Żywienie kobiet w stanach fizjologicznych i pediatryczne: Żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1800-D1-ZKCKN-S2 |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0914) Diagnostyka medyczna i techniki terapeutyczne
|
Nazwa przedmiotu: | Żywienie kobiet w stanach fizjologicznych i pediatryczne: Żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt |
Jednostka: | Katedra Chorób Wieku Rozwojowego |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Student rozpoczynający kształcenie z przedmiotu powinien posiadać podstawową wiedzę z zakresu anatomii i fizjologii człowieka oraz wiedzę z zakresu studiów I stopnia |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot obowiązkowy |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1.Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi: - udział w wykładach: 15 godzin - udział w ćwiczeniach 10 godzin - przeprowadzenie egzaminu teoretycznego: 1 godzina Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 31 godzin, co odpowiada 1 punktowi ECTS. 2.Bilans nakładu pracy studenta: - udział w wykładach: 15 godzin - udział w ćwiczeniach: 10 godzin - przygotowanie do ćwiczeń: 4 godziny - czytanie wskazanej literatury: 5 godzin - konsultacje: 5 godzin - przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 15 godzin + 1 godzina Łączny nakład pracy studenta wynosi 55 godzin, co odpowiada 2 punktom ECTS |
Efekty uczenia się - wiedza: | W zakresie wiedzy absolwent zna i rozumie: W1: zna zasady dietetyki i promocji zdrowia opartej na faktach K_W10 W 2: wykorzystuje w praktyce wiarygodne informacje medyczne K_W11 W 3: zna zagadnienia dotyczące epidemiologii żywieniowej, związki pomiędzy żywieniem K_W13 W 4: potrafi zdefiniować problemy żywieniowe pacjenta K_W16 W 5: zna zasady postępowania dietetycznego w danych jednostkach chorobowych w zależności od stopnia ich zaawansowania i wieku chorego K_W19 W 6: objaśnia zasady, w oparciu o aktualny stan wiedzy, żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt K_W21 |
Efekty uczenia się - umiejętności: | W zakresie umiejętności absolwent potrafi: U 1: potrafi zaplanować i poprowadzić edukację żywieniową indywidualna i grupową, demonstrując postawę promującą zdrowie i aktywność fizyczną K_U01 U2: potrafi prezentować i wyjaśniać problem z zakresu ochrony zdrowia w sposób dostosowany do przygotowania osób oraz grup docelowych K_U03 U 3: potrafi opracować jasne i zrozumiałe materiały edukacyjne dla pacjenta oraz instrukcje dla personelu realizującego opiekę żywieniową. Współpracuje z przedstawicielami innych zawodów medycznych i pracownikami administracji ochrony zdrowia w celu prowadzenia edukacji żywieniowej i profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych w społeczności lokalnej K_U04 U 4: potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy i ocenić sposób żywienia osoby badanej w oparciu o odpowiednie kwestionariusze K_U05 U 5: potrafi prowadzić poradnictwo żywieniowe oraz zaplanować i prowadzić opiekę żywieniową nad pacjentami w szpitalu i zapobiegać niedożywieniu szpitalnemu K_U06 U 6: potrafi ocenić efektywność opieki żywieniowej w osiąganiu zamierzonych celów K_U07 U 7: potrafi modyfikować plan opieki żywieniowej w zależności od potrzeb K_U08 U 8: potrafi zinterpretować wyniki podstawowych badań laboratoryjnych i wykorzystać je w planowaniu i monitorowaniu postępowania żywieniowego K_U09 U 9: potrafi, w oparciu o badania przesiewowe rozpoznać niedożywienie, przeprowadzić pełną ocenę stanu odżywienia i określić rodzaj oraz stopień niedożywienia K_U10 U 10: potrafi ustalić wskazania do wspomagania i/lub/ leczenia żywieniowego z wykorzystaniem dostępnych w Polsce diet przemysłowych, suplementów diety i żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego w korygowaniu zaburzeń odżywiania K_U11 U 11: potrafi zaplanować jadłospis w różnych jednostkach chorobowych i dla pacjentów w różnych grupach wiekowych K_U18 U 12: wykorzystuje wiedzę o żywność funkcjonalnej i żywność genetycznie modyfikowanej w edukacji i poradnictwie żywieniowym K_U20 U 13: planuje żywienie kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią oraz żywienie niemowląt zgodnie z współczesną wiedzą w tym zakresie K_U19 U 14: potrafi uzasadnić wpływ prawidłowego żywienia kobiet w ciąży oraz karmienia piersią na rozwój fizyczny i intelektualny dziecka K_U21 |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | W zakresie kompetencji społecznych absolwent: K 1: jest świadomy własnych ograniczeń i wie kiedy skorzystać z porady innego specjalisty K_K01 K 2: przestrzega zasad etyki i tajemnicy zawodowej oraz praw pacjenta, w tym prawa do rzetelnej informacji na temat proponowanego postępowania żywieniowego K_K02 |
Metody dydaktyczne: | Wykład informacyjny, wykład konwersatoryjny, pokaz, ćwiczenia praktyczne w grupach, dyskusja, film, |
Metody dydaktyczne eksponujące: | - inscenizacja |
Metody dydaktyczne podające: | - opis |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - ćwiczeniowa |
Metody dydaktyczne w kształceniu online: | - metody rozwijające refleksyjne myślenie |
Skrócony opis: |
Przekazanie wiadomości o zasadach i znaczeniu żywienia - w okresie przed planowaną ciążą, w czasie ciąży i podczas karmienia piersią, przedstawienie obowiązującego schematu i modelu żywienia niemowląt karmionych sztucznie i naturalnie. |
