Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Wybrane elementy bromatologii 0600-S2-CKR-SP/W-WEB
Wykład (WYK) Semestr letni 2024/25

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Egzamin
Literatura:

Literatura podstawowa

1. Z.S. Sikorski, Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2002

2. H. Giertig, J. Przysławski, Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, PZWL, Warszawa

3. E. Kolarzyk, Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka, Uniwersytet Jagielloński, 2016

4. Agata Chmurzyńska, Nutrigenomika, PZWL, Warszawa, 2022

5. Mirosław Jarosz, Barbara Bułhak-Jachymczyk, Normy żywienia człowieka, PZWL, Warszawa, 2011

6. Red. A. Klepacka, Analiza żywności, skrypt SGGW, Warszawa, 2005

7. Red. Z. Żegarska, Ćwiczenia z analizy żywności, Wydawnictwo UWM, Olsztyn 2000

Literatura uzupełniająca:

1. W. Bednarski, A. Repsa, Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003

2. Jan Gawęcki, Teresa Mossor-Pietraszewska, Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, PWN, Warszawa, 2008

3. Richard Owusu-Apenten, Introdution to food chemistry, CRC Press, 2005

4. Da-Wen Sun, Modern techniques for food authentication, Elsevier, 2008

Efekty uczenia się:

W1: Student ma pogłębioną wiedzę z zakresu bromatologii, jej rozwoju i znaczenie dla postępu nauk ścisłych i przyrodniczych K_W02,

W2: Student zna zasady prawidłowego planowania eksperymentu i weryfikacji wiarygodności jego wyników. K_W09,

W3: Student zna i rozumie podstawy teoretyczne różnych metod analitycznych i ich wykorzystanie w interpretacji wyników pomiarowych K_W12

W4: Student zna zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w stopniu pozwalającym na samodzielną pracę na stanowisku badawczym lub pomiarowym K_W14

U1: Student potrafi korzystać z pogłębionej wiedzy z różnych działów chemii oraz twórczo wykorzystać ją w zakresie bromatologii K_U01,

U2: Student posiada umiejętność pracy z normami polskimi oraz międzynarodowymi w celu wykonania oznaczania wybranych właściwości fizycznych i chemicznych substancji chemicznych K_U05,

U3: Student umie samodzielnie zaprojektować i przeprowadzić eksperyment oraz krytycznie przeanalizować wyniki; potrafi zastosować przykładowy pakiet programów do statystycznej analizy

eksperymentu K_U11

U4: Student umie posługiwać się wybraną grupą metod analitycznych; potrafi w sposób krytyczny ocenić wyniki analiz i przedyskutować błędy pomiarowe K_U14

K1: Student zna ograniczenia własnej wiedzy i rozumie potrzebę dalszego uczenia się przez całe życie; potrafi samodzielnie podjąć działania w celu poszerzania i pogłębiania wiedzy chemicznej, K_K01,

K2: Student potrafi współdziałać w zespole (przyjmując w nim różne role) i kreatywnie rozwiązywać problemy dotyczące analizy składników żywności, K_K02,

K3: Student potrafi odpowiednio określić priorytety służące rozwiązaniu określonego przez siebie lub innych problemu chemicznego K_K05

K4: Student ma świadomość profesjonalizmu, doceniania uczciwości intelektualnej i przestrzegania etyki zawodowej, zarówno w działaniach własnych, jak i innych osób K_K06

Metody i kryteria oceniania:

Wykład –zaliczenie na podstawie prac zaliczeniowych.

Na ocenę dostateczną (60-65%)

Student prezentuje referat na wybrany temat powiązany z bromatologią. K_W02; K_U01; K_K01,

Na ocenę dostateczny plus (65-70%)

Student prezentuje referat na wybrany temat powiązany z bromatologią. Potrafi wykorzystać i powiązać ze sobą posiadaną wiedzę na temat bromatologii, zna odpowiednie sposoby prezentacji K_W02; K_U01; K_K01,

K_U05; K_K06

Na ocenę dobrą (70-80%)

Student prezentuje pracę zaliczeniową w bardziej aktywny sposób niż metoda referatu na wybrany temat powiązany z bromatologią. Przekazuje wiedzę na wybrany temat aktywizując do pracy pozostałe osoby w grupie. K_W02; K_U01; K_K01, K_K02; K_U05; K_K06

Na ocenę dobry plus (80-90%)

Student prezentuje pracę zaliczeniową w bardziej aktywny sposób niż metoda referatu na wybrany temat powiązany z bromatologią. Przekazuje wiedzę na wybrany temat aktywizując do pracy pozostałe osoby w grupie. Potrafi zaplanować panel dyskusyjny lub inny rodzaj aktywnego uczestnictwa całej grupy ćwiczeniowej. K_W02; K_U01; K_K01, K_K02; K_U05; K_K06

Na ocenę bardzo dobry (> 90%)

Posiada wiedzę wykraczająca poza zakres tematyczny wykładu zdobytą samodzielnie podczas pracy w bibliotece, prezentuje ją w sposób innowacyjny (panel dyskusyjny, burza mózgów, metoda okrągłego stołu) aktywizując cała grupę do uczestnictwa. K_W02; K_U01; K_K01, K_K02; K_U05; K_K06

Zakres tematów:

Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów ze składnikami żywności oraz ich analizą. Ponadto, obejmuje zagadnienia związane ze współczesną bromatologią. Są to między innymi: podstawy bromatologii jako nauki o żywności, wpływ żywności na zdrowie, personalizacja diet, foodomika, nutrigenetyka, nutrigenomika, nowe rodzaje żywności, nowoczesne opakowania stosowane w żywności.

Metody dydaktyczne:

Wykład –metoda podająca – wykład problemowy.

Zaliczenie wykładu - metoda referatu, panelowa, giełda pomysłów

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 (brak danych), (sala nieznana)
Aneta Jastrzębska, Marzanna Kurzawa, Jacek Nowaczyk 4/4 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-3 (2024-12-18)