Zajęcia fakultatywne - Techniki tworzenia innowacji
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1600-Lek5ZF87-J |
Kod Erasmus / ISCED: |
12.1
|
Nazwa przedmiotu: | Zajęcia fakultatywne - Techniki tworzenia innowacji |
Jednostka: | Katedra Transplantologii i Chirurgii Ogólnej |
Grupy: |
Przedmioty fakultatywne dla 5 roku SJ kierunku lekarskiego |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Student powinien posiadać elementarną wiedzę z zakresu przedsiębiorczości |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot fakultatywny |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi: seminaria: 30 h konsultacje związane z przygotowaniem do seminariów: 4 h przeprowadzenie zaliczenia: 1 h Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 30h, co odpowiada 2 punktom ECTS 2. Bilans nakładu pracy studenta: seminaria: 30 h
przygotowanie do zajęć: 5h czytanie literatury fachowej: 10h samokształcenie praktyczne z wykorzystaniem technik, które zostały przedstawione na zajęciach:10h przygotowywanie materiałów do projektów realizowanych na zajęciach: 5h konsultacje:4h przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie:15h + 1 h = 16h Łączny nakład pracy studenta wynosi 75h, co odpowiada 2 punktom ECTS 3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania: przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 15 + 1 = 16h (0,64 punktu ECTS) Łączny nakład pracy studenta związany z przygotowaniem się do uczestnictwa w procesie oceniania wynosi 16 godzin, co odpowiada 0,64 punktom ECTS 4. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki: Nie dotyczny |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu historię powstania i rozwoju biotechnologii oraz kluczowe odkrycia naukowe z nią związane K_W18 W2: Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady regulujące własność intelektualną w biotechnologii oraz akceptację społeczną jej produktów i procesów K_W21 W3: Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu przedsiębiorczości, formy prawne i struktury zarządzania firmami oraz podstawy ekonomii branży biotechnologicznej i medycznej K_W22 W4: Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu przedsiębiorczości, formy prawne i struktury zarządzania firmami oraz podstawy ekonomii branży biotechnologicznej i medycznej K_W23 |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: Uczy się samodzielnie i potrafi pozyskać źródła wiedzy niezbędne do opanowania zadanego tematu K_U05 U2: Wykorzystuje różne źródła w procesie pozyskiwania danych na wybrany temat i właściwego wnioskowania K_U06 |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: Rozumie potrzebę innowacyjności i przedsiębiorczości oraz potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę z zakresu zarządzania przedsiębiorstwem działającym w obszarze biotechnologii/medycyny K_K08 K2: Rozumie znaczenie nowoczesnych metod badawczych w różnych dziedzinach gospodarki, medycyny K_K09 |
Metody dydaktyczne: | Seminaria w formie zdalnej: - wykład informacyjny - wykład problemowy - wykład konwersatoryjny - projektowanie i analiza badań naukowych - drzewo decyzyjne - projektowanie i analiza badań naukowych - metody eksponujące - gry naukowe |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu Techniki tworzenia innowacji jest objęcie zainteresowaniem zagadnień związanych z istotą tworzenia modeli biznesowych. |
Pełny opis: |
Na zajęciach przedstawione są zagadnienia z zakresu: Szablon modelu biznesowego; Techniki wspomagające projektowanie modeli biznesowych; Weryfikacja strategii przez pryzmat konkretnego modelu biznesowego; Podstawowy proces wspomagający projektowanie innowacyjnych modeli biznesowych poprzez połączenie wszystkich omówionych koncepcji, technik i narzędzi. |
Literatura: |
Literatura tematyczna polsko- i anglojęzyczna |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie na podstawie obecności i aktywności na zajęciach |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksandra Karczmarska-Wódzka | |
Prowadzący grup: | Aleksandra Karczmarska-Wódzka, Joanna Sikora | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie | |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu Techniki tworzenia innowacji jest objęcie zainteresowaniem zagadnień związanych z istotą tworzenia modeli biznesowych. |
|
Pełny opis: |
Na zajęciach przedstawione są zagadnienia z zakresu: Szablon modelu biznesowego; Techniki wspomagające projektowanie modeli biznesowych; Weryfikacja strategii przez pryzmat konkretnego modelu biznesowego; Podstawowy proces wspomagający projektowanie innowacyjnych modeli biznesowych poprzez połączenie wszystkich omówionych koncepcji, technik i narzędzi. |
|
Literatura: |
Literatura tematyczna polsko- i anglojęzyczna |
|
Uwagi: |
W formie zdalnej program zajęć będzie realizowany za pomocą platformy Moodle zgodnie z planem zajęć przewidzianym na semestr. Link do zajęć: https://moodle.umk.pl/enrol/index.php?id=2684 Hasło do kursu Prowadzący udostępnia Studentom po kontakcie mailowym za pomocą e-maila z końcówką @stud.umk.pl Należy kontaktować się po adresem: akar@cm.umk.pl |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.