Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i turystyce 1152-12-F22-RJ-RZwHT
Ćwiczenia (CW) Semestr letni 2019/20

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 9
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Literatura:

R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i

gastronomii, PWE, Warszawa 2009.

T. Knowles, Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE,

Warszawa 2001.

M. Bednarska, G. Gołembski, E. Markiewicz, M. Olszewski,

Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne,

Warszawa PWE 2007.

W. Biczysko, R. D. Tauber, Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań 2008.

Efekty uczenia się:

U1: Student potrafi analizować, interpretować problemy i wyjaśniać zjawiska gospodarcze oraz ocenić uwarunkowania ekonomiczno-finansowe w hotelarstwie i turystyce - K_U01.

K1: Student posiada wiedzę i umiejętności pozwalające na pozyskiwanie informacji i wiedzy, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania przedsiębiorstw hotelarskich i turystycznych - K_K03.

Metody i kryteria oceniania:

Z powodu przedłużającego się stanu pandemii oraz mając na uwadze zalecenia władz Uniwersytetu, dotyczące reżimu sanitarnego w trakcie zajęć w grupach, kolokwium odbędzie się zdalnie na platformie Moodle.

ćwiczenia

U1: zadania liczbowe do rozwiązania +++

K1: obserwacja +++

Zakres tematów:

Poruszane grupy zagadnień na ćwiczeniach:

1. Międzynarodowy standard USALI - U1, K1:

a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów.

2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - U1, K1:

a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku.

b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting

Group, Yield Management.

c. Budżetowanie i analiza odchyleń.

d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

Metody dydaktyczne:

rozwiązywanie zadań, projekt, dyskusja, praca w grupach

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
2 (brak danych), (sala nieznana)
Piotr Kozak 28/30 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-7 (2025-03-24)