Literatura: |
1. Podstawy żywienia i dieto terapia. Nancy J. Peckenpaugh, red. wyd. pol. Danuta Gajewska, Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2011, wyd.1
2. Dietoterapia. Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska, Dominika Głąbska, PZWL, Warszawa 2014, wyd.1
3. Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka. Simon Langley-Evans, Marian Grzymisławski, red. wyd. pol. Mirosław Jarosz, PZWL, Warszawa 2013, wyd.1
4. Podstawy dietetyki. Jacek Bujko, SGGW, Warszawa 2008, wyd.2
|
Efekty uczenia się: |
Student definiuje pojęcia: zdrowego odżywiania, zbilansowanej diety, ponderostatu, lipostatu, niedoborów pokarmowych, anoreksji, bulimii, otyłości; charakteryzuje podobieństwa i odmienności biologicznych potrzeb człowieka w kontekście zapotrzebowania energetycznego organizmu; wyjaśnia mechanizmy zaburzeń zdrowotnych wywołanych przez niewłaściwie odżywianie; wskazuje właściwe metody profilaktyki zaburzeń zdrowotnych wywołanych przez niewłaściwe odżywianie.
Student wykorzystuje wiedzę z zakresu fizjologii człowieka w analizie biologicznych jego potrzeb; potrafi wskazać czynnościowe sposoby korygowania otyłości; prawidłowo ocenia zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka, wynikające z nieodpowiedniego odżywiania.
Student racjonalnie i krytycznie podchodzi do informacji uzyskanej z literatury naukowej, Internetu, i innych źródeł masowego przekazu, a także z tradycji i obiegowych przekonań odnoszących się do zasad odżywiania.
|
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładu: odbędzie się we wcześniej ustalonym terminie w formie pisemnej, stacjonarnie z zachowaniem reżimu sanitarnego.
Warunkiem zaliczenia jest pozytywna ocena z kolokwium końcowego.
Kolokwium końcowe – W01,W02,W03,W05,W07,W11, U04, U07
|
Zakres tematów: |
Fizjologiczne mechanizmy regulacji apetytu: mechanizm głodu i sytości. Koncepcja ponderostatu i lipostatu. Jakościowe i ilościowe podłoże zdrowej diety. Bulimia i anoreksja. Antyoksydanty i suplementy diety. Niektóre aspekty żywienia ludzi w okresie niemowlęctwa i w podeszłym wieku: witamina D3 a nowotwory, grypa i przeziębienie, nadciśnienie i choroby serca; pokarmowe źródła witaminy D3; niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - omega 3 i omega 6; niedobór lub nadmiar żelaza.
|