Surowce kosmetyczne i podstawy produkcji kosmetyków
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0600-S1-SP/W-SKPPK |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.3
|
Nazwa przedmiotu: | Surowce kosmetyczne i podstawy produkcji kosmetyków |
Jednostka: | Wydział Chemii |
Grupy: |
Przedmioty specjalnościowe - stacjonarne studia pierwszego stopnia (S1) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
6.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Podstawowa wiedza z zakresu podstaw chemii ogólnej i organicznej |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. 30h wykład, 60h laboratorium, tj. 90 godzin kontaktowych, 2. 60h praca indywidualna, 3. 90h czas wymagany do przygotowania w procesie oceniania, 4. całkowity czas nakładu pracy studenta to 150h. |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: Zna najważniejsze pierwiastki i ich związki; sposoby korelacji właściwości pierwiastków i ich podstawowych związków chemicznych z położeniem pierwiastka w układzie okresowym- K_W01 W2: Zna stany skupienia materii, oddziaływania międzycząsteczkowe - K_W08 W3: Zna podstawowe grupy surowców kosmetycznych oraz metody ich pozyskiwania – K_W13. |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: Potrafi posługiwać się nazewnictwem chemicznym oraz pojęciami z zakresu chemii ogólnej – K_U01. U2: Potrafi korelować właściwości pierwiastków i ich związków chemicznych z położeniem w układzie okresowym i powiązać właściwości chemiczne substancji z ich współczesnymi zastosowaniami. Umie powiązać strukturę surowca kosmetycznego z jego działaniami kosmetycznymi – K_U02. U3: Posiada umiejętności wykonywania pomiarów podstawowych wielkości chemicznych oraz potrafi opracować wyniki eksperymentów chemicznych - K_U05. U4: Potrafi zaprojektować proste eksperymenty fizyczne, analizować ich wyniki, i wyjaśnić zjawiska fizyczne zachodzące w otaczającym go świecie oraz rozwiązać podstawowe problemy w oparciu o prawa fizyki - K_U09. U5: Umie znajdować relacje pomiędzy zachowaniem się materiałów podczas formowania i użytkowania a właściwościami fizykochemicznymi, budową i rodzajem struktury - K_U13. |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: Kształtuje analityczne myślenie: samodzielnie i efektywnie pracuje z dużą ilością informacji, dostrzega zależności i poprawnie wyciąga wnioski posługując się zasadami logiki - K_K01. K2: Myśli twórczo w celu udoskonalenia istniejących bądź stworzenia nowych rozwiązań – K_K02. K3: Jest sumienny i dokładny, nastawiony na jak najlepsze wykonanie zadania – K_K03. K4: Dąży do rozwoju: jest nastawiony na nieustanne zdobywanie nowej wiedzy, umiejętności i doświadczeń; widzi potrzebę ciągłego doskonalenie się i podnoszenia kompetencji zawodowych – K_K05. K5: Pracuje systematycznie i ma pozytywne podejście do trudności stojących na drodze do realizacji założonego celu; dotrzymuje terminów; rozumie konieczność systematycznej pracy nad wszelkimi projektami – K_K06. K6: W pełni samodzielnie realizuje uzgodnione cele, podejmując samodzielne i czasami trudne decyzje; potrafi samodzielnie wyszukiwać informacje w literaturze fachowej – K_K07. K7: Nawiązuje i utrzymuje długotrwałą i efektywną współpracę z innymi; dąży do realizacji celów zespołu poprzez odpowiednie zaplanowanie i organizację pracy swojej i innych; motywuje współpracowników do zwiększenia wysiłku w celu osiągnięcia założonych celów – K_K09. |
Metody dydaktyczne: | Wykład: Wykład konwencjonalny z wykorzystaniem technik multimedialnych. Laboratorium: Samodzielna praca laboratoryjna. |
Metody dydaktyczne podające: | - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - laboratoryjna |
Skrócony opis: |
Przedmiot omawia główne grupy surowców kosmetycznych: surowce tłuszczowe, konserwanty, czynniki zagęszczające, środki powierzchniowo czynne, związki zapachowe. Charakteryzuje podstawowe formy fizykochemiczne kosmetyków. Podaje ogólne zasady recepturowania prostych kosmetyków . Omawia budowę skóry i włosów oraz związki potrzebne do ich kondycjonowania. |
Pełny opis: |
