Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Żywienie kobiet w stanach fizjologicznych i pediatryczne: Żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1800-D1-ZKCKN-S2
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0914) Diagnostyka medyczna i techniki terapeutyczne Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Żywienie kobiet w stanach fizjologicznych i pediatryczne: Żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt
Jednostka: Katedra Chorób Wieku Rozwojowego
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Student rozpoczynający kształcenie z przedmiotu powinien posiadać podstawową wiedzę z zakresu anatomii i fizjologii człowieka oraz wiedzę z zakresu studiów I stopnia

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot obowiązkowy

Całkowity nakład pracy studenta:

1.Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:

- udział w wykładach: 15 godzin

- udział w ćwiczeniach 10 godzin

- przeprowadzenie egzaminu teoretycznego: 1 godzina

Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 31 godzin, co odpowiada 1 punktowi ECTS.


2.Bilans nakładu pracy studenta:

- udział w wykładach: 15 godzin

- udział w ćwiczeniach: 10 godzin

- przygotowanie do ćwiczeń: 4 godziny

- czytanie wskazanej literatury: 5 godzin

- konsultacje: 5 godzin

- przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 15 godzin + 1 godzina


Łączny nakład pracy studenta wynosi 55 godzin, co odpowiada 2 punktom ECTS


Efekty uczenia się - wiedza:

W zakresie wiedzy absolwent zna i rozumie:


W1: zna zasady dietetyki i promocji zdrowia opartej na faktach K_W10


W 2: wykorzystuje w praktyce wiarygodne informacje medyczne K_W11


W 3: zna zagadnienia dotyczące epidemiologii żywieniowej, związki pomiędzy żywieniem K_W13


W 4: potrafi zdefiniować problemy żywieniowe pacjenta K_W16


W 5: zna zasady postępowania dietetycznego w danych jednostkach chorobowych w zależności od stopnia ich zaawansowania i wieku chorego K_W19


W 6: objaśnia zasady, w oparciu o aktualny stan wiedzy, żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt K_W21


Efekty uczenia się - umiejętności:

W zakresie umiejętności absolwent potrafi:


U 1: potrafi zaplanować i poprowadzić edukację żywieniową indywidualna i grupową, demonstrując postawę promującą zdrowie i aktywność fizyczną K_U01


U2: potrafi prezentować i wyjaśniać problem z zakresu ochrony zdrowia w sposób dostosowany do przygotowania osób oraz grup docelowych K_U03


U 3: potrafi opracować jasne i zrozumiałe materiały edukacyjne dla pacjenta oraz instrukcje dla personelu realizującego opiekę żywieniową. Współpracuje z przedstawicielami innych zawodów medycznych i pracownikami administracji ochrony zdrowia w celu

prowadzenia edukacji żywieniowej i profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych w społeczności lokalnej K_U04


U 4: potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy i ocenić sposób żywienia osoby badanej w oparciu o odpowiednie kwestionariusze K_U05


U 5: potrafi prowadzić poradnictwo żywieniowe oraz zaplanować i prowadzić opiekę żywieniową nad pacjentami w szpitalu i zapobiegać niedożywieniu szpitalnemu K_U06


U 6: potrafi ocenić efektywność opieki żywieniowej w osiąganiu zamierzonych celów K_U07


U 7: potrafi modyfikować plan opieki żywieniowej w zależności od potrzeb K_U08


U 8: potrafi zinterpretować wyniki podstawowych badań laboratoryjnych i wykorzystać je w planowaniu i monitorowaniu postępowania żywieniowego K_U09


U 9: potrafi, w oparciu o badania przesiewowe rozpoznać niedożywienie, przeprowadzić pełną ocenę stanu odżywienia i określić rodzaj oraz stopień niedożywienia K_U10


U 10: potrafi ustalić wskazania do wspomagania i/lub/ leczenia żywieniowego z wykorzystaniem dostępnych w Polsce diet przemysłowych, suplementów diety i żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego w korygowaniu zaburzeń odżywiania K_U11


U 11: potrafi zaplanować jadłospis w różnych jednostkach chorobowych i dla pacjentów w różnych grupach wiekowych K_U18


U 12: wykorzystuje wiedzę o żywność funkcjonalnej i żywność genetycznie modyfikowanej w edukacji i poradnictwie żywieniowym

K_U20


U 13: planuje żywienie kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią oraz żywienie niemowląt zgodnie z współczesną wiedzą w tym zakresie K_U19


U 14: potrafi uzasadnić wpływ prawidłowego żywienia kobiet w ciąży oraz karmienia piersią na rozwój fizyczny i intelektualny dziecka K_U21


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

W zakresie kompetencji społecznych absolwent:


K 1: jest świadomy własnych ograniczeń i wie kiedy skorzystać z porady innego specjalisty K_K01


K 2: przestrzega zasad etyki i tajemnicy zawodowej oraz praw pacjenta, w tym prawa

do rzetelnej informacji na temat proponowanego postępowania żywieniowego K_K02


Metody dydaktyczne:

Wykład informacyjny, wykład konwersatoryjny, pokaz, ćwiczenia praktyczne w grupach, dyskusja, film,

Metody dydaktyczne eksponujące:

- inscenizacja
- pokaz

Metody dydaktyczne podające:

- opis
- pogadanka
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- wykład konwersatoryjny
- wykład problemowy

Metody dydaktyczne poszukujące:

- ćwiczeniowa
- klasyczna metoda problemowa
- obserwacji

Metody dydaktyczne w kształceniu online:

- metody rozwijające refleksyjne myślenie
- metody służące prezentacji treści
- metody wymiany i dyskusji

Skrócony opis:

Przekazanie wiadomości o zasadach i znaczeniu żywienia - w okresie przed planowaną ciążą, w czasie ciąży i podczas karmienia piersią, przedstawienie obowiązującego schematu i modelu żywienia niemowląt karmionych sztucznie i naturalnie.

