Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Bezpieczeństwo zdrowotne żywności (HACCP) 0600-PS-BHP-BZZ
Wykład (WYK) Rok akademicki 2022/23

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 6
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie
Literatura:

Literatura podstawowa

1. Red. D. Kołożyn-Krajewska, Higiena produkcji żywności, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2003

2. J. Kijowski, T. Sikora, Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, WNT, Warszawa 2003

Literatura uzupełniająca:

Materiały własne prowadzącego udostępniane słuchaczom

Efekty uczenia się:

W1 Zna zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności

U1 Student umie wskazać potencjalne zagrożenia zdrowotne i ich źródła w produktach żywnościowych

K1 Dostrzega zależności pomiędzy zjawiskami i poprawnie wyciąga wnioski.

K2 Jest nastawiony na jak najlepsze wykonywanie powierzonych zadań.

K3 Jest nastawiony na zdobywanie nowej wiedzy, umiejętności i doświadczeń.

K4 Zna ograniczenia własnej wiedzy i umiejętności.

K5 Pracuje systematycznie.

K6 Nawiązuje współpracę w grupie.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie na podstawie obecnosci

Zakres tematów:

Wykład obejmuje następujące zagadnienia: Celem wykładu jest zapoznanie studentów z zagadnieniami dotyczącymi bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Rozwój systemów zapewnienia jakości i zarządzania jakością. Jakość żywności oraz prawo żywnościowe światowe (Codex Allimentarius), europejskie oraz polskie. Zapoznanie z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi Dobrej Praktyki Wytwarzania, Dobrej Praktyki Laboratoryjnej, Dobrej Praktyki Higienicznej. Zasady systemu zarządzania jakością zgodnego z normami ISO 9000 oraz HACCP.

Metody dydaktyczne:

Wykład konwencjonalny, metoda podawcza

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 (brak danych), (sala nieznana)
Marzanna Kurzawa 14/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-3 (2024-12-18)