Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowaniaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Dietetyka w wellness i SPA 2600-SIW-M4-DW-3-S1
Wykład (WYK) Semestr zimowy 2020/21

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: (brak limitu)
Zakres tematów:

Wykłady:

1. Fizjologiczne podstawy racjonalnego odżywiania oraz profilaktyki żywieniowej i ich znaczenie dla zdrowia człowieka. (6 godzin)

Treści kształcenia: Żywieniowe wartości referencyjne. Czynniki warunkujące wymagania żywieniowe. Rola diety i stylu życia w optymalizacji zdrowia. Związek nieprawidłowego zbilansowania diety z ryzykiem wystąpienia chorób dietozależnych. Najczęstsze błędy żywieniowe Polaków. Czynniki wpływające na nawyki żywieniowe. Etapy działań edukacyjnych.

2. Zalecenia żywieniowe dla osób o zwiększonym wydatku energetycznym oraz osób z zaburzeniami stanu odżywienia (otyłością lub niedożywieniem). (6 godzin)

Treści kształcenia: Znaczenie węglowodanów i białek w żywieniu osób o zwiększonej aktywności fizycznej. Udział poszczególnych składników w diecie w zależności od rodzaju uprawianej dyscypliny. Rola substancji ergogenicznych w żywieniu sportowców. Schemat postępowania żywieniowego w dietoterapii otyłości. Schemat postępowania żywieniowego w ciężkim niedożywieniu białkowo-energetycznym.

3. Rola diety w procesie bioregeneracji:

Treści kształcenia: Produkty wskazane i przeciwwskazane w procesie odnowy powysiłkowej. Stosowane strategie żywieniowe, przed treningiem, w trakcie i po treningu sportowym.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Akcje
1 każdy poniedziałek, 10:00 - 14:00, (sala nieznana)
Justyna Przybyszewska 45/48 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.