Zajęcia praktyczne: Praktyka w szpitalu dziecięcym, na oddziale szpitalnym, w kuchni dietetycznej oraz magazynie żywności: praktyka w kuchni w szkole sportowej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1800-D1-ZPR-N2 |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0919) Ochrona zdrowia (inne)
|
Nazwa przedmiotu: | Zajęcia praktyczne: Praktyka w szpitalu dziecięcym, na oddziale szpitalnym, w kuchni dietetycznej oraz magazynie żywności: praktyka w kuchni w szkole sportowej |
Jednostka: | Katedra i Zakład Żywienia i Dietetyki |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim: - udział w praktyce 105 h Razem 105 h 2. Samodzielna praca studenta (przykładowe formy pracy studenta) - przygotowanie do praktyk 105 h - przygotowanie się do zaliczenia praktyk 10 Razem 115 h |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: Potrafi opracować jasne i zrozumiałe materiały edukacyjne dla pacjenta oraz instrukcje dla personelu realizującego opiekę żywieniową; K_U04 U2: Potrafi zaplanować i realizować kompleksowe postępowanie obejmujące żywienie, aktywność fizyczną i styl życia; K_U13 U3: Potrafi określić wartość odżywczą pożywienia na podstawie tabel wartości odżywczej produktów spożywczych i typowych potraw, programów komputerowych i zalecanych wielkości spożycia; K_U17 U4: Potrafi uzasadnić wpływ prawidłowego żywienia kobiet K_U21 w ciąży oraz karmienia piersią na rozwój fizyczny i intelektualny dziecka; |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: Jest świadomy własnych ograniczeń i wie kiedy skorzystać z porady innego specjalisty; K_K01 K2: Kontynuuje naukę przez całe życie zawodowe w celu stałego uaktualniania wiedzy i umiejętności zawodowych, inspirując przy tym innych; K_K02 K3: Przestrzega zasad etyki i tajemnicy zawodowej oraz praw pacjenta, w tym prawa do rzetelnej informacji na temat proponowanego postępowania żywieniowego; K_K06 |
Metody dydaktyczne: | -obserwowanie, analizowanie oraz omawianie czynności wykonywanych przez personel placówki (zapoznanie ze specyfiką placówki) - współdziałanie z opiekunem praktyk (mentorem) - asystowanie mentorowi - planowanie i omawianie zadań wykonanych przez siebie na polecenie mentora |
Skrócony opis: |
Celem praktyk jest zapoznanie się z zasadami funkcjonowania oddziałów i kuchni dietetycznej w szpitalu dziecięcym. Praktyka dotyczy zapoznania się z zasadami żywienia w różnych jednostkach chorobowych u dzieci. Czas trwania: po II semestrze (praktyka wakacyjna) Ilość godzin: 105 |
Pełny opis: |
1. Zapoznanie się z analizowanym zakładem, zasadami funkcjonowania, charakterem świadczonych usług, ilością personelu, poznanie budynku oraz rozmieszczenia pomieszczeń, aktualnych problemów. 2. Przygotowanie szkicu zakładu oraz sporządzenie protokołu kontroli sanitarno-higienicznej zakładu wg schematu przyjętego przez SANEPID. Ocena funkcjonalności rozmieszczenia pomieszczeń oraz zapoznanie się z formularzami i przepisami prawnymi obowiązującymi przy prowadzeniu kontroli sanitarno-higienicznej zakładu przez SANEPID. Sformułowanie zaleceń. 3. Zapoznanie się z metodami jakościowymi i ilościowymi stosowanymi w ocenie żywienia w zakładach zbiorowego żywienia prowadzonych przez SANEPID. Ocena jadłospisu dekadowego metodami jakościowymi i ilościowymi (wartości odżywczej, zgodności z normami żywienia i modelowymi racjami pokarmowymi) oraz sformułowanie zaleceń. 4. Zaplanowanie jadłospisu dekadowego dla zakładu. Przygotowanie asygnat kuchennych jednodniowych. Zapoznanie się z metodami dostawy produktów spożywczych potrzebnych do wykonania zaplanowanego jadłospisu bezpośrednio do kuchni. Zapoznanie się z jadłospisami dla diet indywidualnych (zgłaszanych z poszczególnych oddziałów) i ocenianie ich pod względem wartości odżywczej i kosztu. 5. Opracowanie listy i częstotliwości zakupu produktów spożywczych niezbędnych do realizacji zaplanowanego jadłospisu dekadowego oraz jadłospisów indywidualnych. Poznanie metod zabezpieczenia zaplecza kuchennego oraz pracy magazynu. 6. Zapoznanie się z ekonomicznymi warunkami realizacji jadłospisów. Przygotowanie kalkulacji kosztów jadłospisu wg cen aktualnych i stawki żywieniowej. Nabycie umiejętności planowania jadłospisu zgodnego z aktualną stawką żywieniową. 7. Zapoznanie się z obowiązkami oraz kompetencjami wybranych stanowisk pracy w dziale żywienia. Przygotowanie zakresu czynności służbowych dla 3 stanowisk pracy w dziale żywienia (kierownika kuchni, kucharza, pomocy kuchennej). Opracowanie schematu zakresu czynności służbowych. Zapoznanie się ze sporządzaniem i wypełnianiem dokumentów zgodnie z wymaganą kolejnością i obiegiem. SZPITAL DZIECIĘCY 8. Zapoznanie się z zasadami żywienia w różnych jednostkach chorobowych u dzieci. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów. 9. Umiejętność udzielania porad dietetycznych rodzicom dzieci przybywających w szpitalu. 10. Nabywanie umiejętności szerzenia profilaktyki oraz edukacji żywieniowej wśród małych pacjentów. KUCHNIA W SZKOLE SPORTOWEJ 11. Zapoznanie się z zasadami planowania diet w różnych dyscyplinach sportowych. Opanowanie umiejętności prawidłowego doboru produktów. Układanie jadłospisów. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu praktyk student: - omawia zasady funkcjonowania oddziałów i kuchni dietetycznej w szpitalu dziecięcym; - planuje diety w różnych jednostkach chorobowych u dzieci; - udziela porad dietetycznych rodzicom dzieci przybywających w szpitalu; - szerzy profilaktykę oraz edukację żywieniową wśród małych pacjentów. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie praktyk: - ocena ciągła dokonywana przez mentora, uwzględniająca: bieżące przygotowanie studenta do zajęć praktycznych oraz aktywność i zaangażowanie - ustne zaliczenie praktyki u koordynatora: dyskusja połączoną z autooceną w formie ustnej wiedzy, umiejętności i kompetencji studenta w odniesieniu do wymogów placówki realizującej zajęcia praktyczne |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.