Literatura: |
Literatura podstawowa
1.E. Szłyk, M. Cichosz, A. Filipiak Szok, A. Jastrzębska, M. Kurzawa, Skrypt: Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności – wyd UMK, Toruń 2013
2. Z.S. Sikorski, Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2002
3. Red. A. Klepacka, Analiza żywności, skrypt SGGW, Warszawa, 2005
4. Red. Z. Żegarska, Ćwiczenia z analizy żywności, Wydawnictwo UWM, Olsztyn 2000
5. L. Kosewska,Analiza mikrobiologiczna w przemyśle spożywczym, WSiP, Warszawa, 1986
6. Z. Libudzisz, K. Kowal (red.). Mikrobiologia techniczna, Tom I,II, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź, 2000
7. H. G. Schlegel, Mikrobiologia ogólna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2000
8. A. Różalski, Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 1998
Literatura uzupełniająca:
1. E. Pijanowski, M. Dłużewski, A. Dłużewska, A. Jarczyk, Ogólna technologia żywności, WNT, Warszawa, 2004
2. E. Elimer, Mikrobiologia techniczna, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Wrocław, 1999
3. E. Sobczak E. (red.). Teoria i ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i technicznej, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 1993
4. K. Trojanowska, H. Giebel, B, Gołębiowska, Mikrobiologia żywności, Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu, Poznań, 1996
5. G. Muller, Podstawy mikrobiologii żywności, WNT, Warszawa 1990
6. K. Trojanowska, H. Giebeel, B. Gołębiowska, Mikrobiologia żywności, Wyd. AR, Poznań 1996
|
Efekty uczenia się: |
W2: Student nabywa wiedzę o teoretycznych aspektach wykonania analizy ilościowej metodami klasycznymi, wiedzę o możliwościach wykorzystania metod klasycznych w analizie żywności, wiedzę o przyczynach i sposobach unikania błędów w analizie ilościowej oraz o teoretycznych aspektach wykonania analizy mikrobiologicznej, K_W12,
W3: Student nabywa wiedzę o sposobie przedstawiania wyników analiz. K_W16
U1: Student potrafi: sklasyfikować składniki żywności, dodatki funkcjonalne do żywności, wymienić źródła poszczególnych składników odżywczych i antyodżywczych, zaproponować metodykę oznaczania poszczególnych składników żywności, oraz potrafi posługiwać się sprzętem stosowanym w analizie chemicznej i mikrobiologicznej, K_U01,
U2: Student potrafi opracować raporty z wykonywanych analiz i zastosować poznane procedury analityczne w analizie żywności potrafi opanować procedury wykonywania analiz mikrobiologicznych i zastosować poznane procedury w praktyce, K_U06,
U3: Student potrafi opracować statystycznie uzyskane wyniki analiz. K_U12
K1: Student: samodzielnie i efektywnie pracuje z dużą ilością informacji, K_K01,
K2: Student dostrzega zależności pomiędzy zjawiskami i poprawnie wyciąga wnioski, myśli twórczo, K_K02,
K3: Student jest nastawiony na jak najlepsze wykonywanie powierzonych zadań, zdobywanie nowej wiedzy, umiejętności i doświadczeń, pracuje systematycznie K_K03
K4: Student nawiązuje współpracę w grupie, K_K08
K5: Student dba o środowisko naturalne.K_K09.
|
Metody i kryteria oceniania: |
Laboratorium: zaliczenie na podstawie punktacji uzyskanej ze sprawozdań z wykonywanych ćwiczeń.
Na ocenę dostateczną (60-65%)
Student zna podstawy teoretyczne metod analitycznych i mikrobiologicznych oraz potrafi opisać analizy przeprowadzane w pracowni.
K_W06; K_W12; K_W16,
Na ocenę dostateczny plus (65-70%)
Student zna i rozumie podstawy teoretyczne metod analitycznych oraz zna zasady opisu analizy chemicznej i mikrobiologicznej przeprowadzonej w pracowni. Potrafi zaproponować metodę do konkretnej analizy. K_W06; K_W12; K_W16, K_U01
Na ocenę dobrą (70-80%)
Zna metodę i rozumie zasady teoretyczne oraz sposób wykonania analizy chemicznej i mikrobiologicznej. Potrafi planować i samodzielnie opisać analizę oraz wyciągnąć prawidłowe wnioski. K_W06; K_W12; K_W16, ; K_U01; K_U06;
Na ocenę dobry plus (80-90%)
Posiada pełną wiedzę o metodzie analitycznej, rozumie zasadę pracy z wykorzystaniem właściwego sprzętu i szkła laboratoryjnego. Potrafi zastosować zdobytą wiedzę do rozwiązywania nowych problemów analitycznych. . K_W06; K_W12; K_W16, ; K_U01; K_U06;
Na ocenę bardzo dobry (> 90%)
Posiada wiedzę wykraczająca poza zakres tematyczny laboratorium zdobytą samodzielnie podczas pracy w bibliotece, stosuje właściwe metody badania złożonych matryc i potrafi je zastosować do rozwiązywania nowych problemów analitycznych. K_W06; K_W12; K_W16, ; K_U01; K_U06; K_U12;
|
Zakres tematów: |
Laboratorium poświęcone jest zapoznaniu studenta z metodami pobierania i przygotowania próbek żywnościowych do analizy oraz procedurami analitycznymi wykorzystywanymi w badaniach żywności. Zajęcia laboratoryjne obejmują następujące ćwiczenia:
1. Spektrofotometryczne oznaczanie witaminy E w olejach
2. Oznaczanie zawartości tiocyjanianów w roślinach kapustnych
3. Oznaczanie wybranych składników odżywczych w mleku
4. Analiza świeżości przetworów owocowych i warzywnych
5. Metody elektrochemiczne w analizie żywności
6. Oznaczanie aktywności antyutleniającej przypraw
7. Oznaczanie barwników syntetycznych i sztucznych w przetworach
8. Oznaczanie zawartości pektyn w surowcach i przetworach spożywczych
9. Przygotowanie pożywek oraz prób wybranych surowców i produktów żywnościowych do analizy mikrobiologicznej,
10. Ocena jakości mikrobiologicznej żywności i jej przydatności do spożycia (testy mikrobiologiczne oceny świeżości produktów żywnościowych)
11. Metody określania mikroflory opakowań do żywności (metoda popłuczyn, metoda bezpośrednia (Richtera))
12. Określanie zawartości wybranych mikroorganizmów testowych w produktach żywnościowych.
|