Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowaniaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Odżywianie w sporcie 2600-SIW-OS-2-S1
Laboratorium (LAB) Semestr zimowy 2020/21

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: (brak limitu)
Liczba godzin zajęć prowadzonych z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość`: 15
Konsultacje poniedziałek 8.30-10.30 w formie zdalnej poprzez platformę Microsoft Teams. Proszę o wcześniejsze umawianie się na konsultacje drogą mailową - ojustyna@umk.pl
Literatura:

Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń. Anna Brzozowska (red.), SGGW, Warszawa 2010.

Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności. Andrzej Kotecki (red.), Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław 2012.

Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności, Edward Szłyk, Marcin Cichosz, Anna Filipiak-Szok, Aneta Jastrzębska, Marzanna Kurzawa, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń 2013.

Publikacje

Efekty uczenia się:

Student potrafi wybrać produkty nieprzetworzone pozbawione wzmacniaczy smaku i aromatu.

Student zna sztuczne substancje słodzące, konserwanty.

Student jest chętny do popularyzacji wiedzy z zakresu zasad zdrowego odżywiania.

Student potrafi obliczyć całodzienne zapotrzebowania energetyczne - podstawową przemianę materii i całkowitą przemianę materii

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie ćwiczeń: obecność na zajęciach - limit nieobecności 30%

Zaliczenia zajęć na podstawie raportu z ćwiczeń wykonanych na platformie LabTutor (30% składowej oceny) oraz prezentacji na wybrany temat dotyczący odżywania w sporcie– (70% składowej oceny).

Prezentacja – W01,W02, W03, U05, U07

Aktywność – K01, K02, K03, K04

Raport z wykonania zajęć - W01,W02, W03, W07, U05, U07

Kryteria oceniania: wymagany próg na ocenę dostateczną - 55-60%, dostateczny plus - 61-70%, dobry - 71-80%, dobry plus 81-90%, bardzo dobry - 91-100% .

Zakres tematów:

Obliczanie całodziennego zapotrzebowania energetycznego - podstawowej przemiany materii i całkowitej przemiany materii.

Antyoksydanty w sporcie. Substancje antyodżywcze w żywności. Wpływ konserwantów i dodatków żywności na zdrowie. Słodziki – wpływ na organizm, rola w diecie odchudzającej. Żywieniowe wspomaganie zdolności wysiłkowych – kofeina. Alkohol a zdrowie człowieka. Środki wspomagające odchudzanie. Praca na platformie Labtutor (raport).

Prezentacje przygotowane w oparciu o publikacje i stanowiska towarzystw naukowych dotyczące stosowania suplementacji, żywienia dla różnych dyscyplin sportowych. Dyskusja dotycząca diety Polaków, działania suplementów diety, superfoods, żywności funkcjonalnej i probiotyków w diecie sportowców.

Metody dydaktyczne:

Ćwiczenia odbywają się w formie zdalnej przez platformę Microsoft Teams oraz LabTutor.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Akcje
1 każdy czwartek, 8:00 - 12:00, (sala nieznana)
Justyna Maliszewska 9/10 szczegóły
2 każdy czwartek, 12:00 - 16:00, (sala nieznana)
Justyna Maliszewska 11/10 szczegóły
3 każdy czwartek, 16:00 - 20:00, (sala nieznana)
Justyna Maliszewska 10/11 szczegóły
4 każdy wtorek, 8:00 - 12:00, (sala nieznana)
Justyna Maliszewska 10/10 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.