Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

5.2. Gastroenterologia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1600-LekM4CUPGAS-J
Kod Erasmus / ISCED: 12.1 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0912) Medycyna Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: 5.2. Gastroenterologia
Jednostka: Katedra Gastroenterologii i Zaburzeń Odżywiania
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.80 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Dla realizacji przedmiotu niezbędne jest właściwe opanowanie propedeutyki chorób wewnętrznych oraz anatomii, histologii tudzież fizjologii przewodu pokarmowego i narządów trawiennych.

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot obowiązkowy

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:

- udział w wykładach: 10 godzin

- udział w seminariach 12 godzin

- udział w ćwiczeniach: 20 godziny

- konsultacje: 0,5 h

- uczestnictwo w kolokwium zaliczeniowym: 3h


45,5 godziny, co odpowiada 1,82punktu ECTS


2. Bilans nakładu pracy studenta:

- udział w wykładach: 10 h

- udział w seminariach: 12 h

- udział w ćwiczeniach: 20 h

- konsultacje: 0,5 h

- przygotowanie do seminariów i ćwiczeń (w tym czytanie literatury): 10,5 h

- przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego + kolokwium zaliczeniowe: 14h + 3h= 17h

Łączny nakład pracy studenta wynosi 70 godzin, co odpowiada

2,8 punktom ECTS


3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:

- czytanie literatury związanej z najnowszymi osiągnięciami w zakresie gastroenterologii: 8 h

- udział w wykładach (z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu gastroenterologii): 6 h

- udział w seminariach (z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu gastroenterologii) 10 h

- udział w ćwiczeniach (z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu gastroenterologii) 12 h

Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 36 godzin, co odpowiada

1,44 punktu ECTS



4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:

przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego + kolokwium zaliczeniowe: 14h + 3h= 17h

Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania wynosi 27,5 h, co odpowiada 1,1 punktu ECTS

5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:

- udział w seminariach: 12 h,

- udział w ćwiczeniach: 20 h

Łącznie 32 h, co odpowiada 1,28 punktu ECTS


6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:

nie dotyczy


Efekty uczenia się - wiedza:

Absolwent zna i rozumie:

E.W1. uwarunkowania środowiskowe i epidemiologiczne najczęstszych chorób;

E.W7. przyczyny, objawy, zasady diagnozowania i postępowania terapeutycznego w odniesieniu do najczęstszych chorób wewnętrznych występujących u osób dorosłych oraz ich powikłań:

1) chorób układu pokarmowego, w tym chorób jamy ustnej, przełyku, żołądka i dwunastnicy, jelit, trzustki, wątroby, dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego,

2) zaburzeń wodno-elektrolitowych i kwasowo-zasadowych: stanów odwodnienia, stanów przewodnienia, zaburzeń gospodarki elektrolitowej, kwasicy i zasadowicy;


Efekty uczenia się - umiejętności:

Absolwent potrafi:

E.U1. przeprowadzać wywiad lekarski z pacjentem dorosłym;

E.U3. przeprowadzać pełne i ukierunkowane badanie fizykalne pacjenta dorosłego;

E.U7. oceniać stan ogólny, stan przytomności i świadomości pacjenta;

E.U12. przeprowadzać diagnostykę różnicową najczęstszych chorób osób dorosłych i dzieci;


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

Absolwent jest gotów do:

K_K05. przestrzegania tajemnicy lekarskiej i wszelkich praw pacjenta

K_K07. dostrzegania i rozpoznawania własnych ograniczeń oraz dokonywania samooceny deficytów i potrzeb edukacyjnych


Metody dydaktyczne:

Metody dydaktyczne

Wykłady:

- wykład informacyjny,

- wykład konwersatoryjny,

- dyskusja dydaktyczna,

- analiza przypadków

Seminaria:

- dyskusja dydaktyczna,

- warsztaty dydaktyczne

- analiza przypadków

Ćwiczenia:

- pokaz z instruktażem,

- ćwiczenia przedmiotowe,

- metody symulacyjne,

- studium przypadku


Metody dydaktyczne eksponujące:

- pokaz

Metody dydaktyczne podające:

- opis
- opowiadanie
- pogadanka
- wykład informacyjny (konwencjonalny)

Metody dydaktyczne poszukujące:

- ćwiczeniowa
- obserwacji
- referatu
- seminaryjna

Skrócony opis:

W ramach przedmiotu studenci zapoznają się z objawami, diagnostyką i leczeniem chorób układu trawiennego.

Pełny opis:

Gastroenterologia zajmuje się diagnostyką i leczeniem chorób przewodu pokarmowego i układu trawiennego. Kurs wyjaśnia podstawowe jednostki i zespoły chorobowe w gastroenterologii, w tym choroby przełyku, żołądka, jelit, trzustki, dróg żółciowych, wątroby oraz zaburzenia odżywiania; pomaga zrozumieć przyczyny i objawy chorób, zasady diagnozy i leczenia stanów związanych z zaburzeniami gastroenterologicznymi - krwawienia z przewodu pokarmowego, żylaki przełyku, nieswoiste choroby zapalne jelit. Podczas tego kursu studenci mogą obserwować endoskopię (gastroskopię i kolonoskopię), ultrasonografię, manometrię i pH-metrię.

Literatura:

Literatura podstawowa:

Interna Szczeklika pod redakcją Piotra Gajewskiego, Medycyna Praktyczna, Kraków 2021

Metody i kryteria oceniania:

Sprawdzian praktyczny:

system punktacji 0-1

Kolokwium końcowe: ≥60%

Egzamin łączony:≥60%

Przedłużona obserwacja: >50%

Student(ka) otrzyma zaliczenie przedmiotu uzyskując pozytywne wyniki z sprawdzianów oraz pozytywnej oceny w zakresie kompetencji społecznych, co jest warunkiem przystąpienia do kolokwiom końcowego pisemnego

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2021/22" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Seminarium, 12 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Maria Kłopocka
Prowadzący grup: Daria Bieniek-Bruzdowicz, Krzysztof Grad, Maria Kłopocka, Jarosław Koza, Ariel Liebert, Małgorzata Pujanek, Piotr Sikorski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/23" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Seminarium, 12 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Maria Kłopocka
Prowadzący grup: Marcelina Bartuzi-Lepczyńska, Daria Bieniek-Bruzdowicz, Krzysztof Grad, Maria Kłopocka, Jarosław Koza, Ariel Liebert, Małgorzata Pujanek, Piotr Sikorski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie
Skrócony opis:

W ramach przedmiotu studenci zapoznają się z objawami, diagnostyką i leczeniem chorób układu trawiennego.

Pełny opis:

Gastroenterologia zajmuje się diagnostyką i leczeniem chorób przewodu pokarmowego i układu trawiennego. Kurs wyjaśnia podstawowe jednostki i zespoły chorobowe w gastroenterologii, w tym choroby przełyku, żołądka, jelit, trzustki, dróg żółciowych, wątroby oraz zaburzenia odżywiania; pomaga zrozumieć przyczyny i objawy chorób, zasady diagnozy i leczenia stanów związanych z zaburzeniami gastroenterologicznymi - krwawienia z przewodu pokarmowego, żylaki przełyku, nieswoiste choroby zapalne jelit. Podczas tego kursu studenci mogą obserwować endoskopię (gastroskopię i kolonoskopię), ultrasonografię, manometrię i pH-metrię.

Literatura:

Literatura podstawowa:

Interna Szczeklika pod redakcją Piotra Gajewskiego, Medycyna Praktyczna, Kraków 2021

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)