Mikrobiologia ogólna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0600-S1-ChK-MO |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.3
|
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia ogólna |
Jednostka: | Wydział Chemii |
Grupy: |
Studia stacjonarne I stopnia - kierunek: Chemia kosmetyczna - semestr 4 |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | podstawowa wiedza z zakresu biologii, biochemii, chemii organicznej |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot obowiązkowy |
Całkowity nakład pracy studenta: | 75 godz. w tym: wykład - 15 godz., ćwiczenia laboratoryjne - 20 godz. oraz 40 godz. pracy własnej studenta (przygotowanie się do zajęć, przygotowanie raportów z przeprowadzonych doświadczeń, przygotowanie się do kolokwium) |
Efekty uczenia się - wiedza: | zna podstawy biochemii oraz procesów biochemicznych posiada wiedzę z zakresu mikrobiologii ogólnej zna metody oceniania bezpieczeństwa i skuteczności kosmetyków |
Efekty uczenia się - umiejętności: | potrafi ocenić bezpieczeństwo i skuteczność kosmetyku |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | Skutecznie przekazuje innym osiągnięcia wiedzy o kosmetykach w zrozumiały sposób; dostosowuje poziom i formę prezentacji do potrzeb i możliwości odbiorcy |
Metody dydaktyczne: | wykład - prezentacja multimedialna ćwiczenia - samodzielne wykonanie doświadczeń na podstawie instrukcji |
Metody dydaktyczne podające: | - pogadanka |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - ćwiczeniowa |
Skrócony opis: |
Zajęcia z przedmiotu mikrobiologia ogólna służą zapoznaniu studentów zasadami pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Umożliwiają zapoznanie z metodyką analizy mikrobiologicznej mediów, pomieszczeń produkcyjnych oraz gotowych produktów. |
Pełny opis: |
Studenci poznają następujące zagadnienia: Mikroorganizmy i ich znaczenie w środowisku i przemyśle Budowa komórki bakteryjnej i identyfikacja bakterii Metabolizm bakterii Biofilm i jego zagrożenia w produkcji kosmetyków Mikroorganizmy w produkcji kosmetyków i ich wykrywanie Testy konserwacji |
Literatura: |
Kunicki-Goldfinger WJH – Życie bakterii Schlegel H – Mikrobiologia ogólna Salyers AA, Whitt DD - Mikrobiologia – różnorodność, chorobotwórczość i środowisko Walczak M, Burkowska A, Swiontek Brzezinska M, Kalwasińska A – Podstawy mikrobiologii w teorii i praktyce Kołwzan B. Analiza zjawiska biofilmu – warunki jego powstawania i funkcjonowania PN-EN ISO 11930:2012 Test skuteczności i ocena zakonserwowania produktów kosmetycznych PN-EN ISO 18415:2011 Wykrywanie organizmów specyficznych i niespecyficznych PN-EN ISO 22717: 2010 Wykrywanie Pseudomonas aeruginosa PN-EN ISO 21150:2010 Wykrywanie obecności Escherichia coli PN-EN ISO 18416: 2009 Wykrywanie Candida albicans PN-EN ISO 22718:2010 Wykrywanie obecności Staphylococcus aureus PN-EN ISO 16212:2011 Oznaczanie liczby pleśni i drożdży |
Metody i kryteria oceniania: |
- prezentacja multimedialna - obecność na zajęciach - zaangażowanie w wykonaniu doświadczeń - zaliczenia pisemne - śródsemestralne i końcowe - przygotowanie i opracowanie wyników - egzamin pisemny |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-21 - 2022-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maria Swiontek Brzezinska | |
Prowadzący grup: | Aleksandra Burkowska-But, Agnieszka Kalwasińska, Maria Swiontek Brzezinska, Joanna Świątczak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (w trakcie)
Okres: | 2023-02-20 - 2023-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Rafińska | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Rafińska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2024-02-20 - 2024-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Rafińska | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.