Dietetyka w wellness i SPA 2600-SIW-M4-DW-3-S1
Wykład (WYK)
Semestr zimowy 2020/21
Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)
Liczba godzin: | 15 | ||
Limit miejsc: | (brak limitu) | ||
Zakres tematów: |
Wykłady: 1. Fizjologiczne podstawy racjonalnego odżywiania oraz profilaktyki żywieniowej i ich znaczenie dla zdrowia człowieka. (6 godzin) Treści kształcenia: Żywieniowe wartości referencyjne. Czynniki warunkujące wymagania żywieniowe. Rola diety i stylu życia w optymalizacji zdrowia. Związek nieprawidłowego zbilansowania diety z ryzykiem wystąpienia chorób dietozależnych. Najczęstsze błędy żywieniowe Polaków. Czynniki wpływające na nawyki żywieniowe. Etapy działań edukacyjnych. 2. Zalecenia żywieniowe dla osób o zwiększonym wydatku energetycznym oraz osób z zaburzeniami stanu odżywienia (otyłością lub niedożywieniem). (6 godzin) Treści kształcenia: Znaczenie węglowodanów i białek w żywieniu osób o zwiększonej aktywności fizycznej. Udział poszczególnych składników w diecie w zależności od rodzaju uprawianej dyscypliny. Rola substancji ergogenicznych w żywieniu sportowców. Schemat postępowania żywieniowego w dietoterapii otyłości. Schemat postępowania żywieniowego w ciężkim niedożywieniu białkowo-energetycznym. 3. Rola diety w procesie bioregeneracji: Treści kształcenia: Produkty wskazane i przeciwwskazane w procesie odnowy powysiłkowej. Stosowane strategie żywieniowe, przed treningiem, w trakcie i po treningu sportowym. |
Grupy zajęciowe
Grupa | Termin(y) | Prowadzący |
Miejsca ![]() |
Akcje |
---|---|---|---|---|
1 |
każdy poniedziałek, 10:00 - 14:00,
(sala nieznana)
|
Justyna Przybyszewska | 45/48 |
szczegóły![]() |
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku: |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.