Organizacja żywienia zbiorowego i bezpieczeństwo: Epidemiologia i nadzór sanitarno-epidemiologiczny
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1800-D2-Epim-N1 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Organizacja żywienia zbiorowego i bezpieczeństwo: Epidemiologia i nadzór sanitarno-epidemiologiczny |
Jednostka: | Katedra Higieny, Epidemiologii, Ergonomii i Kształcenia Podyplomowego |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Podstawowe zagadnienia z zakresu biologii. |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot obowiązkowy |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi - udział w wykładach: 9 godz. - udział w ćwiczeniach: 15 godz. - konsultacje: 1 godz. - przeprowadzenie zaliczenia: 1 godz. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 35 godz., co odpowiada 1,5 punktom ECTS. 2. Bilans nakładu pracy studenta: - udział w wykładach: 9 godz. - udział w ćwiczeniach: 15 godz. - samokształcenie: 6 godz. - konsultacje: 1 godz. - przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 4+1= 5 godz. Nakład pracy studenta wynosi 36 godzin, co odpowiada 1,5 punktom ECTS. 3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi: - czytanie wskazanej literatury naukowej: 1 godz. - udział w wykładach (z uwzględnieniem wyników badań z zakresu epidemiologii): 3,5 godz. - przygotowanie do zaliczenia (z uwzględnieniem wyników badań z zakresu epidemiologii): 2 godz. - konsultacje z uwzględnieniem opracowań naukowych z Zakresu epidemiologii): 0,5 godz. Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 7 godzin, co odpowiada 0,3 punktu ECTS 4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania: - przygotowanie do zaliczenia 4+1 = 5 (0,2 punktu ECTS) 5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym: - udział w ćwiczeniach 15 godz. Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 15 godziny, co odpowiada 0,6 punktom ECTS 6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki: nie dotyczy |
Efekty uczenia się - wiedza: | Student: W1. Wyjaśnia warunki sanitarno-higieniczne produkcji żywności w zakładach żywienia zbiorowego i przemysłu spożywczego oraz współczesne systemy zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia. (K_W11) W2. Potrafi wymienić cele i zadania zdrowia publicznego, czynniki determinujące zdrowie oraz aktualne problemy zdrowotne ludności w Polsce i metody ich zaspokajania. (K_W26) W3. Zna organizację ochrony zdrowia w Polsce oraz programy profilaktyczne realizowane w ramach zdrowia publicznego. (K_W27) |
Efekty uczenia się - umiejętności: | Student: U1. Potrafi interpretować dane liczbowe z zakresu statystyki i epidemiologii. (K_U25) U2. Posiada umiejętność przygotowania pisemnego raportu w oparciu o własne działania lub dane źródłowe. (K_U27 ) |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | Student: K1. Posiada umiejętność stałego dokształcania się. (K_K03) |
Metody dydaktyczne: | Wykłady: - wykład informacyjny z prezentacją multimedialną - wykład problemowy (w tym w oparciu o aspekt naukowy) Ćwiczenia: - sprawozdania pisemne, dyskusja dydaktyczna, opracowania, praca zespołowa, - projektowanie i analiza badań naukowych - nauczanie wspomagane komputerem - konsultacje |
Metody dydaktyczne podające: | - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - ćwiczeniowa |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z narzędziami oceny zdrowia populacji. W trakcie wykładów przedstawiana jest aktualna sytuacja epidemiologiczna chorób zakaźnych i niezakaźnych oraz działanie nadzoru sanitarno-epidemiologicznego w Polsce. |
Pełny opis: |
Podczas wykładów prezentowane są następujące zagadnienia: 1.Wprowadzenie do epidemiologii. Podstawowe narzędzia epidemiologiczne. 2. Epidemiologia chorób zakaźnych. 3. Epidemiologia chorób niezakaźnych. 4. System nadzoru sanitarno-epidemiologicznego w Polsce. 5. Nadzór nad żywnością. Ćwiczenia: 1. Mierniki stanu zdrowia ludności, EBM, statystyka w epidemiologii. 2 Praca z meldunkami dotyczącymi chorób zakaźnych. Profilaktyka zakażeń. 3. Epidemiologia zakażeń szpitalnych. Żywienie jako potencjalne źródło zakażenia szpitalnego. 4. Zasady sprawowania nadzoru sanitarnego nad żywnością. Uwarunkowanie systemu HACCAP i zasady jego wdrażania. 5. Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej w zakładach gastronomicznych. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Bzdręga J. (red): Epidemiologia w zdrowiu publicznym, PZWL, 2010. Literatura uzupełniająca: 1. Jędrychowski W.: Epidemiologia w medycynie klinicznej i zdrowiu publicznym, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego 2010 |
Metody i kryteria oceniania: |
Warunkiem zaliczenia ćwiczeń jest aktywny udział w przewidzianych planem zajęciach, teoretyczne przygotowanie i poprawne wykonanie analiz danych wraz z pisemnym sprawozdaniem. Podczas ćwiczeń prowadzona jest przedłużona obserwacja kompetencji społecznych (0-10 punktów; zaliczenie >50%). Warunkiem przystąpienia do zaliczenia jest zaliczenie zajęć dydaktycznych zgodnie z założonymi efektami kształcenia. Nieobecności muszą być usprawiedliwione i zaliczone ustnie lub pisemnie u prowadzących. Ćwiczenia należy odrobić w formie i terminach wyznaczonych przez kierownika dydaktycznego. Nieodrobienie zajęć uniemożliwia przystąpienie do zaliczenia Zaliczenie odbywa się po zakończeniu cyklu wykładów i ćwiczeń. Zaliczenie przeprowadzane jest w formie opisowej obejmującej zagadnienia z wykładów i ćwiczeń (efekty kształcenia: W1, W2, U1, U2). Tabela ocen: 0-55% - niedostateczny 56 -68,0% - dostateczny 68,1-76,0% - dostateczny plus 76,1-84,0% - dobry 84,1-92,0% - dobry plus 92,1-100% - bardzo dobry |
Praktyki zawodowe: |
brak |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.