Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Organizacja żywienia zbiorowego i bezpieczeństwo: Epidemiologia i nadzór sanitarno-epidemiologiczny

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1800-D2-Epim-N1
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Organizacja żywienia zbiorowego i bezpieczeństwo: Epidemiologia i nadzór sanitarno-epidemiologiczny
Jednostka: Katedra Higieny, Epidemiologii, Ergonomii i Kształcenia Podyplomowego
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Podstawowe zagadnienia z zakresu biologii.

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot obowiązkowy

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi

- udział w wykładach: 9 godz.

- udział w ćwiczeniach: 15 godz.

- konsultacje: 1 godz.

- przeprowadzenie zaliczenia: 1 godz.

Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 35 godz., co odpowiada 1,5 punktom ECTS.

2. Bilans nakładu pracy studenta:

- udział w wykładach: 9 godz.

- udział w ćwiczeniach: 15 godz.

- samokształcenie: 6 godz.

- konsultacje: 1 godz.

- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 4+1= 5 godz.

Nakład pracy studenta wynosi 36 godzin, co odpowiada 1,5 punktom ECTS.

3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:

- czytanie wskazanej literatury naukowej: 1 godz.

- udział w wykładach (z uwzględnieniem wyników badań z zakresu epidemiologii): 3,5 godz.

- przygotowanie do zaliczenia (z uwzględnieniem wyników badań z zakresu epidemiologii): 2 godz.

- konsultacje z uwzględnieniem opracowań naukowych z

Zakresu epidemiologii): 0,5 godz.

Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 7 godzin, co odpowiada 0,3 punktu ECTS

4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:

- przygotowanie do zaliczenia 4+1 = 5 (0,2 punktu ECTS)

5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:

- udział w ćwiczeniach 15 godz.

Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 15 godziny, co odpowiada 0,6 punktom ECTS

6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:

nie dotyczy


Efekty uczenia się - wiedza:

Student:

W1. Wyjaśnia warunki sanitarno-higieniczne produkcji żywności w zakładach żywienia zbiorowego i przemysłu spożywczego oraz współczesne systemy zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia. (K_W11)

W2. Potrafi wymienić cele i zadania zdrowia publicznego, czynniki determinujące zdrowie oraz aktualne problemy zdrowotne ludności w Polsce i metody ich zaspokajania. (K_W26)

W3. Zna organizację ochrony zdrowia w Polsce oraz programy profilaktyczne realizowane w ramach zdrowia publicznego. (K_W27)


Efekty uczenia się - umiejętności:

Student:

U1. Potrafi interpretować dane liczbowe z zakresu statystyki i epidemiologii. (K_U25)

U2. Posiada umiejętność przygotowania pisemnego raportu w oparciu o własne działania lub dane źródłowe. (K_U27 )


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

Student:

K1. Posiada umiejętność stałego dokształcania się. (K_K03)


Metody dydaktyczne:

Wykłady:

- wykład informacyjny z prezentacją multimedialną

- wykład problemowy (w tym w oparciu o aspekt naukowy)

Ćwiczenia:

- sprawozdania pisemne, dyskusja dydaktyczna, opracowania, praca zespołowa,

- projektowanie i analiza badań naukowych

- nauczanie wspomagane komputerem

- konsultacje


Metody dydaktyczne podające:

- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- wykład konwersatoryjny
- wykład problemowy

Metody dydaktyczne poszukujące:

- ćwiczeniowa
- giełda pomysłów
- panelowa
- seminaryjna

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z narzędziami oceny zdrowia populacji. W trakcie wykładów przedstawiana jest aktualna sytuacja epidemiologiczna chorób zakaźnych i niezakaźnych oraz działanie nadzoru sanitarno-epidemiologicznego w Polsce.

Pełny opis:

Podczas wykładów prezentowane są następujące zagadnienia:

1.Wprowadzenie do epidemiologii. Podstawowe narzędzia epidemiologiczne.

2. Epidemiologia chorób zakaźnych.

3. Epidemiologia chorób niezakaźnych.

4. System nadzoru sanitarno-epidemiologicznego w Polsce.

5. Nadzór nad żywnością.

Ćwiczenia:

1. Mierniki stanu zdrowia ludności, EBM, statystyka w epidemiologii.

2 Praca z meldunkami dotyczącymi chorób zakaźnych. Profilaktyka zakażeń.

3. Epidemiologia zakażeń szpitalnych. Żywienie jako potencjalne źródło zakażenia szpitalnego.

4. Zasady sprawowania nadzoru sanitarnego nad żywnością. Uwarunkowanie systemu HACCAP i zasady jego wdrażania.

5. Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej w zakładach gastronomicznych.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Bzdręga J. (red): Epidemiologia w zdrowiu publicznym, PZWL, 2010.

Literatura uzupełniająca:

1. Jędrychowski W.: Epidemiologia w medycynie klinicznej i zdrowiu publicznym, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego 2010

Metody i kryteria oceniania:

Warunkiem zaliczenia ćwiczeń jest aktywny udział w przewidzianych planem zajęciach, teoretyczne przygotowanie i poprawne wykonanie analiz danych wraz z pisemnym sprawozdaniem. Podczas ćwiczeń prowadzona jest przedłużona obserwacja kompetencji społecznych (0-10 punktów; zaliczenie >50%).

Warunkiem przystąpienia do zaliczenia jest zaliczenie zajęć dydaktycznych zgodnie z założonymi efektami kształcenia. Nieobecności muszą być usprawiedliwione i zaliczone ustnie lub pisemnie u prowadzących. Ćwiczenia należy odrobić w formie i terminach wyznaczonych przez kierownika dydaktycznego. Nieodrobienie zajęć uniemożliwia przystąpienie do zaliczenia

Zaliczenie odbywa się po zakończeniu cyklu wykładów i ćwiczeń. Zaliczenie przeprowadzane jest w formie opisowej obejmującej zagadnienia z wykładów i ćwiczeń (efekty kształcenia: W1, W2, U1, U2).

Tabela ocen:

0-55% - niedostateczny

56 -68,0% - dostateczny

68,1-76,0% - dostateczny plus

76,1-84,0% - dobry

84,1-92,0% - dobry plus

92,1-100% - bardzo dobry

Praktyki zawodowe:

brak

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)