Literatura: |
Literatura podstawowa
1. Z.S. Sikorski, Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2002
2. H. Giertig, J. Przysławski, Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, PZWL, Warszawa
3. E. Kolarzyk, Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka, Uniwersytet Jagielloński, 2016
4. Agata Chmurzyńska, Nutrigenomika, PZWL, Warszawa, 2022
5. Mirosław Jarosz, Barbara Bułhak-Jachymczyk, Normy żywienia człowieka, PZWL, Warszawa, 2011
6. Red. A. Klepacka, Analiza żywności, skrypt SGGW, Warszawa, 2005
7. Red. Z. Żegarska, Ćwiczenia z analizy żywności, Wydawnictwo UWM, Olsztyn 2000
Literatura uzupełniająca:
1. W. Bednarski, A. Repsa, Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003
2. Jan Gawęcki, Teresa Mossor-Pietraszewska, Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, PWN, Warszawa, 2008
3. Richard Owusu-Apenten, Introdution to food chemistry, CRC Press, 2005
4. Da-Wen Sun, Modern techniques for food authentication, Elsevier, 2008
|
Efekty uczenia się: |
W1: Student ma pogłębioną wiedzę z zakresu bromatologii, jej rozwoju i znaczenie dla postępu nauk ścisłych i przyrodniczych K_W02,
W2: Student zna zasady prawidłowego planowania eksperymentu i weryfikacji wiarygodności jego wyników. K_W09,
W3: Student zna i rozumie podstawy teoretyczne różnych metod analitycznych i ich wykorzystanie w interpretacji wyników pomiarowych K_W12
W4: Student zna zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w stopniu pozwalającym na samodzielną pracę na stanowisku badawczym lub pomiarowym K_W14
U1: Student potrafi korzystać z pogłębionej wiedzy z różnych działów chemii oraz twórczo wykorzystać ją w zakresie bromatologii K_U01,
U2: Student posiada umiejętność pracy z normami polskimi oraz międzynarodowymi w celu wykonania oznaczania wybranych właściwości fizycznych i chemicznych substancji chemicznych K_U05,
U3: Student umie samodzielnie zaprojektować i przeprowadzić eksperyment oraz krytycznie przeanalizować wyniki; potrafi zastosować przykładowy pakiet programów do statystycznej analizy
eksperymentu K_U11
U4: Student umie posługiwać się wybraną grupą metod analitycznych; potrafi w sposób krytyczny ocenić wyniki analiz i przedyskutować błędy pomiarowe K_U14
K1: Student zna ograniczenia własnej wiedzy i rozumie potrzebę dalszego uczenia się przez całe życie; potrafi samodzielnie podjąć działania w celu poszerzania i pogłębiania wiedzy chemicznej, K_K01,
K2: Student potrafi współdziałać w zespole (przyjmując w nim różne role) i kreatywnie rozwiązywać problemy dotyczące analizy składników żywności, K_K02,
K3: Student potrafi odpowiednio określić priorytety służące rozwiązaniu określonego przez siebie lub innych problemu chemicznego K_K05
K4: Student ma świadomość profesjonalizmu, doceniania uczciwości intelektualnej i przestrzegania etyki zawodowej, zarówno w działaniach własnych, jak i innych osób K_K06
|
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład –zaliczenie na podstawie prac zaliczeniowych.
Na ocenę dostateczną (60-65%)
Student prezentuje referat na wybrany temat powiązany z bromatologią. K_W02; K_U01; K_K01,
Na ocenę dostateczny plus (65-70%)
Student prezentuje referat na wybrany temat powiązany z bromatologią. Potrafi wykorzystać i powiązać ze sobą posiadaną wiedzę na temat bromatologii, zna odpowiednie sposoby prezentacji K_W02; K_U01; K_K01,
K_U05; K_K06
Na ocenę dobrą (70-80%)
Student prezentuje pracę zaliczeniową w bardziej aktywny sposób niż metoda referatu na wybrany temat powiązany z bromatologią. Przekazuje wiedzę na wybrany temat aktywizując do pracy pozostałe osoby w grupie. K_W02; K_U01; K_K01, K_K02; K_U05; K_K06
Na ocenę dobry plus (80-90%)
Student prezentuje pracę zaliczeniową w bardziej aktywny sposób niż metoda referatu na wybrany temat powiązany z bromatologią. Przekazuje wiedzę na wybrany temat aktywizując do pracy pozostałe osoby w grupie. Potrafi zaplanować panel dyskusyjny lub inny rodzaj aktywnego uczestnictwa całej grupy ćwiczeniowej. K_W02; K_U01; K_K01, K_K02; K_U05; K_K06
Na ocenę bardzo dobry (> 90%)
Posiada wiedzę wykraczająca poza zakres tematyczny wykładu zdobytą samodzielnie podczas pracy w bibliotece, prezentuje ją w sposób innowacyjny (panel dyskusyjny, burza mózgów, metoda okrągłego stołu) aktywizując cała grupę do uczestnictwa. K_W02; K_U01; K_K01, K_K02; K_U05; K_K06
|
Zakres tematów: |
Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów ze składnikami żywności oraz ich analizą. Ponadto, obejmuje zagadnienia związane ze współczesną bromatologią. Są to między innymi: podstawy bromatologii jako nauki o żywności, wpływ żywności na zdrowie, personalizacja diet, foodomika, nutrigenetyka, nutrigenomika, nowe rodzaje żywności, nowoczesne opakowania stosowane w żywności.
|