Literatura: |
Literatura obowiązkowa
1. Grzymisławski M., Gawęcki J. (red.), 2010, Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN, Warszawa.
2. Jańczuk Z., 2008, Stomatologia zachowawcza. Zarys kliniczny. Wyd. PZWL, Warszawa.
3. Jarosz M. (red.), 2010, Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. IŻŻ, Warszawa.
4. Jarosz M., 2008, Nowotwory złośliwe. Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania? Wyd. PZWL, Warszawa.
Literatura uzupełniająca:
1. Chevallier L., 2010, 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych. (Gajewska D., red. wydania polskiego) Wyd. Elservier Urban & Partner, Wrocław.
2. Gawęcki J. (red.), 2010, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa.
3. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. (red.), 2008, Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Wyd. PZWL, Warszawa.
4. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K M., 2006, Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wyd. IŻŻ, Warszawa.
5. Kurzyp M., 2015, Odżywianie w łuszczycy. Wyd. Kastor, Warszawa.
|
Efekty uczenia się: |
K_W21: Wyjaśnia wpływ na stan odżywienia chorób układu pokarmowego, krążenia, oddychania, kostnego, rozrodczego i nerwowego oraz chorób zakaźnych (w tym wirusowych, chorób pasożytniczych i nowotworów).
K_W22: Omawia zasady postępowania dietetycznego w danych chorobach w zależności od stopnia ich zaawansowania.
K_U05: Współpracuje w zespole wielodyscyplinarnym w celu zapewnienia ciągłości opieki nad pacjentem. Planuje i organizuje pracę własna i w zespole.
K_U07: Planuje i wdraża żywienie do zaburzeń metabolicznych wywołanych urazem lub chorobą.
K_U10: Wykorzystuje wyniki badań laboratoryjnych w planowaniu żywienia.
K_K01: Posiada świadomość własnych ograniczeń i wie kiedy zwrócić się do innych specjalistów.
|
Metody i kryteria oceniania: |
Punktacja Ocena
< 75 % ndst
75-80 dst
80,01-85 dst +
85,01-90 db
90,01-95 db +
95,01-100 bdb
Weryfikacja prawidłowości wykonywania ćwiczeń na podstawie sprawozdań, sprawdzanie wiedzy na temat omawianego zagadnienia na bieżąco w formie ustnej
Zaliczenie pisemne z pytaniami otwartymi obejmującymi treści wykładowe, ćwiczeniowe (ostateczna ocena = 60% z oceny merytorycznej (zaliczenie pisemne) + 25% z oceny umiejętności praktycznych (sprawozdania) + 15% z oceny kompetencji (systematyczność, udział w dyskusji).
|
Zakres tematów: |
Spis tematów wykładów:
1.Profilaktyka chorób dietozależnych:
- żywienie a choroby układy krążenia,
- żywienie a cukrzyca insulinozależna (typ II),
- żywienie a osteoporoza,
- żywienie a nadmierna masa ciała,
- żywienie a nowotwory,
- żywienie a niedobory składników odżywczych,
- żywienie a próchnica zębów.
2.Profilaktyka chorób pasożytniczych.
|