Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Praktyki: Praktyka w domu opieki społecznej 2 tyg.

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1800-D2-Prdop-S1
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Praktyki: Praktyka w domu opieki społecznej 2 tyg.
Jednostka: Katedra Żywienia i Dietetyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 LUB 3.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

przedmiot obowiązkowy

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:

- udział w praktyce: 70 godz.

- przeprowadzenie zaliczenia: 0,5 godz.

Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 70,5 godz., co odpowiada 2,82 punktom ECTS.

2. Bilans nakładu pracy studenta:

- udział w praktyce: 70 godz.

- przeprowadzenie zaliczenia: 0,5 godz.

- konsultacje 1 godz.

- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 1 + 0,5 = 1,5 godz.

Nakład pracy studenta wynosi: 73 godz., co odpowiada 2,92 punktom ECTS

3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:

- czytanie wskazanej literatury naukowej: 2 godz.

- przygotowanie do zaliczenia: 1 godz.

- konsultacje z uwzględnieniem opracowań naukowych: 1 godz.


Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 4 godz., co odpowiada 0,16 punktu ECTS


4. Czas wymagany do przygotowania się do uczestnictwa w procesie oceniania:


- przygotowanie do zajęć praktycznych: 2 godz.

- przygotowanie do zaliczenia: 2 godz. (0,1 punktu ECTS)


5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:

nie dotyczy


6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:

70 godz., co odpowiada 2,8 punktom ECTS


Efekty uczenia się - wiedza:

Wiedza

W1: Zna składniki pokarmowe nie tolerowane we wskazanych jednostkach chorobowych (K_W07)

W2: Zna organizacje stanowisk pracy zgodnie z wymogami ergonomii, warunkami sanitarno – higienicznymi produkcji żywności w zakładach żywienia zbiorowego i przemysłu spożywczego oraz współczesne systemy zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia (K_W11)

W3: Zna podstawowe zasady organizacji żywienia w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego i otwartego (K_W13)


Efekty uczenia się - umiejętności:

U03 Potrafi prowadzić edukację żywieniową dla osób zdrowych i chorych, ich rodzin oraz pracowników ochrony zdrowia.

U10 Wykorzystuje wyniki badań laboratoryjnych w planowaniu żywienia.

U24 Potrafi udzielić pierwszej pomocy i wie jak postępować w stanach zagrożenia życia.

U18 Potrafi zaplanować i wdrożyć odpowiednie postępowanie żywieniowe w chorobach inwazyjnych i nieinwazyjnych.


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K01 Posiada świadomość własnych ograniczeń i wie kiedy zwrócić się do innych specjalistów.

K04 Przestrzega zasad etyki zawodowej.

K09 Przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii.


Metody dydaktyczne:

zajęcia praktyczne

Metody dydaktyczne podające:

- opowiadanie
- pogadanka

Metody dydaktyczne poszukujące:

- doświadczeń
- klasyczna metoda problemowa
- obserwacji
- studium przypadku

Skrócony opis:

Zapoznanie z funkcjonowaniem domu opieki społecznej i obowiązkami dietetyka w tego typu placówce.

Pełny opis:

1. Zapoznanie z pensjonariuszami i ich jednostkami chorobowymi.

2. Nabywanie umiejętności gromadzenia danych o pensjonariuszu poprzez:

- rozmowę;

- przeprowadzenie wywiadu żywieniowego;

- obserwowanie;

- analizę dokumentacji medycznej;

- wykonania, np.: pomiarów antropometrycznych.

3. Umiejętność udzielania porad dietetycznych pensjonariuszom.

4. Nabywanie umiejętności szerzenia profilaktyki oraz edukacji żywieniowej wśród pacjentów.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie praktyk: ocena merytoryczna sprawozdania, ocena strony formalnej sprawozdania, ocena z odpowiedzi ustnej, ocena za zaangażowanie studenta w realizację praktyki (ocena i/lub opinia wystawiona przez osobę z danej placówki)

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2020/21" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Praktyka zawodowa, 70 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Dariusz Nowak
Prowadzący grup: Agnieszka Zgarda
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Praktyka zawodowa - Zaliczenie
Skrócony opis:

Zapoznanie z funkcjonowaniem domu opieki społecznej i obowiązkami dietetyka w tego typu placówce.

Pełny opis:

1. Zapoznanie z pensjonariuszami i ich jednostkami chorobowymi.

2. Nabywanie umiejętności gromadzenia danych o pensjonariuszu poprzez:

- rozmowę;

- przeprowadzenie wywiadu żywieniowego;

- obserwowanie;

- analizę dokumentacji medycznej;

- wykonania, np.: pomiarów antropometrycznych.

3. Umiejętność udzielania porad dietetycznych pensjonariuszom.

4. Nabywanie umiejętności szerzenia profilaktyki oraz edukacji żywieniowej wśród pacjentów.

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2021/22" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Praktyka zawodowa, 70 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Dariusz Nowak
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Praktyka zawodowa - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/23" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Praktyka zawodowa, 70 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Dariusz Nowak
Prowadzący grup: Agnieszka Zgarda
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Praktyka zawodowa - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/24" (w trakcie)

Okres: 2023-10-01 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Praktyka zawodowa, 70 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Dariusz Nowak
Prowadzący grup: Agnieszka Marcinkowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Praktyka zawodowa - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)