Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Dietetyka

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1700-K1-DIET-1
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0917) Traditional and complementary medicine and therapy Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Dietetyka
Jednostka: Katedra Toksykologii i Bromatologii
Grupy: Przedmioty obowiązkowe dla 2 semestru 1 roku S1 na kierunku Kosmetologia
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 1.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Do realizacji opisywanego przedmiotu niezbędne jest posiadanie podstawowych wiadomości z zakresu biologii i fizjologii. Ponadto, student powinien posiadać wiedzę i umiejętności zdobyte w ramach przedmiotów: chemii, biochemii i biofizyki.

Całkowity nakład pracy studenta:

Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:

- udział w wykładach: 10 godzin

- udział w laboratoriach: 15 godzin

-udział w seminariach: nie dotyczy

- udział w konsultacjach naukowo-badawczych: nie dotyczy

- egzamin praktyczny i teoretyczny: nie dotyczy

Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 25 godzin, co odpowiada 1,0 punktowi ECTS


Bilans nakładu pracy studenta:

- udział w wykładach: 10 godzin

-udział w laboratoriach: 15 godzin

- udział w seminariach: nie dotyczy

- udział w konsultacjach naukowo-badawczych: 2 godziny

- czytanie wybranego piśmiennictwa naukowego: 1 godzina

-przygotowanie do laboratoriów: 2 godziny

- przygotowanie do seminariów: nie dotyczy

- przygotowanie do kolokwiów: 3 godziny

- przygotowanie do egzaminu i egzamin: nie dotyczy

Łączny nakład pracy studenta związany z realizacją przedmiotu wynosi 33 godziny, co odpowiada 1,0 punktowi ECTS


Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:

- przygotowanie do kolokwiów: 3 godziny

- przygotowanie do egzaminu i egzamin: nie dotyczy

Łączny nakład pracy studenta związany z przygotowaniem do uczestnictwa w procesie oceniania wynosi 3 godziny co odpowiada 0,1 punktu ECTS



Efekty uczenia się - wiedza:

W1: Student charakteryzuje zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe w zależności od płci i wieku K_C.W27


W2: Student wymienia podstawowe zaburzenia stanu odżywienia K_C.W27


W3: Student charakteryzuje podstawowe wskaźniki stanu odżywienia K_C.W27


W4: Student wymienia jakościowe i ilościowe zmiany w zapotrzebowaniu organizmu na składniki pokarmowe w wybranych jednostkach chorobowych K_C.W27


W5: Student charakteryzuje główne powikłania leczenia żywieniowego K_C.28


W6:Student wymienia podstawowe zasady dietoterapii wybranych jednostek chorobowych K_C.29


W7:Student charakteryzuje zasady profilaktyki chorób żywieniowozależnych K_C.29


W8: Student zna środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego wykorzystywane w określonych jednostkach chorobowych i typach zaburzeń K_C.51

Efekty uczenia się - umiejętności:

U1: Student ocenia stan odżywienia organizmu wykorzystując do tego celu wybrane metody antropometryczne K_C.U46


U2: Student objaśnia przydatność oznaczeń wybranych wykładników biochemicznych w ocenie stanu odżywienia organizmu K_C.U46


U3: Student uzasadnia konieczność interwencji żywieniowej u pacjenta K_C.U47


U4: Student wyjaśnia znaczenie witamin i składników mineralnych w codziennej diecie K_C.U47


U5: Student wykrywa błędy dietetyczne w codziennej diecie dzieci i dorosłych K_C.U47


U6: Student proponuje rozwiązania dietetyczne w wybranych chorobach żywieniowo zależnych K_C.U48


U7: Student wylicza zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe u pacjentów z różnym stopniem niedożywienia i otyłości K_C.U48


U8: Student ocenia konieczność zastosowania wybranych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia w dalszej kontynuacji leczenia wybranych jednostek chorobowych K_C.U69


U9: Student identyfikuje możliwe zagrożenia związane z kontynuacją leczenia przy wykorzystaniu wybranych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia K_C.U69

Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

KK1: Student dokonuje analizy wytycznych postępowania dietetycznego przedstawionych w najnowszej literaturze naukowej K_D.K02


K2: Student wykazuje zagrożenia i korzyści związane ze stosowaniem dietoterapii w wybranych jednostkach chorobowych K_D.K04


K3: Demonstruje postawę promującą zdrowie i aktywność fizyczną K_D.K09


K4: Student uwzględnia preferencje pacjenta w proponowanej diecie K_D.K10




Metody dydaktyczne:

Wykłady:

