Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Podstawy biotechnologii 1600-BM21PODB-1
Wykład (WYK) Semestr zimowy 2022/23

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 30
Limit miejsc: (brak limitu)
Literatura:

1) Podręczniki wiodące:

C. Ratledge, B. Kristiansen (red.): Podstawy biotechnologii, PWN

2) Podręczniki uzupełniające:

K. W. Szewczyk: Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej

J. Fiedurek (red.): Procesy jednostkowe w biotechnologii, Wydawnictwo UMCS

S. Malepszy (red.): Biotechnologia roślin, Wydawnictwo Naukowe PWN

Efekty uczenia się:

W1: Ma podstawową wiedzę z zakresu zagadnień inżynieryjnych w procesach biotechnologicznych (B1_W02)

W2: Zna podstawowe metody stosowane w laboratoriach biotechnologicznych (B1_W13)

W3: zna podstawy stosowania metod biotechnologicznych w ochronie środowiska (B1_W18)

U1: Potrafi korzystać z literatury specjalistycznej z zakresu biotechnologii (B1_U04)

U2: Potrafi korzystać ze źródeł informacji w poszukiwaniu odpowiedzi na stawiane pytania z zakresu biotechnologii, w tym z dostępnych baz danych (B1_U03)

K1: Ma świadomość konieczności ciągłego doskonalenia kompetencji zawodowych (B1_K02)

K2: Ma świadomość potrzeby wykorzystywania wiedzy z zakresu biotechnologii w przemyśle (B1_K04)

Metody i kryteria oceniania:

Forma i warunki zaliczenia przedmiotu:

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z egzaminu pisemnego. – W01, W02, W03, U01, U02, K01, K02

Forma i warunki zaliczenia końcowego:

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z egzaminu pisemnego.

% uzyskanych punktów - Ocena

92≤…..≤100 - bdb (5)

88≤…..<92 - db+ (4+)

80≤…..<88 - db (4)

71≤…..<80 - dst+ (3+)

60≤…..<71 - dst (3)

0…..<60 - ndst (2)

Zakres tematów:

Celem realizacji przedmiotu jest przekazanie informacji oraz dyskusja dotycząca powstania i rozwoju biotechnologii oraz jej znaczenia we współczesnym świecie w tym omówienie głównych nurtów i dziedzin biotechnologii. Wyjaśnienie podstaw mikrobiologicznych i biochemicznych, które są niezbędne do zrozumienia przebiegu procesów biotechnologicznych, prowadzonych z udziałem enzymów i mikroorgaznizmów.

Tematyka wykładów:

1. Powstanie i historia rozwoju biotechnologii. Dziedziny i najważniejsze osiągnięcia biotechnologii

2. Biochemia i fizjologia wzrostu i metabolizmu mikroorganizmów

3. Biologiczne podstawy procesów biotechnologicznych

4. Zarządzanie genomem i jego analiza – Procaryota

5. Inżynieria genetyczna – drożdże i grzyby strzępkowe

6. Doskonalenie wybranych cech mikroorganizmów

7. Techniki hodowli drobnoustrojów

8. Proteomika – metody badania proteomu

9. Metabolomika – istotny element medycyny spersonalizowanej

10. Roślinne substancje biologicznie czynne

11. Biofarming – produkcja białek rekombinowanych w systemach roślinnych

12. Osiągnięcia i rozwój biotechnologii farmaceutycznej

13. Problemy agrobiotechnologii. Regulacje prawne dotyczące GMO

14. Podstawy hodowli zwierząt

15. Granice ingerencji w naturę

Metody dydaktyczne:

wykład informacyjny, wykład konwersatoryjny, wykład problemowy, praca w formie zdalnej

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 (brak danych), (sala nieznana)
Patrycja Wszelaki, Joanna Bugieda 17/18 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-7 (2025-03-24)