson V.L., Sittman D.B., 2002, Biochemia. Urban&Partner Wrocław

Kłyszejko-Stefanowicz L., 2011, Ćwiczenia z biochemii. Wyd. Nauk. PWN Warszawa

Kupcewicz B., Roślewska A., Stanek M., Stasiak K., 2005, Materiały do ćwiczeń i seminariów z biochemii. Wyd. Uczelniane ATR Bydgoszcz

Strzeżek J., Wołos A., 1997, Ćwiczenia z biochemii. Wyd. ART Olsztyn

Efekty uczenia się:

Student posiada umiejętność wykonywania podstawowych czynności laboratoryjnych (pipetowanie, miareczkowanie, korzystanie z wag analitycznych) oraz obsługi podstawowej aparatury analitycznej. Potrafi wykonywać podstawowe analizy biochemiczne z wykorzystaniem nowoczesnej aparatury.

Podczas pracy laboratoryjnej stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy.

Wykazuje się umiejętnością wykrywania i oznaczania związków biologicznie czynnych w materiale biologicznym.

Potrafi pozyskiwać i analizować informacje, wyciągać i formułować prawidłowe wnioski

Metody i kryteria oceniania:

Laboratorium: każde ćwiczenie laboratoryjne rozpoczyna się krótkim sprawdzianem pisemnym dotyczącym znajomości instrukcji oraz wiedzy niezbędnej do wykonania danego ćwiczenia. Pojedyncze ćwiczenia są zaliczane na podstawie obecności na zajęciach i pozytywnej oceny raportu pisemnego z wykonanego ćwiczenia. W trakcie cyklu odbywają się 2 sprawdziany pisemne z wiedzy praktycznej i teoretycznej. Każdy sprawdzian musi być zaliczony na ocenę co najmniej dostateczną. Zaliczenie końcowe z ćwiczeń uzyskuje się na podstawie zaliczonych raportów oraz średniej ocen z 2 sprawdzianów . Przewidziany jest sprawdzian zaliczeniowy poprawkowy dla osób, które nie uzyskały średniej oceny końcowej dostatecznej.

Kryteria oceny: wymagany próg na ocenę dostateczną: 50-60%, 61-70% dostateczny plus, 71-80% - dobry, 81-90% - dobry plus, 91-100% - bardzo dobry

Zakres tematów:

Budowa, podział, właściwości fizyko-chemiczne oraz funkcje aminokwasów, rozdział aminokwasów metodą chromatografii podziałowej. Mechanizm powstawania wiązania peptydowego, naturalne oligo- i polipeptydy. Budowa, podział i funkcje białek, oznaczanie białek różnymi metodami analitycznymi. Budowa, funkcje biologiczne cukrów (monosacharydów, disacharydów oraz polisacharydów) i tłuszczów (glikolipidy, fosfolipidy, sfingolipidy, woski i sterole) oraz jakościowe i ilościowe oznaczanie wybranych związków. Podstawy enzymologii - budowa, funkcje i systematyka enzymów, omówienie kinetyki reakcji enzymatycznej, oznaczanie aktywności wybranych enzymów oraz wykrywanie enzymów w materiale biologicznym. Charakterystyka witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i w wodzie oraz jakościowe oznaczanie witamin w materiale biologicznym. Fizyczne i chemiczne właściwości kwasów nukleinowych.

Metody dydaktyczne:

- ćwiczeniowa

- doświadczeń

- laboratoryjna

- obserwacji

- laboratorium: studenci realizują zadania w zespołach 2-osobowych (grupa ćwiczeniowa liczy maksymalnie 12 osób). Wykonują doświadczenia zgodnie z pisemną instrukcją, po omówieniu podstaw teoretycznych i zaplanowaniu pracy – dostęp do sprzętu laboratoryjnego oraz zachowanie podstawowych zasad BHP dotyczących pracy laboratoryjnej z materiałem biologicznym i odczynnikami chemicznymi.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 (brak danych), (sala nieznana)
Marietta Bracha 10/10 szczegóły
2 (brak danych), (sala nieznana)
Marietta Bracha 10/10 szczegóły
3 (brak danych), (sala nieznana)
Marietta Bracha 9/9 szczegóły
4 (brak danych), (sala nieznana)
Marietta Bracha 8/8 szczegóły
5 (brak danych), (sala nieznana)
Marietta Bracha 8/8 szczegóły
6 (brak danych), (sala nieznana)
Marietta Bracha 9/9 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)