Mikrobiologia szczegółowa - drobnoustroje w medycynie i w przemyśle
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1600-BM31MBSZ-1 |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.0
|
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia szczegółowa - drobnoustroje w medycynie i w przemyśle |
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii |
Grupy: |
Przedmioty do wyboru dla 1 semestru 3 roku S1 kierunku biotechnologia medyczna |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Chemia ogólna, nieorganiczna, organiczna, biologia komórki, biochemia ogólna i podstawy metabolizmu komórkowego, podstawy biotechnologii. |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot obowiązkowy |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi: – udział w wykładach: 30 godzin – udział w ćwiczeniach: 30godzin – udział w seminariach: nie dotyczy – udział w konsultacjach naukowo-badawczych: 2 godziny – udział w egzaminie: 1 godzina Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 63 godzin, co odpowiada 2,5 punktom ECTS 2. Bilans nakładu pracy studenta: – udział w wykładach: 30 godzin – udział w ćwiczeniach: 30 godzin – udział w seminariach: nie dotyczy – udział w konsultacjach naukowo-badawczych: 2 godziny – przygotowanie do ćwiczeń (w tym czytanie wybranego piśmiennictwa naukowego): 15 godzin – przygotowanie do kolokwium: 20 godzin – przygotowanie do egzaminu i obecność na egzaminie: 27 + 1= 28 godzin Łączny nakład pracy studenta związany z realizacją przedmiotu wynosi 125 godzin, co odpowiada 5 punktom ECTS. 3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi – nie dotyczy. 4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania: – przygotowanie do ćwiczeń (w tym czytanie wybranego piśmiennictwa naukowego): 15 godzin – przygotowanie do kolokwium: 20 godzin – przygotowanie do egzaminu i obecność na egzaminie: 27+ 1= 28 godzin Łączny nakład pracy studenta związany z przygotowaniem do uczestnictwa w procesie oceniania wynosi 63 godziny co odpowiada 2,5 punktu ECTS 5. Bilans nakładu pracy o charakterze praktycznym – udział w ćwiczeniach: 30 godzin Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 30 godzin, co odpowiada 1,2 punku ECTS 6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki – nie dotyczy. |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: Ma wiedzę na temat mikroorganizmów i możliwości ich wykorzystania w procesach biotechnologicznych - K_W08 W2: Rozumie znaczenie pracy doświadczalnej w biotechnologii - K_W13 W3: Zna zasady pracy w pracowniach biologicznych. Zna obowiązujące w nich przepisy BHP, potrafi określić zagrożenia i sposoby ich zapobiegania - K_W19 |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1:: Stosuje podstawowe narzędzia badawcze i techniki właściwe dla nauk biologicznych i medycznych - K_U01 U2: Wykonuje proste zadania badawcze pod nadzorem opiekuna naukowego - K_U04 U3: Uczy się samodzielnie w sposób ukierunkowany - K_U15 |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: Rozumie potrzebę podnoszenia kompetencji zawodowych i stałego aktualizowania wiedzy dotyczącej biotechnologii - K_K02 K2: Potrafi współdziałać i pracować w grupie – K_K04 K3: Jest odpowiedzialny za własną pracę i powierzony sprzęt, szanuje pracę własną i innych – K_K05 |
Metody dydaktyczne: | Wykład: wykład informacyjny (konwencjonalny) z prezentacją multimedialną wykład konwersatoryjny (dyskusja) Ćwiczenia: metoda klasyczna problemowa metody eksponujące: metoda pokazu metoda ćwiczeniowa metoda laboratoryjna, eksperymentu metoda dyskusji Seminaria: nie dotyczy |
Metody dydaktyczne podające: | - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - laboratoryjna |
Metody dydaktyczne w kształceniu online: | - metody służące prezentacji treści |
Skrócony opis: |