Treści przedmiotu Wykład ma za zadanie: - scharakteryzować surowce tłuszczowe: alkohole tłuszczowe, kwasy tłuszczowe (ich nazewnictwo IUPAC i INCI), estry kwasów tłuszczowych i gliceryny, woski, lipidy niezmydlalne pochodzenia roślinnego i z ropy naftowej, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. - opisać konserwanty: kwasy organiczne ich sole i estry, aldehydy i donory formaldehydu, aminy, amidy, pirydyny, sole benzalkoniowe, fenole i ich pochodne, alkohole i ich pochodne, parabeny, antyutleniacze, witaminy. - opisać czynniki zagęszczające: zagęszczanie micelarne i chlorek sodu, zagęstniki polimerowe, zagęszczanie biopolimerami - scharakteryzować środki powierzchniowo-czynne: podział na anionowe, kationowe, amfoteryczne, obojętne, charakterystyka mydeł, mechanizm mycia i prania, tworzenie miceli, krytyczne stężenie micelarne, przykłady związków powierzchniowo-czynnych. - opisać związki zapachowe: olejki eteryczne, aldehydy, ketony, terpeny, estry, otrzymywanie i oczyszczanie związków zapachowych. - wyjaśnić formy fizykochemiczne: roztwory rzeczywiste, roztwory micelarne, żele i hydrożele, emulsje (tworzenie emulsji i stabilizacja, podstawowe emulgatory) - podać podstawowe zasady recepturowania prostych kosmetyków: prosty płyn myjący i szampon oraz prosty krem nawilżający jako emulsja. - opisać budowę skóry i włosów a także podać sposoby ich kondycjonowania przy użyciu odpowiednich związków chemicznych (humektanty, emolienty, hydrolizaty protein, bariera naskórkowa, czynniki okluzyjne, okluzja ciągła i nieciągła, renatłuszczanie, nawilżanie). Pracownia: - charakterystyka surowców kosmetycznych (temperatura wrzenia, temperatura topnienia, współczynnik załamania światła) - otrzymywanie prostego szamponu i preparatu myjącego do ciała, zagęszczanie elektrolitem - otrzymywanie prostych emulsji olej w wodzie i woda w oleju, charakterystyka otrzymanych emulsji, wyjaśnianie roli poszczególnych składników w recepturze - wyodrębnianie lecytyny z jaja kurzego i otrzymywanie liposomów - otrzymywanie związków zapachowych na drodze syntezy chemicznej i na drodze wyodrębniania z surowców naturalnych - otrzymywanie mydła i jego charakteryzacja - synteza wybranego parabenu i jego oczyszczanie - analiza jakościowa substancji pomocniczych stosowanych w preparatach kosmetycznych - badanie pH skóry i poziomu nawilżenia po zastosowaniu preparatów kosmetycznych (pomiary pH-metrem i korneometrem). |
Literatura: |
1. W.Malinka, Zarys chemii kosmetycznej, Volumed, Wrocław, 1999 2. Glinka R., Góra J., „Związki naturalne w kosmetyce” Warsaw Voice, Warszawa 2000. 3. Marcin Molski. Chemia piękna. PWN, Warszawa 2009 4. Marie-Claude Martini, Red. Waldemar Placek, Kosmetologia i Farmakologia Skóry, Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2007. 5. Romuald Czerpak, Agata Jabłońska-Trypuć, Roślinne surowce kosmetyczne, MedPharm Polska 2008. 6. Jan Przondo, Związki powierzchniowo-czynne i ich zastosowanie w produktach chemii gospodarczej. Wydawniztwo Politechniki Radomskiej, wydanie najnowsze, z roku 2010. 7. Beata Stanisz, Izabela Muszalska,Metody badania jakości surowców i produktów kosmetycznych. Uniwersytet Medyczny w Poznaniu 2009. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu wykładu student: opisuje podstawowe grupy surowców kosmetycznych, odpowiednio je nazywa, opisuje sposoby pozyskiwania surowców kosmetycznych, opisuje podstawowe formy fizyko-chemiczne kosmetyków, rozpoznaje właściwości związku po jego budowie, opisuje skład wybranych formuł kosmetycznych, interpretuje skład prostych kosmetyków myjących, interpretuje skład prostych preparatów nawilżających. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin pisemny w formie testu |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ WYK
PT LAB
|
Typ zajęć: |
Laboratorium, 50 godzin
Wykład, 25 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Alina Sionkowska | |
Prowadzący grup: | Justyna Kozłowska, Alina Sionkowska, Agnieszka Tafelska-Kaczmarek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.