Pełny opis:

W ramach prowadzonych wykładów i ćwiczeń student posiądzie wiedzę na temat zasad i znaczenia żywienia - w okresie przed planowaną ciążą, w czasie ciąży i podczas karmienia piersią. Zostanie zapoznany z zasadami żywienia ciężarnych z różnymi powikłaniami i niedoborami. Pozna obowiązujący schemat i model żywienia niemowląt karmionych sztucznie i naturalnie.

Literatura:

PODSTAWOWA

1. Langley – Evans S: Żywienie. Wpływ żywienia na zdrowie człowieka. PZWL, 2014, Redakcja naukowa wydania polskiego M. Jarosz.

2. Kunachowicz H, Nadolna I, Przygoda B: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. PZWL, 2007.

3. Hasik J, Gawęcki J: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN, 2000.

4. Jarosz M i wsp.: Praktyczny podręcznik dietetyki. IŻŻ, Warszawa 2010.

5. Szostak – Węgierek D: Żywienie kobiet w ciąży. PZWL, 2014.

6. Jarosz M: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. IŻŻ, 2017.

7. Socha J: Żywienie dzieci zdrowych i chorych. PZWL, Warszawa 1998.

8. Gawędzki J, Roszkowski W: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. PWN, 2009.

9. Szajewska H, Albrecht P: Jak żywić niemowlęta i małe dzieci. PZWL, 2009.

10. Woś H, Staszewska – Kwak A: Żywienie dzieci. PZWL, 2008.

UZUPEŁNIAJĄCA

1. Krawczyński M: Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie. Wyd. Help-Med., Kraków 2015.

2. Szajewska H, Horvath A: Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży. Medycyna Praktyczna, Kraków 2017.

3. Durka A: Żywienie kobiet ciężarnych. Położ. Nauka Prakt., 2008, 2, 697 – 700.

4. Danko M, Banaś E, Książyk J: Suplementowanie żywienia noworodków i diety kobiet ciężarnych. Klin. Pediatr., 2007, 15 (1), 43 – 47.

5. Medard M Lech: Otyłość a ciąża, poród i stan zdrowia w późniejszym okresie życia kobiety. Wybrane Problemy Kliniczne, 2010, 1 (1), 37 – 45.

6. Cifkova R, Czarnecka D, Kawecka – Jaszcz K: Nadciśnienie a ciąża. Choroby Serca i Naczyń, 2005, 2 (2), 65 – 71.

7. Rapacz A, Filipek B: Nadciśnienie tętnicze w ciąży. Farm Pol, 2009, 65 (8), 581 – 585.

8. Maksym M, Madej P, Lemm MA: Etiopatogeneza nadciśnienia tętniczego u kobiet ciężarnych. Ann. Acad. Med. Siles. (online), 2015, 69 – 75.

9. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących. Ginekol Pol, 2014, 85, 395 – 399.

10. Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w sprawie profilaktyki niedoboru żelaza oraz niedokrwistości z niedoboru żelaza niską dawką żelaza hemowego u kobiet – stan wiedzy na 2013 rok. Ginekol Pol, 2014, 85, 74 – 78.

11. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2018. Diabetologia Praktyczna, 2018, 4(1), Suplement A (fragmenty).

12. Standardy Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników postępowania u kobiet z cukrzycą. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna, 2017, 2(5), 215 – 229.

13. Standardy Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego postępowania u kobiet z cukrzycą. Ginekol Pol, 6/2011, 82, 474 – 479.

14. Standardy Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego postępowania u kobiet z cukrzycą – aktualizacja. Ginekol Pol, 6/2014, 85, 476 – 478.

15. Rekomendacje Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego dotyczące postępowania w wewnątrzwątrobowej cholestazie ciężarnych. Ginekol Pol, 9/2012, 83, 713 – 717.

16. Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne/Pediatria, 2016, 13, 9 – 24.

17. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne/Pediatria, 2014, 11, 321 – 338.

18. Ocena stanu odżywienia i żywienia dzieci przedwcześnie urodzonych. Standard żywienia wcześniaków. Standardy Medyczne/Pediatria, 2014, 11, 165 – 178.

19. Suplementacja folianów u okresie przedkoncepcyjnym, w ciąży i połogu. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna, 2017, 2(5), 210 – 214.

Metody i kryteria oceniania:

Końcowe zaliczenie/ test w formie tradycyjnej (oraz w zależności od decyzji Uczelni w formie zdalnej w Microsoft Teams) - zaliczenie na ocenę, obejmujące tematykę wykładów oraz ćwiczeń .

Zaliczenie w formie testu jednokrotnego wyboru (60 pytań, czas trwania 60 min.),

Do zaliczenia testu wymagane jest min. 60% pozytywnych odpowiedzi.

za określoną liczbę punktów student otrzymuje ocenę:

5 – gdy osiągnie pułap 94 – 100% lub

4+ - gdy uzyska 84 – 93%,

4 – gdy uzyska 76 – 83%,

3+ - gdy osiągnie 68 – 75%,

3 – jeśli uzyska 60 – 67%, prawidłowych odpowiedzi

Inne wymagania zaliczenia przedmiotu:

- obecność na zajęciach (wykłady i ćwiczenia)

- aktywność i pozytywna postawa na zajęciach

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-20
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 10 godzin więcej informacji
Samokształcenie, 8 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Andrzej Kurylak
Prowadzący grup: Katarzyna Dylewska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie
Samokształcenie - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-19
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Andrzej Kurylak
Prowadzący grup: Katarzyna Dylewska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-19
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Andrzej Kurylak
Prowadzący grup: Katarzyna Dylewska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)