Literatura: |
Literatura podstawowa
1. Matławska I. red.: Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji. Wydawnictwo Uczelniane AM, Poznań 2008.
2. Jabłońska – Trypuć A., Czerpak R.: Surowce kosmetyczne i ich składniki, Medpharm, 2008
3. Czerpak R., Jabłońska – Trypuć A.: Roślinne surowce kosmetyczne, Medpharm, 2008
4. Decyzja Komisji Wspólnot Europejskich nr 2006/257/WE z dnia 9 lutego 2006 r. zmieniająca decyzję 96/335/WE ustanawiającą wykaz i powszechne nazewnictwo składników stosowanych w produktach kosmetycznych, Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L97/1
5. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 24 czerwca 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie list substancji niedozwolonych lub dozwolonych z ograniczeniami do stosowania w kosmetykach oraz znaków graficznych umieszczanych na opakowaniach kosmetyków, Dz. U. Nr 107 poz. 898.
Literatura uzupełniająca
1. Błecha K., Wawer I. Profilaktyka zdrowotna i fitoterapia, BONIMED, 2011.
2. Jędrzejko K., Kowalczyk B.: Rośliny kosmetyczne. Śląska Akademia Medyczna, 2006 r.
|
Zakres tematów: |
1. Wiadomości wstępne.
Pochodzenie i otrzymywanie surowców roślinnych, suszenie, przygotowanie wyciągów, metody badań: makroskopowe, mikroskopowe, chemiczne w celu określenia tożsamości i ich standaryzacji.
2. Surowce naturalne jako składniki kosmetyków: zagęszczające, samoopalające, wybielające, stosowane jako filtry słoneczne, barwniki naturalne, nawilżające i zmiękczające, przeciwwolnorodnikowe, stosowane do złuszczania naskórka, w cellulicie.
3. Surowce naturalne jako składniki kosmetyków: do stosowania w pielęgnacji owłosionej skóry głowy (łupież, łojotok, łysienie), w pielęgnacji paznokci.
4. Surowce naturalne jako składniki kosmetyków: substancje zagęszczające, pianotwórcze, oczyszczające, antyoksydacyjne.
5. Surowce roślinne stosowane w pielęgnacji różnych rodzajów skóry, m. inn.: skóra wrażliwa, naczynkowa, cellulit, trądzik.
6. Rola ziół w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.
7. Wybrane surowce roślinne stosowane w zaburzeniach: metabolizmu (otyłość, miażdżyca, cukrzyca), krążenia (niewydolność żylna, nadmierna przepuszczalność naczyń), w celu poprawy trawienia i ułatwiania wypróżnień, w infekcjach dróg oddechowych, przebiegających z kaszlem, bólem gardła, gorączką, bólami mięśni i stawów.
|