Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Budżetowanie i planowanie finansowe w jednostkach gospodarczych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1100-12-F21-RJ-BuPlF
Kod Erasmus / ISCED: 04.302 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0411) Rachunkowość podatków Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Budżetowanie i planowanie finansowe w jednostkach gospodarczych
Jednostka: Katedra Rachunkowości Zarządczej
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 5.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Wiedza z zakresu rachunkowości finansowej, rachunkowości zarządczej

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot fakultatywny

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Bezpośrednie aktywne uczestnictwo w zajęciach realizowanych z udziałem nauczyciela akademickiego:

- 15 godzin - wykład

- 15 godzin - ćwiczenia

- 40 godzin – konsultacje

Łącznie liczba godzin kontaktowych: 70 godzin


2. Praca własna studenta:

- 10 godzin - przygotowanie do wykładu

- 15 godzin - przygotowanie do ćwiczeń


3. Liczba godzina wymagana do przygotowania się do uczestnictwa w procesie oceniania:

- 15 godzin - przygotowanie projektu i kolokwiów

- 15 godzin - przygotowanie do egzaminu

Łącznie praca własna studenta: 55 godzin


Całkowity nakład pracy studenta: 125 godzin


Efekty uczenia się - wiedza:

W1: Zna, rozumie i rozpatruje z punktu widzenia właściwego dla nauk o finansach procesy gospodarcze zachodzące w przedsiębiorstwach i ich otoczeniu w związku opracowaniem i kontrolą realizacji budżetów finansowych K_W05.







Efekty uczenia się - umiejętności:

U1: Potrafi przygotować niezbędne informacje do opracowania budżetów finansowych K_U03.

Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K1: Posiada wiedzę i umiejętności pozwalające na pozyskiwanie informacji służących do opracowania budżetów finansowych K_K01.


Metody dydaktyczne:

wykład informacyjny, rozwiązywanie zadań, projekt, dyskusja, praca w grupach

Metody dydaktyczne podające:

- wykład informacyjny (konwencjonalny)

Metody dydaktyczne poszukujące:

- ćwiczeniowa
- obserwacji
- projektu

Skrócony opis:

Budżetowanie i planowanie finansowe w jednostkach gospodarczych pozwala na zdobycie wiedzy na temat roli planowania i budżetowania w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Pozwala również na nabycie umiejętności sporządzania budżetów oraz analizy odchyleń i ich interpretacji.

Realizowany cel w ramach akredytacji AACSB: student stosuje metody planowania i budżetowania.

Pełny opis:

Budżetowanie i planowanie finansowe w jednostkach gospodarczych pozwala na zdobycie wiedzy na temat roli planowania i budżetowania w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Pozwala również na nabycie umiejętności sporządzania budżetów oraz analizy odchyleń i ich interpretacji.

Poruszane grupy zagadnień na wykładzie i ćwiczeniach:

1. Zagadnienia organizacyjne

2. Wprowadzenie do budżetowania

2.1. definicja controllingu

2.2. misja i zadania controllerów

2.3. 10 zasad controllingu

2.4. rodzaje controllingu

2.5. 10 głównych procesów controllingowych

3. Źródła informacji w budżetowaniu

3.1. holistyczne podejście do źródeł informacji

3.2. sprawozdanie finansowe, budżety oraz metoda procentu od sprzedaży

3.3. prognozowanie w Excelu i metodą wskaźnikową

3.4. kluczowe wskaźniki efektywności

3.5. plany krótkookresowe (diagramy PERT i Gantta)

3.6. dane w hurtowniach danych

4. Budżetowanie w przedsiębiorstwie

4.1. definicja planowania finansowego

4.2. koordynacja planów

4.3. cele planowania

4.4. funkcje planowania

4.5. cechy dobrego planu

4.6. etapy planowania

4.7. rodzaje planów

4.8. definicja budżetowania

4.9. zarządzenie w spr. budżetowania

4.10. zasady budżetowania

4.11. etapy budżetowania

4.12. rodzaje budżetów

4.13. skuteczność budżetowania

4.14. zalety i wady budżetowania

5. Analiza wykonania budżetów

5.1. analiza ex post i ex ante

5.2. klasyfikacja odchyleń

5.3. analiza odchyleń

5.4. zarządzanie ryzykiem

5.5. rekomendacje dla menedżerów

6. Raportowanie

6.1. standardy raportowania IBCS

6.2. analityczny rachunek zysków i strat

6.3. raportowanie w Excelu i PowerBI

7. Beyond budgeting

Literatura:

1. S. Sojak, Rachunkowość zarządcza i rachunek kosztów, Wydawnictwo „Dom

Organizatora”, Toruń 2015.

