Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Żywienie w sporcie: Żywienie dzieci i młodzieży o zwiększonej aktywności fizycznej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1800-D1-M/DM-S2
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Żywienie w sporcie: Żywienie dzieci i młodzieży o zwiększonej aktywności fizycznej
Jednostka: Katedra Żywienia i Dietetyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

przedmiot obowiązkowy

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela akademickiego:

- udział w wykładach: 15 godzin (0,6 ECTS)

- udział w ćwiczeniach: 10 godzin (0,4 ECTS)

25 h = 1 ECTS

2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:

- czytanie literatury - 5 h = 0,2 ECTS

3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:

- przygotowanie do ćwiczeń - 5 h

- przygotowanie do zaliczenia - 15 h

20 h = 0,8 ECTS

Łączny nakład pracy: 50 h = 2 ECTS


Efekty uczenia się - wiedza:

W1: wykazuje rozszerzoną znajomość zmian metabolicznych zachodzących w organizmie dzieci i młodzieży pod wpływem wysiłku fizycznego K_W09

W:2 zna strategie żywieniowe dla dzieci i młodzieży o zwiększonej aktywności fizycznej, zapewniające prawidłową regenerację organizmu K_W18


Efekty uczenia się - umiejętności:

U1: potrafi zaplanować właściwe żywienie okołotreningowe dla młodych sportowców. K_U01

U2: potrafi opracować jasne i zrozumiałe materiały edukacyjne oraz wytyczne żywieniowe dla młodych sportowców zagrożonych względnym niedoborem energii w sporcie K_U04

U3: potrafi zinterpretować wyniki podstawowych badań laboratoryjnych i wykorzystać je w planowaniu i monitorowaniu postępowania żywieniowego młodych sportowców, pod kątem profilaktyki niedoborów żelaza K_U08

U4: w pracy zawodowej wykorzystuje wiedzę z dziedziny towaroznawstwa K_U15

U5: potrafi określić wartość odżywczą pożywienia na podstawie tabel wartości odżywczej produktów spożywczych i typowych potraw, programów komputerowych i zalecanych wielkości spożycia (Recommende Dietary Allowances – RDA) K_U17

U6: potrafi zaplanować jadłospis dla pacjentów w różnych grupach wiekowych K_U18

U7: wykorzystuje wiedzę o żywność funkcjonalnej w poradnictwie żywieniowym K_U19

U8: posiada umiejętności przygotowania pisemnego opracowania oraz prezentowania w formie ustnej wyników własnych działań i przemyśleń K_U26


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K1: jest świadomy własnych ograniczeń i wie kiedy skorzystać z porady innego specjalisty K_K01

K2: potrafi kierować zespołem i współpracować z przedstawicielami innych zawodów medycznych i pracownikami administracji ochrony zdrowia w celu prowadzenia edukacji żywieniowej i profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych w społeczności lokalnej K_K03

K3: demonstruje postawę promującą zdrowie i aktywność fizyczną K_K09


Metody dydaktyczne:

Wykłady:

wykład informacyjny

wykład problemowy

Ćwiczenia:

dyskusja dydaktyczna

analiza przypadków

opracowanie jadłospisów

obliczenia komputerowe

Metody dydaktyczne w kształceniu online:

- metody wymiany i dyskusji

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z zasadami prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży o zwiększonej aktywności fizycznej, a szczególnie zapotrzebowaniem na energii, żelazo, wodę, antyoksydanty. Wykształcenie umiejętności planowania diety pod kątem doboru produktów i napojów w zależności od rodzaju wysiłku, długości wysiłku, czasu okołotreningowego i okresu regeneracji organizmu.

Pełny opis:

Przedmiot realizowany jest w formie wykładów, ćwiczeń i seminariów. Celem zaplanowanych w ramach przedmiotu zajęć jest przekazanie studentom wiedzy z zakresu::

1. Potrzeby żywieniowe dzieci i młodzieży o zwiększonej aktywności fizycznej – zalecenia żywieniowe. Zapotrzebowanie na płyny. Zagrożenia związane z odwodnieniem

2. Charakterystyka wybranych dyscyplin sportowych

3. Antyoksydanty w diecie sportowca i ich znaczenie w walce ze stresem oksydacyjnym oraz ich wpływ na zdrowie.

Antyoksydanty i ich rola w sporcie. Zjawisko stresu oksydacyjnego związanego z aktywnością fizyczną. Źródła antyoksydantów w diecie i ich rola w walce ze stresem oksydacyjnym Napoje energetyzujące i energetyczne: różnice, zalecenia i ich rola w sporcie.

4. Wpływ wysiłku fizycznego na ogólnoustrojową homeostazę żelaza

Sposoby określania stopnia wysycenia organizmu żelazem. Objawy kliniczne niedoboru żelaza u młodych sportowców. Profilaktyka niedoborów żelaza. Zalecenia żywieniowe dla dzieci i młodzieży o zwiększonej aktywności fizycznej, zagrożonych niedoborem żelaza. Następstwa kliniczne nadmiernej suplementacji żelazem.

5. Rola diety w procesie bioregeneracji:

Żywienie okołotreningowe młodych zawodników. Produkty wskazane i przeciwwskazane w procesie odnowy powysiłkowej. Stosowane strategie żywieniowe, przed treningiem, w trakcie i po treningu sportowym

Literatura:

Literatura obowiązkowa

1. Bean A., 2014, Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik. Wyd. Zysk i S-ka Poznań, str. 216-239.

2. Frączek B., Krzywański J., Krzysztofiak H., Dietetyka sportowa, PZWL, Warszawa 2019, str. 597-629

3. Zydek G., Michalczyk M., Zając A., Nowe trendy w żywieniu osób aktywnych fizycznie, Wyd. AWF, Katowice 2017, Str.227-234

Literatura uzupełniająca

1. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny, Warszawa, 2020.