- wykład informacyjny (konwencjonalny) z prezentacją multimedialną

- wykład problemowy


Laboratoria:

- metoda obserwacji

- ćwiczenia praktyczne

- studium przypadku

- ćwiczeniowa metoda klasyczna problemowa

- metody eksponujące: film, pokaz, dyskusja laboratoryjna


Seminaria: nie dotyczy



Metody dydaktyczne podające:

- wykład problemowy

Metody dydaktyczne poszukujące:

- ćwiczeniowa
- laboratoryjna
- obserwacji

Metody dydaktyczne w kształceniu online:

- metody rozwijające refleksyjne myślenie
- metody służące prezentacji treści

Skrócony opis:

Celem nauczania jest zdobycie wiedzy na temat składników odżywczych i ich znaczenia w żywieniu. Poznanie zasad prawidłowego żywienia szczególnie w aspekcie zdrowia i urody. • Nabycie praktycznych umiejętności w zakresie planowania jadłospisu, jego oceny ilościowej i jakościowej, a także obliczenia kaloryczności planowanych posiłków. Nabycie umiejętności opracowania odpowiednich diet (szczególnie wpływających na poprawę stanu skóry i jej przydatków) oraz zdolności do krytycznej oceny nowo powstających diet.

Pełny opis:

Wykłady z przedmiotu Dietetyka mają na celu zapoznanie studentów z kluczowymi składnikami diety odpowiedzialnymi za dobry stan zdrowia, z szczególnym uwzględnieniem skóry i jej przydatków.

Zapoznanie studentów z najnowszymi badaniami naukowymi i trendami w zakresie wykorzystania produktów spożywczych w kosmetyce i kosmetologii.

Laboratoria są częściowo powiązane z zagadnieniami omawianymi na wykładach i mają na celu zdobycie praktycznych umiejętności dotyczących roli diety i suplementów diety w pielęgnacji ciała - przydatnych do wykonywania zawodu kosmetologa, wypracowanie umiejętności pracy indywidualnej i zespołowej.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Ostrowska L. Dietetyka Kompendium. Wyd. PZWL, Warszawa 2020.

2. Ciborowska H, Ciborowski A. Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wyd. PZWL, Warszawa 2021

2. Molski M. Chemia piękna, Wyd. PWN, Warszawa 2009

3. Placek W. Dieta w chorobach skóry. Wyd. Czelej, Lublin 2015.

4. Jarosz M. (red). Normy żywienia dla populacji Polski. Wyd. IZZ, Warszawa 2020

Literatura uzupełniająca:

5. Molski M. Nowoczesna kosmetologia. PWN, Warszawa 2014

6. Langley-Evans S. Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka. Wyd. PZWL, Warszawa 2016

7. Moyad M., Lee J. Przewodnik po świecie suplementów. Wyd. Galaktyka, Łódź 2016.

8. Grzymisławski M (red.). Dietetyka kliniczna. Wyd.PZWL, Warszawa 2020

9. Lektura czasopism kosmetologicznych: Polish Journal of Cosmetology, Journal of Cosmetology, Cosmetics&Toiletries, Euro-Cosmetics, Food&Cosmetics Additives, Aromaterapia, Biuletyn kosmetologiczny, Kosmetologia estetyczna

Metody i kryteria oceniania:

Wykład: Kolokwium: zaliczenie na podstawie testu (test pisemny w formie zdalnej: pytania zamknięte jednokrotnego wyboru) - zaliczenie ≥ 60% (W1-W4, U2)

92-100% Bardzo dobry

84-91% Dobry plus

76-83% Dobry

68-75% Dostateczny plus

60-67% Dostateczny

0-59% Niedostateczny

Laboratoria:

- Kolokwia, wejściówki (sprawdziany pisemne): zaliczenie na podstawie testów (testy pisemne: pytania zamknięte jednokrotnego wyboru) - zaliczenie ≥ 60% (W1-W4, U2)

- Raporty/ karty pracy: > 60 % W1-W4, U1, U2, K1, K2)

- Przedłużona obserwacja/Aktywność (≥ 50% (W1, W2, W3, W4, U1, U2, K1, K2,)

- Egzamin końcowy nie dotyczy

Seminaria: nie dotyczy

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)

Okres: 2022-02-21 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marcin Koba, Beata Sperkowska
Prowadzący grup: Beata Sperkowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)

Okres: 2023-02-20 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marcin Koba, Beata Sperkowska
Prowadzący grup: Beata Sperkowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (w trakcie)

Okres: 2024-02-20 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marcin Koba
Prowadzący grup: Anna Przybylska, Beata Sperkowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)