Wykłady:
1. Podstawa życia: struktura i klasyfikacja aminokwasów, peptydów i białek.
2. Cała prawda o cukrze: węglowodany o znaczeniu fizjologicznym – budowa i rola biologiczna.
3. Tłuszcz jest dobry: lipidy proste, złożone, steroidy, błony biologiczne.
4. Witaminy: ich źródła, funkcje, zapotrzebowanie organizmu.
5. Najważniejsze cząsteczki w przyrodzie: nukleotydy i kwasy nukleinowe, organizacja materiału genetycznego.
6. Podstawowe pojęcia enzymologiczne oraz funkcje katalityczne enzymów w świetle ich chemicznej struktury.
7. Przegląd metod monitorowania postępu reakcji enzymatycznej oraz oznaczania aktywności enzymatycznej.
8. Czynniki modulujące aktywność enzymatyczną.
9. Kinetyka reakcji enzymatycznych.
10. Inhibitory i aktywatory aktywności enzymatycznej.
11. Wprowadzenie do metabolizmu komórkowego.
12. Przemiany węglowodanów: glikoliza, glukoneogeneza, cykl kwasu cytrynowego.
13. Fosforylacja oksydacyjna, szlak pentozofosforanowy.
14. Metabolizm glikogenu.
15. Metabolizm kwasów tłuszczowych.
16. Metabolizm puryn i pirymidyn.
17. Strategie regulacyjne i przekazywanie sygnałów.
18. Regulacja metabolizmu.
19. Integracja metabolizmu.
20. Metabolomika i nowe techniki stosowane w badaniach metabolizmu.
21. Genom i jego struktura.
22. Od genomu do transkryptomu – etapy syntezy RNA.
23. Dojrzewanie RNA. Rodzaje i funkcje RNA w komórce.
24. Kod genetyczny i biosynteza białek.
25. Regulacja ekspresji genów oraz mechanizmy epigenetyczne.
26. Replikacja genomu i sposób jej regulacji.
27. Rekombinacja jako przyczyna różnorodności genetycznej.
28. Rodzaje mutacji genetycznych i sposoby ich naprawy.
29. Przyczyny chorób genetycznych i nowotworowych.
30. Techniki stosowane we współczesnej inżynierii genetycznej i w badaniach nad genomami.
|