2. Celejowa I., 2014, Żywienie w sporcie. Wyd. PZWL, Warszawa

Metody i kryteria oceniania:

Aktywność podczas dyskusji omawianego zagadnienia: W1, W2, U1, U2, U3, K1, K2

Test pisemny: W1, W2, , U1, U4, U7

Sprawozdanie U1-U8

Obserwacja ciągła: K1-K3

Kryteria oceniania:

Obecność na wykładach i ćwiczeniach obowiązkowa, wykonanie sprawozdań. Przedmiot kończy się zaliczeniem na ocenę. Ocenę z przedmiotu student uzyskuje na podstawie wyniku testu zaliczeniowego i obserwacji ciągłej na ćwiczeniach. Warunkiem zaliczenia testu jest uzyskanie minimum 60% poprawnych odpowiedzi.

< 60% - niedostateczny

60-69% - dostateczny

70-79% - dostateczny plus

80-89% - dobry

90-94% - dobry plus

95% - 100% - bardzo dobry

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)

Okres: 2022-02-21 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 5 godzin więcej informacji
Samokształcenie, 10 godzin więcej informacji
Seminarium, 5 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Cezary Popławski
Prowadzący grup: Michał Gośliński, Dariusz Nowak, Justyna Przybyszewska, Ewa Szymelfejnik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie
Samokształcenie - Zaliczenie
Seminarium - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z zasadami prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży o zwiększonej aktywności fizycznej, a szczególnie zapotrzebowaniem na energii, żelazo, wodę, antyoksydanty. Wykształcenie umiejętności planowania diety pod kątem doboru produktów i napojów w zależności od rodzaju wysiłku, długości wysiłku, czasu okołotreningowego i okresu regeneracji organizmu.

Pełny opis:

Przedmiot realizowany jest w formie wykładów, ćwiczeń i seminariów. Celem zaplanowanych w ramach przedmiotu zajęć jest przekazanie studentom wiedzy z zakresu:

1. Wpływ wysiłku fizycznego na ogólnoustrojową homeostazę żelaza:

Sposoby określania stopnia wysycenia organizmu żelazem. Objawy kliniczne niedoboru żelaza u młodych sportowców. Profilaktyka niedoborów żelaza. Zalecenia żywieniowe dla dzieci i młodzieży o zwiększonej aktywności fizycznej, zagrożonych niedoborem żelaza. Następstwa kliniczne nadmiernej suplementacji żelazem.

2. Potrzeby żywieniowe dzieci i młodzieży o zwiększonej aktywności fizycznej. Znaczenie prawidłowego żywienia w wysiłku fizycznym. Zalecenia żywieniowe dla dzieci i młodzieży o zwiększonej aktywności fizycznej. Zapotrzebowanie na płyny. Zagrożenia związane z odwodnieniem.

3. Charakterystyka wybranych dyscyplin sportowych.

4. Napoje energetyzujące vs. energetyczne – zalecenia i zagrożenia związane z ich spożyciem. Skład i związki bioaktywne w napojach energetyzujących i energetycznych i skutki dla zdrowia.

5. Antyoksydanty i ich rola w sporcie. Zjawisko stresu oksydacyjnego związanego z aktywnością fizyczną. Źródła antyoksydantów w diecie i ich rola w walce ze stresem oksydacyjnym.

Literatura:

Literatura obowiązkowa

1. Bean A., 2014, Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik. Wyd. Zysk i S-ka

2. Celejowa I., 2014, Żywienie w sporcie. Wyd. PZWL, Warszawa

3. Frączek B., Krzywański J., Krzysztofiak H., Dietetyka sportowa, PZWL, Warszawa 2019

4. Zając A., Zydek G., Poprzęcki S., Czuba M., Gołaś A., Michalczyk M., Boruta-Gojny B., Żywienie i Suplementacja w Sporcie, Rekreacji i Stanach Chorobowych, Wyd. AWF, Katowice 2014.

Literatura uzupełniająca:

1. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny, Warszawa, 2020.

Uwagi:

1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:

- udział w wykładach: 15 godzin

- udział w ćwiczeniach: 5 godzin

- udział w seminariach: 5 godzin

- konsultacje z nauczycielem akademickim: 1 godzina

- przeprowadzenie zaliczenia: 1 godzina

Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 25 godziny, co odpowiada 1 punktom ECTS

2. Bilans nakładu pracy studenta:

- udział w wykładach: 15 godzin

- udział w ćwiczeniach: 5 godzin

- udział w seminariach: 5 godzin

- samokształcenie: 10 godzin

- konsultacje z nauczycielem akademickim: 1 godzina

- przygotowanie do ćwiczeń (w tym czytanie literatury), wykonanie sprawozdań z ćwiczeń: 10 godzin

- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 5+1 godzin

Łączny nakład pracy studenta wynosi 52 godzin, co odpowiada 2 punktom ECTS

3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:

- przygotowanie do ćwiczeń, zaliczenia + zaliczenie: 10+5+1=16 godzin, co odpowiada 0,64 punktu ECTS

4. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:

- udział w ćwiczeniach: 5 godzin

- udział w seminariach: 10 godzin

Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi

25h, co odpowiada 0,6 punktowi ECTS

Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:

nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)

Okres: 2023-02-20 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Cezary Popławski
Prowadzący grup: Michał Gośliński, Zofia Rosińska, Ewa Szymelfejnik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (w trakcie)

Okres: 2024-02-20 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Dariusz Nowak, Ewa Szymelfejnik
Prowadzący grup: Michał Gośliński, Zofia Rosińska, Ewa Szymelfejnik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/25" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2025-02-17 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Dariusz Nowak
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)