Dietetyka
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1700-K1-DIET-1 |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0917) Traditional and complementary medicine and therapy
|
Nazwa przedmiotu: | Dietetyka |
Jednostka: | Katedra Toksykologii i Bromatologii |
Grupy: |
Przedmioty obowiązkowe dla 2 semestru 1 roku S1 na kierunku Kosmetologia |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Do realizacji opisywanego przedmiotu niezbędne jest posiadanie podstawowych wiadomości z zakresu biologii i fizjologii. Ponadto, student powinien posiadać wiedzę i umiejętności zdobyte w ramach przedmiotów: chemii, biochemii i biofizyki. |
Całkowity nakład pracy studenta: | Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi: - udział w wykładach: 10 godzin - udział w laboratoriach: 15 godzin -udział w seminariach: nie dotyczy - udział w konsultacjach naukowo-badawczych: nie dotyczy - egzamin praktyczny i teoretyczny: nie dotyczy Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 25 godzin, co odpowiada 1,0 punktowi ECTS Bilans nakładu pracy studenta: - udział w wykładach: 10 godzin -udział w laboratoriach: 15 godzin - udział w seminariach: nie dotyczy - udział w konsultacjach naukowo-badawczych: 2 godziny - czytanie wybranego piśmiennictwa naukowego: 1 godzina -przygotowanie do laboratoriów: 2 godziny - przygotowanie do seminariów: nie dotyczy - przygotowanie do kolokwiów: 3 godziny - przygotowanie do egzaminu i egzamin: nie dotyczy Łączny nakład pracy studenta związany z realizacją przedmiotu wynosi 33 godziny, co odpowiada 1,0 punktowi ECTS Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania: - przygotowanie do kolokwiów: 3 godziny - przygotowanie do egzaminu i egzamin: nie dotyczy Łączny nakład pracy studenta związany z przygotowaniem do uczestnictwa w procesie oceniania wynosi 3 godziny co odpowiada 0,1 punktu ECTS |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: Student charakteryzuje zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe w zależności od płci i wieku K_C.W27 W2: Student wymienia podstawowe zaburzenia stanu odżywienia K_C.W27 W3: Student charakteryzuje podstawowe wskaźniki stanu odżywienia K_C.W27 W4: Student wymienia jakościowe i ilościowe zmiany w zapotrzebowaniu organizmu na składniki pokarmowe w wybranych jednostkach chorobowych K_C.W27 W5: Student charakteryzuje główne powikłania leczenia żywieniowego K_C.28 W6:Student wymienia podstawowe zasady dietoterapii wybranych jednostek chorobowych K_C.29 W7:Student charakteryzuje zasady profilaktyki chorób żywieniowozależnych K_C.29 W8: Student zna środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego wykorzystywane w określonych jednostkach chorobowych i typach zaburzeń K_C.51 |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: Student ocenia stan odżywienia organizmu wykorzystując do tego celu wybrane metody antropometryczne K_C.U46 U2: Student objaśnia przydatność oznaczeń wybranych wykładników biochemicznych w ocenie stanu odżywienia organizmu K_C.U46 U3: Student uzasadnia konieczność interwencji żywieniowej u pacjenta K_C.U47 U4: Student wyjaśnia znaczenie witamin i składników mineralnych w codziennej diecie K_C.U47 U5: Student wykrywa błędy dietetyczne w codziennej diecie dzieci i dorosłych K_C.U47 U6: Student proponuje rozwiązania dietetyczne w wybranych chorobach żywieniowo zależnych K_C.U48 U7: Student wylicza zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe u pacjentów z różnym stopniem niedożywienia i otyłości K_C.U48 U8: Student ocenia konieczność zastosowania wybranych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia w dalszej kontynuacji leczenia wybranych jednostek chorobowych K_C.U69 U9: Student identyfikuje możliwe zagrożenia związane z kontynuacją leczenia przy wykorzystaniu wybranych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia K_C.U69 |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | KK1: Student dokonuje analizy wytycznych postępowania dietetycznego przedstawionych w najnowszej literaturze naukowej K_D.K02 K2: Student wykazuje zagrożenia i korzyści związane ze stosowaniem dietoterapii w wybranych jednostkach chorobowych K_D.K04 K3: Demonstruje postawę promującą zdrowie i aktywność fizyczną K_D.K09 K4: Student uwzględnia preferencje pacjenta w proponowanej diecie K_D.K10 |