Pełny opis: |
W ramach prowadzonych wykładów i ćwiczeń student posiądzie wiedzę na temat zasad i znaczenia żywienia - w okresie przed planowaną ciążą, w czasie ciąży i podczas karmienia piersią. Zostanie zapoznany z zasadami żywienia ciężarnych z różnymi powikłaniami i niedoborami. Pozna obowiązujący schemat i model żywienia niemowląt karmionych sztucznie i naturalnie. |
Literatura: |
PODSTAWOWA 1. Langley – Evans S: Żywienie. Wpływ żywienia na zdrowie człowieka. PZWL, 2014, Redakcja naukowa wydania polskiego M. Jarosz. 2. Kunachowicz H, Nadolna I, Przygoda B: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. PZWL, 2007. 3. Hasik J, Gawęcki J: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN, 2000. 4. Jarosz M i wsp.: Praktyczny podręcznik dietetyki. IŻŻ, Warszawa 2010. 5. Szostak – Węgierek D: Żywienie kobiet w ciąży. PZWL, 2014. 6. Jarosz M: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. IŻŻ, 2017. 7. Socha J: Żywienie dzieci zdrowych i chorych. PZWL, Warszawa 1998. 8. Gawędzki J, Roszkowski W: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. PWN, 2009. 9. Szajewska H, Albrecht P: Jak żywić niemowlęta i małe dzieci. PZWL, 2009. 10. Woś H, Staszewska – Kwak A: Żywienie dzieci. PZWL, 2008. UZUPEŁNIAJĄCA 1. Krawczyński M: Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie. Wyd. Help-Med., Kraków 2015. 2. Szajewska H, Horvath A: Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży. Medycyna Praktyczna, Kraków 2017. 3. Durka A: Żywienie kobiet ciężarnych. Położ. Nauka Prakt., 2008, 2, 697 – 700. 4. Danko M, Banaś E, Książyk J: Suplementowanie żywienia noworodków i diety kobiet ciężarnych. Klin. Pediatr., 2007, 15 (1), 43 – 47. 5. Medard M Lech: Otyłość a ciąża, poród i stan zdrowia w późniejszym okresie życia kobiety. Wybrane Problemy Kliniczne, 2010, 1 (1), 37 – 45. 6. Cifkova R, Czarnecka D, Kawecka – Jaszcz K: Nadciśnienie a ciąża. Choroby Serca i Naczyń, 2005, 2 (2), 65 – 71. 7. Rapacz A, Filipek B: Nadciśnienie tętnicze w ciąży. Farm Pol, 2009, 65 (8), 581 – 585. 8. Maksym M, Madej P, Lemm MA: Etiopatogeneza nadciśnienia tętniczego u kobiet ciężarnych. Ann. Acad. Med. Siles. (online), 2015, 69 – 75. 9. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących. Ginekol Pol, 2014, 85, 395 – 399. 10. Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w sprawie profilaktyki niedoboru żelaza oraz niedokrwistości z niedoboru żelaza niską dawką żelaza hemowego u kobiet – stan wiedzy na 2013 rok. Ginekol Pol, 2014, 85, 74 – 78. 11. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2018. Diabetologia Praktyczna, 2018, 4(1), Suplement A (fragmenty). 12. Standardy Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników postępowania u kobiet z cukrzycą. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna, 2017, 2(5), 215 – 229. 13. Standardy Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego postępowania u kobiet z cukrzycą. Ginekol Pol, 6/2011, 82, 474 – 479. 14. Standardy Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego postępowania u kobiet z cukrzycą – aktualizacja. Ginekol Pol, 6/2014, 85, 476 – 478. 15. Rekomendacje Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego dotyczące postępowania w wewnątrzwątrobowej cholestazie ciężarnych. Ginekol Pol, 9/2012, 83, 713 – 717. 16. Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne/Pediatria, 2016, 13, 9 – 24. 17. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne/Pediatria, 2014, 11, 321 – 338. 18. Ocena stanu odżywienia i żywienia dzieci przedwcześnie urodzonych. Standard żywienia wcześniaków. Standardy Medyczne/Pediatria, 2014, 11, 165 – 178. 19. Suplementacja folianów u okresie przedkoncepcyjnym, w ciąży i połogu. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna, 2017, 2(5), 210 – 214. |
Metody i kryteria oceniania: |
Końcowe zaliczenie/ test w formie tradycyjnej (oraz w zależności od decyzji Uczelni w formie zdalnej w Microsoft Teams) - zaliczenie na ocenę, obejmujące tematykę wykładów oraz ćwiczeń . Zaliczenie w formie testu jednokrotnego wyboru (60 pytań, czas trwania 60 min.), Do zaliczenia testu wymagane jest min. 60% pozytywnych odpowiedzi. za określoną liczbę punktów student otrzymuje ocenę: 5 – gdy osiągnie pułap 94 – 100% lub 4+ - gdy uzyska 84 – 93%, 4 – gdy uzyska 76 – 83%, 3+ - gdy osiągnie 68 – 75%, 3 – jeśli uzyska 60 – 67%, prawidłowych odpowiedzi Inne wymagania zaliczenia przedmiotu: - obecność na zajęciach (wykłady i ćwiczenia) - aktywność i pozytywna postawa na zajęciach |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-20 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
Samokształcenie, 8 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Kurylak | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Dylewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie Samokształcenie - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-19 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Kurylak | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Dylewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-19 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Kurylak | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Dylewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.