Odżywianie w sporcie 2600-SIW-OS-2-S1
Laboratorium (LAB)
Semestr zimowy 2020/21
Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)
Liczba godzin: | 15 | ||
Limit miejsc: | (brak limitu) | ||
Liczba godzin zajęć prowadzonych z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość`: | 15 Konsultacje poniedziałek 8.30-10.30 w formie zdalnej poprzez platformę Microsoft Teams. Proszę o wcześniejsze umawianie się na konsultacje drogą mailową - ojustyna@umk.pl |
||
Literatura: |
Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń. Anna Brzozowska (red.), SGGW, Warszawa 2010. Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności. Andrzej Kotecki (red.), Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław 2012. Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności, Edward Szłyk, Marcin Cichosz, Anna Filipiak-Szok, Aneta Jastrzębska, Marzanna Kurzawa, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń 2013. Publikacje |
||
Efekty uczenia się: |
Student potrafi wybrać produkty nieprzetworzone pozbawione wzmacniaczy smaku i aromatu. Student zna sztuczne substancje słodzące, konserwanty. Student jest chętny do popularyzacji wiedzy z zakresu zasad zdrowego odżywiania. Student potrafi obliczyć całodzienne zapotrzebowania energetyczne - podstawową przemianę materii i całkowitą przemianę materii |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń: obecność na zajęciach - limit nieobecności 30% Zaliczenia zajęć na podstawie raportu z ćwiczeń wykonanych na platformie LabTutor (30% składowej oceny) oraz prezentacji na wybrany temat dotyczący odżywania w sporcie– (70% składowej oceny). Prezentacja – W01,W02, W03, U05, U07 Aktywność – K01, K02, K03, K04 Raport z wykonania zajęć - W01,W02, W03, W07, U05, U07 Kryteria oceniania: wymagany próg na ocenę dostateczną - 55-60%, dostateczny plus - 61-70%, dobry - 71-80%, dobry plus 81-90%, bardzo dobry - 91-100% . |
||
Zakres tematów: |
Obliczanie całodziennego zapotrzebowania energetycznego - podstawowej przemiany materii i całkowitej przemiany materii. Antyoksydanty w sporcie. Substancje antyodżywcze w żywności. Wpływ konserwantów i dodatków żywności na zdrowie. Słodziki – wpływ na organizm, rola w diecie odchudzającej. Żywieniowe wspomaganie zdolności wysiłkowych – kofeina. Alkohol a zdrowie człowieka. Środki wspomagające odchudzanie. Praca na platformie Labtutor (raport). Prezentacje przygotowane w oparciu o publikacje i stanowiska towarzystw naukowych dotyczące stosowania suplementacji, żywienia dla różnych dyscyplin sportowych. Dyskusja dotycząca diety Polaków, działania suplementów diety, superfoods, żywności funkcjonalnej i probiotyków w diecie sportowców. |
||
Metody dydaktyczne: |
Ćwiczenia odbywają się w formie zdalnej przez platformę Microsoft Teams oraz LabTutor. |
Grupy zajęciowe
Grupa | Termin(y) | Prowadzący |
Miejsca ![]() |
Akcje |
---|---|---|---|---|
1 |
każdy czwartek, 8:00 - 12:00,
(sala nieznana)
|
Justyna Maliszewska | 9/10 |
szczegóły![]() |
2 |
każdy czwartek, 12:00 - 16:00,
(sala nieznana)
|
Justyna Maliszewska | 11/10 |
szczegóły![]() |
3 |
każdy czwartek, 16:00 - 20:00,
(sala nieznana)
|
Justyna Maliszewska | 10/11 |
szczegóły![]() |
4 |
każdy wtorek, 8:00 - 12:00,
(sala nieznana)
|
Justyna Maliszewska | 10/10 |
szczegóły![]() |
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku: |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.