Praktyki: praktyka w domu opieki społecznej 2 tyg.
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1800-D2-Prdos-N1 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktyki: praktyka w domu opieki społecznej 2 tyg. |
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot obowiązkowy |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi: - udział w praktyce: 70 godz. - przeprowadzenie zaliczenia: 0,5 godz. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 70,5 godz., co odpowiada 2,82 punktom ECTS. 2. Bilans nakładu pracy studenta: - udział w praktyce: 70 godz. - przeprowadzenie zaliczenia: 0,5 godz. - konsultacje 1 godz. - przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 1 + 0,5 = 1,5 godz. Nakład pracy studenta wynosi: 73 godz., co odpowiada 2,92 punktom ECTS 3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi: - czytanie wskazanej literatury naukowej: 2 godz. - przygotowanie do zaliczenia: 1 godz. - konsultacje z uwzględnieniem opracowań naukowych: 1 godz. Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 4 godz., co odpowiada 0,16 punktu ECTS 4. Czas wymagany do przygotowania się do uczestnictwa w procesie oceniania: - przygotowanie do zajęć praktycznych: 2 godz. - przygotowanie do zaliczenia: 2 godz. (0,1 punktu ECTS) 5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym: nie dotyczy 6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki: 70 godz., co odpowiada 2,8 punktom ECTS |
Efekty uczenia się - wiedza: | Wiedza W1: Zna składniki pokarmowe nie tolerowane we wskazanych jednostkach chorobowych (K_W07) W2: Zna organizacje stanowisk pracy zgodnie z wymogami ergonomii, warunkami sanitarno – higienicznymi produkcji żywności w zakładach żywienia zbiorowego i przemysłu spożywczego oraz współczesne systemy zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia (K_W11) W3: Zna podstawowe zasady organizacji żywienia w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego i otwartego (K_W13) |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U03 Potrafi prowadzić edukację żywieniową dla osób zdrowych i chorych, ich rodzin oraz pracowników ochrony zdrowia. U10 Wykorzystuje wyniki badań laboratoryjnych w planowaniu żywienia. U24 Potrafi udzielić pierwszej pomocy i wie jak postępować w stanach zagrożenia życia. U18 Potrafi zaplanować i wdrożyć odpowiednie postępowanie żywieniowe w chorobach inwazyjnych i nieinwazyjnych. |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K01 Posiada świadomość własnych ograniczeń i wie kiedy zwrócić się do innych specjalistów. K04 Przestrzega zasad etyki zawodowej. K09 Przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii. |
Metody dydaktyczne: | zajęcia praktyczne |
Metody dydaktyczne podające: | - opowiadanie |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - doświadczeń |
Skrócony opis: |
Zapoznanie z funkcjonowaniem domu opieki społecznej i obowiązkami dietetyka w tego typu placówce. |
Pełny opis: |
1. Zapoznanie z pensjonariuszami i ich jednostkami chorobowymi. 2. Nabywanie umiejętności gromadzenia danych o pensjonariuszu poprzez: - rozmowę; - przeprowadzenie wywiadu żywieniowego; - obserwowanie; - analizę dokumentacji medycznej; - wykonania, np.: pomiarów antropometrycznych. 3. Umiejętność udzielania porad dietetycznych pensjonariuszom. 4. Nabywanie umiejętności szerzenia profilaktyki oraz edukacji żywieniowej wśród pacjentów. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie praktyk: ocena merytoryczna sprawozdania, ocena strony formalnej sprawozdania, ocena z odpowiedzi ustnej, ocena za zaangażowanie studenta w realizację praktyki (ocena i/lub opinia wystawiona przez osobę z danej placówki) |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Praktyka zawodowa, 70 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dariusz Nowak | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Praktyka zawodowa - Zaliczenie |
|
Skrócony opis: |
Zapoznanie z funkcjonowaniem domu opieki społecznej i obowiązkami dietetyka w tego typu placówce. |
|
Pełny opis: |
1. Zapoznanie z pensjonariuszami i ich jednostkami chorobowymi. 2. Nabywanie umiejętności gromadzenia danych o pensjonariuszu poprzez: - rozmowę; - przeprowadzenie wywiadu żywieniowego; - obserwowanie; - analizę dokumentacji medycznej; - wykonania, np.: pomiarów antropometrycznych. 3. Umiejętność udzielania porad dietetycznych pensjonariuszom. 4. Nabywanie umiejętności szerzenia profilaktyki oraz edukacji żywieniowej wśród pacjentów. |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Praktyka zawodowa, 70 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dariusz Nowak | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Praktyka zawodowa - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.