2. Materiały dydaktyczne Międzynarodowego Stowarzyszenia Controllerów

(ICV)

3. S. Sojak (red), Założyć firmę i nie zbankrutować – aspekty zarządcze,

Wydawnictwo Difin, Warszawa 2009.

4. E. Nowak, B. Nita, Budżetowanie w przedsiębiorstwie, Oficyna Wolters

Kluwer, Kraków 2007.

5. Ustawa z dnia 29 września 1994 roku o rachunkowości.

Metody i kryteria oceniania:

wykład

W1: egzamin +++

ćwiczenia

U1: zadania liczbowe do rozwiązania +++

K1: obserwacja +++

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)

Okres: 2022-02-21 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Kozak
Prowadzący grup: Piotr Kozak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

Budżetowanie i planowanie finansowe w jednostkach gospodarczych pozwala na zdobycie wiedzy na temat roli planowania i budżetowania w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Pozwala również na nabycie umiejętności sporządzania budżetów oraz analizy odchyleń i ich interpretacji.

Pełny opis:

Budżetowanie i planowanie finansowe w jednostkach gospodarczych pozwala na zdobycie wiedzy na temat roli planowania i budżetowania w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Pozwala również na nabycie umiejętności sporządzania budżetów oraz analizy odchyleń i ich interpretacji.

Poruszane grupy zagadnień na wykładzie i ćwiczeniach:

1. Zagadnienia organizacyjne

2. Wprowadzenie do budżetowania

2.1. definicja controllingu

2.2. misja i zadania controllerów

2.3. 10 zasad controllingu

2.4. rodzaje controllingu

2.5. 10 głównych procesów controllingowych

3. Źródła informacji w budżetowaniu

3.1. holistyczne podejście do źródeł informacji

3.2. sprawozdanie finansowe, budżety oraz metoda procentu od sprzedaży

3.3. prognozowanie w Excelu i metodą wskaźnikową

3.4. kluczowe wskaźniki efektywności

3.5. plany krótkookresowe (diagramy PERT i Gantta)

3.6. dane w hurtowniach danych

4. Budżetowanie w przedsiębiorstwie

4.1. definicja planowania finansowego

4.2. koordynacja planów

4.3. cele planowania

4.4. funkcje planowania

4.5. cechy dobrego planu

4.6. etapy planowania

4.7. rodzaje planów

4.8. definicja budżetowania

4.9. zarządzenie w spr. budżetowania

4.10. zasady budżetowania

4.11. etapy budżetowania

4.12. rodzaje budżetów

4.13. skuteczność budżetowania

4.14. zalety i wady budżetowania

5. Analiza wykonania budżetów

5.1. analiza ex post i ex ante

5.2. klasyfikacja odchyleń

5.3. analiza odchyleń

5.4. zarządzanie ryzykiem

5.5. rekomendacje dla menedżerów

6. Raportowanie

6.1. standardy raportowania IBCS

6.2. analityczny rachunek zysków i strat

6.3. raportowanie w Excelu i PowerBI

7. Beyond budgeting

Literatura:

1. S. Sojak, Rachunkowość zarządcza i rachunek kosztów, Wydawnictwo „Dom

Organizatora”, Toruń 2015.

2. Materiały dydaktyczne Międzynarodowego Stowarzyszenia Controllerów

(ICV)

3. S. Sojak (red), Założyć firmę i nie zbankrutować – aspekty zarządcze,

Wydawnictwo Difin, Warszawa 2009.

4. E. Nowak, B. Nita, Budżetowanie w przedsiębiorstwie, Oficyna Wolters

Kluwer, Kraków 2007.

5. Ustawa z dnia 29 września 1994 roku o rachunkowości.

Uwagi:

brak

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 6.8.1.0-4 (2023-02-27)