Budżetowanie i planowanie finansowe w jednostkach gospodarczych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1100-12-F21-RJ-BuPlF |
Kod Erasmus / ISCED: |
04.302
|
Nazwa przedmiotu: | Budżetowanie i planowanie finansowe w jednostkach gospodarczych |
Jednostka: | Katedra Rachunkowości Zarządczej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
5.00 (zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Wiedza z zakresu rachunkowości finansowej, rachunkowości zarządczej |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot fakultatywny |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Bezpośrednie aktywne uczestnictwo w zajęciach realizowanych z udziałem nauczyciela akademickiego: - 15 godzin - wykład - 15 godzin - ćwiczenia - 40 godzin – konsultacje Łącznie liczba godzin kontaktowych: 70 godzin 2. Praca własna studenta: - 10 godzin - przygotowanie do wykładu - 15 godzin - przygotowanie do ćwiczeń 3. Liczba godzina wymagana do przygotowania się do uczestnictwa w procesie oceniania: - 15 godzin - przygotowanie projektu i kolokwiów - 15 godzin - przygotowanie do egzaminu Łącznie praca własna studenta: 55 godzin Całkowity nakład pracy studenta: 125 godzin |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: Zna, rozumie i rozpatruje z punktu widzenia właściwego dla nauk o finansach procesy gospodarcze zachodzące w przedsiębiorstwach i ich otoczeniu w związku opracowaniem i kontrolą realizacji budżetów finansowych K_W05. |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: Potrafi przygotować niezbędne informacje do opracowania budżetów finansowych K_U03. |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: Posiada wiedzę i umiejętności pozwalające na pozyskiwanie informacji służących do opracowania budżetów finansowych K_K01. |
Metody dydaktyczne: | wykład informacyjny, rozwiązywanie zadań, projekt, dyskusja, praca w grupach |
Metody dydaktyczne podające: | - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - ćwiczeniowa |
Skrócony opis: |
Budżetowanie i planowanie finansowe w jednostkach gospodarczych pozwala na zdobycie wiedzy na temat roli planowania i budżetowania w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Pozwala również na nabycie umiejętności sporządzania budżetów oraz analizy odchyleń i ich interpretacji. Realizowany cel w ramach akredytacji AACSB: student stosuje metody planowania i budżetowania. |
Pełny opis: |
Budżetowanie i planowanie finansowe w jednostkach gospodarczych pozwala na zdobycie wiedzy na temat roli planowania i budżetowania w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Pozwala również na nabycie umiejętności sporządzania budżetów oraz analizy odchyleń i ich interpretacji. Poruszane grupy zagadnień na wykładzie i ćwiczeniach: 1. Zagadnienia organizacyjne 2. Wprowadzenie do budżetowania 2.1. definicja controllingu 2.2. misja i zadania controllerów 2.3. 10 zasad controllingu 2.4. rodzaje controllingu 2.5. 10 głównych procesów controllingowych 3. Źródła informacji w budżetowaniu 3.1. holistyczne podejście do źródeł informacji 3.2. sprawozdanie finansowe, budżety oraz metoda procentu od sprzedaży 3.3. prognozowanie w Excelu i metodą wskaźnikową 3.4. kluczowe wskaźniki efektywności 3.5. plany krótkookresowe (diagramy PERT i Gantta) 3.6. dane w hurtowniach danych 4. Budżetowanie w przedsiębiorstwie 4.1. definicja planowania finansowego 4.2. koordynacja planów 4.3. cele planowania 4.4. funkcje planowania 4.5. cechy dobrego planu 4.6. etapy planowania 4.7. rodzaje planów 4.8. definicja budżetowania 4.9. zarządzenie w spr. budżetowania 4.10. zasady budżetowania 4.11. etapy budżetowania 4.12. rodzaje budżetów 4.13. skuteczność budżetowania 4.14. zalety i wady budżetowania 5. Analiza wykonania budżetów 5.1. analiza ex post i ex ante 5.2. klasyfikacja odchyleń 5.3. analiza odchyleń 5.4. zarządzanie ryzykiem 5.5. rekomendacje dla menedżerów 6. Raportowanie 6.1. standardy raportowania IBCS 6.2. analityczny rachunek zysków i strat 6.3. raportowanie w Excelu i PowerBI 7. Beyond budgeting |