Metody dydaktyczne: | Wykłady: - wykład informacyjny (konwencjonalny) z prezentacją multimedialną - wykład problemowy Laboratoria: - metoda obserwacji - ćwiczenia praktyczne - studium przypadku - ćwiczeniowa metoda klasyczna problemowa - metody eksponujące: film, pokaz, dyskusja laboratoryjna Seminaria: nie dotyczy |
Metody dydaktyczne podające: | - wykład problemowy |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - ćwiczeniowa |
Metody dydaktyczne w kształceniu online: | - metody rozwijające refleksyjne myślenie |
Skrócony opis: |
Celem nauczania jest zdobycie wiedzy na temat składników odżywczych i ich znaczenia w żywieniu. Poznanie zasad prawidłowego żywienia szczególnie w aspekcie zdrowia i urody. • Nabycie praktycznych umiejętności w zakresie planowania jadłospisu, jego oceny ilościowej i jakościowej, a także obliczenia kaloryczności planowanych posiłków. Nabycie umiejętności opracowania odpowiednich diet (szczególnie wpływających na poprawę stanu skóry i jej przydatków) oraz zdolności do krytycznej oceny nowo powstających diet. |
Pełny opis: |
Wykłady z przedmiotu Dietetyka mają na celu zapoznanie studentów z kluczowymi składnikami diety odpowiedzialnymi za dobry stan zdrowia, z szczególnym uwzględnieniem skóry i jej przydatków. Zapoznanie studentów z najnowszymi badaniami naukowymi i trendami w zakresie wykorzystania produktów spożywczych w kosmetyce i kosmetologii. Laboratoria są częściowo powiązane z zagadnieniami omawianymi na wykładach i mają na celu zdobycie praktycznych umiejętności dotyczących roli diety i suplementów diety w pielęgnacji ciała - przydatnych do wykonywania zawodu kosmetologa, wypracowanie umiejętności pracy indywidualnej i zespołowej. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Ostrowska L. Dietetyka Kompendium. Wyd. PZWL, Warszawa 2020. 2. Ciborowska H, Ciborowski A. Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wyd. PZWL, Warszawa 2021 2. Molski M. Chemia piękna, Wyd. PWN, Warszawa 2009 3. Placek W. Dieta w chorobach skóry. Wyd. Czelej, Lublin 2015. 4. Jarosz M. (red). Normy żywienia dla populacji Polski. Wyd. IZZ, Warszawa 2020 Literatura uzupełniająca: 5. Molski M. Nowoczesna kosmetologia. PWN, Warszawa 2014 6. Langley-Evans S. Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka. Wyd. PZWL, Warszawa 2016 7. Moyad M., Lee J. Przewodnik po świecie suplementów. Wyd. Galaktyka, Łódź 2016. 8. Grzymisławski M (red.). Dietetyka kliniczna. Wyd.PZWL, Warszawa 2020 9. Lektura czasopism kosmetologicznych: Polish Journal of Cosmetology, Journal of Cosmetology, Cosmetics&Toiletries, Euro-Cosmetics, Food&Cosmetics Additives, Aromaterapia, Biuletyn kosmetologiczny, Kosmetologia estetyczna |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład: Kolokwium: zaliczenie na podstawie testu (test pisemny w formie zdalnej: pytania zamknięte jednokrotnego wyboru) - zaliczenie ≥ 60% (W1-W4, U2) 92-100% Bardzo dobry 84-91% Dobry plus 76-83% Dobry 68-75% Dostateczny plus 60-67% Dostateczny 0-59% Niedostateczny Laboratoria: - Kolokwia, wejściówki (sprawdziany pisemne): zaliczenie na podstawie testów (testy pisemne: pytania zamknięte jednokrotnego wyboru) - zaliczenie ≥ 60% (W1-W4, U2) - Raporty/ karty pracy: > 60 % W1-W4, U1, U2, K1, K2) - Przedłużona obserwacja/Aktywność (≥ 50% (W1, W2, W3, W4, U1, U2, K1, K2,) - Egzamin końcowy nie dotyczy Seminaria: nie dotyczy |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-21 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marcin Koba, Beata Sperkowska | |
Prowadzący grup: | Beata Sperkowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2023-02-20 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marcin Koba, Beata Sperkowska | |
Prowadzący grup: | Beata Sperkowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-20 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marcin Koba | |
Prowadzący grup: | Anna Przybylska, Beata Sperkowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.