Wykłady mają na ceku: 1. Charakterystykę najważniejszych klinicznie wirusów, bakterii i grzybów. 2. Zapoznanie z podstawami procesów biosyntezy i biotransformacji z udziałem bakterii i grzybów. 3. Charakterystykę wybranych drobnoustrojów przemysłowych. 4. Zapoznanie z mikrobiotą człowieka i omówienie jej wpływu na prawidłowe funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Ćwiczenia mają charakter laboratoryjny, są częściowo powiązane z zagadnieniami omawianymi na wykładach i mają na celu: 1. Omówienie środowiska zewnętrznego jako źródła drobnoustrojów. Zapoznanie z technikami badania czystości mikrobiologicznej środowiska pracy oraz badania efektywności działania środków dezynfekcyjnych i aseptycznych. Zapoznanie z metodami dezynfekcji i sterylizacji. 2. Zapoznanie z metodami diagnostyki najważniejszych w medycynie i przemyśle grup bakterii i grzybów. 3. Przedstawienie metod oznaczania bakteriocyn. 4. Zapoznanie z metodami pobierania i transportu próbek do badań mikrobiologicznych. |
Pełny opis: |
Treści programowe wykładów: Podstawy procesów biosyntezy i biotransformacji. Metody przechowywania drobnoustrojów. Charakterystyka chorobotwórczych wirusów, bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych, atypowych, prątków i grzybów. Biologiczne podstawy biotechnologii antybiotyków. Charakterystyka drobnoustrojów wytwarzających antybiotyki. Charakterystyka bakteriocyn, mikotoksyn - metody wykrywania. Biotechnologiczne wykorzystanie bakterii kwasu mlekowego i drożdży. Probiotyki. Elementy mikrobiologii żywności. System HACCP. Mikrobiom człowieka. Treści programowe ćwiczeń: Zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Badanie czystości mikrobiologicznej środowiska pracy (ocena czystości rąk, odzieży oraz powietrza i wody). Procesy wyjaławiania w biotechnologii. Badanie efektywności działania środków dezynfekcyjnych, aseptycznych.. Bakteriocyny – jako naturalne konserwanty żywności. Mikroflora produktów mlecznych, mięsnych, jaj oraz warzyw i owoców. Właściwości i znaczenie pleśni i drożdży w medycynie oraz przemyśle fermentacyjnym. Metody hodowli, identyfikacji, oceny lekowrażliwości bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych, tlenowych, beztlenowych, kapnofilnych i mikroaerofilnych. |
Literatura: |
Piśmiennictwo obowiązkowe: 1. Murray PR, Rosenthal KS, Pfaller MA. (red.) Przondo-Mordarska A, Martirosian G, Szkaradkiewicz A. Mikrobiologia. Edra Urban and Partner, Wrocław, 2020 2. Libudzisz Z, Kowal K, Żakowska Z. (red.) Mikrobiologia techniczna. T. 2 Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. PWN, Warszawa, 2012 Piśmiennictwo uzupełniające: 1. Błaszczyk MK, Goryluk-Salmonowicz A. Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2020 2. Bednarski W, Reps A. Biotechnologia żywności. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, 2003 3. Libudzisz Z, Kowal K, Żakowska Z. (red.) Mikrobiologia techniczna. T. 1 Mikroorganizmy i środowiska ich występowania. PWN, Warszawa, 2012 |
Metody i kryteria oceniania: |
Kolokwium: W1, W2, W3, U3, Praktyczne wykonanie ćwiczeń: W2, U1, U2, U3, K1 Egzamin pisemny (test, pytania zamknięte jednokrotnego wyboru) (zaliczenie > 60%) – W1, W2, W3, U1, U2, U3 W przypadku zaliczeń pisemnych (testy sprawdzające na ćwiczeniach, na kolokwiach i egzaminie) uzyskane punkty przelicza się na stopnie według następującej skali: Procent punktów Ocena 95-100% Bardzo dobry 88-95% Dobry plus 80-88% Dobry 71-80% Dostateczny plus 60-71% Dostateczny <60% Niedostateczny Przedłużona obserwacja/Aktywność (1-3 punktów; 3 punkty = ocena bardzo dobry) |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-20 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Mikucka | |
Prowadzący grup: | Anna Budzyńska, Agnieszka Mikucka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-19 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Mikucka | |
Prowadzący grup: | Anna Budzyńska, Agnieszka Mikucka, Krzysztof Skowron | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.