Literatura: |
1. S. Sojak, Rachunkowość zarządcza i rachunek kosztów, Wydawnictwo „Dom Organizatora”, Toruń 2015. 2. Materiały dydaktyczne Międzynarodowego Stowarzyszenia Controllerów (ICV) 3. S. Sojak (red), Założyć firmę i nie zbankrutować – aspekty zarządcze, Wydawnictwo Difin, Warszawa 2009. 4. E. Nowak, B. Nita, Budżetowanie w przedsiębiorstwie, Oficyna Wolters Kluwer, Kraków 2007. 5. Ustawa z dnia 29 września 1994 roku o rachunkowości. |
Metody i kryteria oceniania: |
wykład W1: egzamin +++ ćwiczenia U1: zadania liczbowe do rozwiązania +++ K1: obserwacja +++ |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-21 - 2022-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Kozak | |
Prowadzący grup: | Piotr Kozak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Budżetowanie i planowanie finansowe w jednostkach gospodarczych pozwala na zdobycie wiedzy na temat roli planowania i budżetowania w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Pozwala również na nabycie umiejętności sporządzania budżetów oraz analizy odchyleń i ich interpretacji. |
|
Pełny opis: |
Budżetowanie i planowanie finansowe w jednostkach gospodarczych pozwala na zdobycie wiedzy na temat roli planowania i budżetowania w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Pozwala również na nabycie umiejętności sporządzania budżetów oraz analizy odchyleń i ich interpretacji. Poruszane grupy zagadnień na wykładzie i ćwiczeniach: 1. Zagadnienia organizacyjne 2. Wprowadzenie do budżetowania 2.1. definicja controllingu 2.2. misja i zadania controllerów 2.3. 10 zasad controllingu 2.4. rodzaje controllingu 2.5. 10 głównych procesów controllingowych 3. Źródła informacji w budżetowaniu 3.1. holistyczne podejście do źródeł informacji 3.2. sprawozdanie finansowe, budżety oraz metoda procentu od sprzedaży 3.3. prognozowanie w Excelu i metodą wskaźnikową 3.4. kluczowe wskaźniki efektywności 3.5. plany krótkookresowe (diagramy PERT i Gantta) 3.6. dane w hurtowniach danych 4. Budżetowanie w przedsiębiorstwie 4.1. definicja planowania finansowego 4.2. koordynacja planów 4.3. cele planowania 4.4. funkcje planowania 4.5. cechy dobrego planu 4.6. etapy planowania 4.7. rodzaje planów 4.8. definicja budżetowania 4.9. zarządzenie w spr. budżetowania 4.10. zasady budżetowania 4.11. etapy budżetowania 4.12. rodzaje budżetów 4.13. skuteczność budżetowania 4.14. zalety i wady budżetowania 5. Analiza wykonania budżetów 5.1. analiza ex post i ex ante 5.2. klasyfikacja odchyleń 5.3. analiza odchyleń 5.4. zarządzanie ryzykiem 5.5. rekomendacje dla menedżerów 6. Raportowanie 6.1. standardy raportowania IBCS 6.2. analityczny rachunek zysków i strat 6.3. raportowanie w Excelu i PowerBI 7. Beyond budgeting |
|
Literatura: |
1. S. Sojak, Rachunkowość zarządcza i rachunek kosztów, Wydawnictwo „Dom Organizatora”, Toruń 2015. 2. Materiały dydaktyczne Międzynarodowego Stowarzyszenia Controllerów (ICV) 3. S. Sojak (red), Założyć firmę i nie zbankrutować – aspekty zarządcze, Wydawnictwo Difin, Warszawa 2009. 4. E. Nowak, B. Nita, Budżetowanie w przedsiębiorstwie, Oficyna Wolters Kluwer, Kraków 2007. 5. Ustawa z dnia 29 września 1994 roku o rachunkowości. |
|
Uwagi: |
brak |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.