Wiedza o żywności: Technologia żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1800-D2-Tchz-S1 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Wiedza o żywności: Technologia żywności |
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Podstawy żywienia człowieka, Chemia ogólna i żywności |
Całkowity nakład pracy studenta: | Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim: - udział w wykładach: 15 h - udział w zajęciach laboratoryjnych: 30 h - konsultacje: 5 h Razem: 50 h Praca własna studenta: - przygotowanie do ćwiczeń laboratoryjnych: 30 h - opracowanie sprawozdań z ćwiczeń: 20 h - przygotowanie do zaliczenia: 30 h Razem: 80 h |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: Zna technologię żywności i potraw oraz charakterystykę towaroznawczą produktów (K_W06) W2: Opisuje podstawowe zagadnienia z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności, substancji antyodżywczych i zanieczyszczeń żywności (K_W09) W3: Wyjaśnia organizacje stanowisk pracy zgodnie z wymogami ergonomii, warunki sanitarno-higieniczne produkcji żywności w zakładach żywienia zbiorowego i przemysłu spożywczego oraz współczesne systemy zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia (K_W11) |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: Potrafi dokonać oceny jakości i bezpieczeństwa żywności (K_U21) U2: Posiada umiejętność prezentowania w formie ustnej wyników własnych działań i przemyśleń (K_U26) U3: Posiada umiejętność przygotowania pisemnego raportu w oparciu o własne działania lub dane źródłowe (K_U27) |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: Potrafi brać odpowiedzialność za działania własne i właściwie organizować pracę własną (K_K08) K2: Przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii (K_K08) |
Metody dydaktyczne: | Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną Ćwiczenia laboratoryjne Konsultacje |
Metody dydaktyczne podające: | - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - ćwiczeniowa |
Skrócony opis: |
Celem nauczania jest przedstawienie problematyki technologii żywności jako nauki o produkcji i przetwarzaniu żywności. Zapoznanie z procesem produkcji oraz procesami i operacjami jednostkowymi związanymi z przetwarzaniem i utrwalaniem żywności. |
Pełny opis: |
Wykłady mają za zadanie: wprowadzić w tematykę technologii żywności, zapoznać z pojęciami procesu produkcyjnego i technologicznego, podstawowymi typami operacji i procesów jednostkowych (mechaniczne, termiczne, fizykochemiczne, dyfuzyjne, biotechnologiczne, chemiczne) stosowanych w utrwalaniu i przetwarzaniu żywności wraz z ich charakterystyką. Wprowadzić w tematykę utrwalania żywności. Zapoznać z utrwalaniem żywności poprzez chłodzenie, zamrażanie i poprzez ogrzewanie, przez dodatek substancji osmoaktywnych, poprzez zagęszczanie i suszenie, metodą zakwaszania i poprzez dodawanie kwasów organicznych i mineralnych, chemicznymi metodami utrwalania żywności. Wykłady 1. Wprowadzenie do technologii żywności - miejsce i znaczenie nauki, pojęcia procesu produkcyjnego i technologicznego, podstawowe typy operacji i procesów jednostkowych w utrwalaniu i przetwarzaniu żywności; 2. Operacje mechaniczne w technologii żywności: rozdrabnianie, rozdzielanie materiałów, mieszanie ciał stałych i cieczy; 3. Operacje termiczne w technologii żywności, mechanizm przenoszenia ciepła w technologii żywności; 4. Procesy i operacje fizykochemiczne w technologii żywności: krystalizacja, tworzenie emulsji, koagulacja, żelifikacja; 5. Procesy chemiczne wykorzystywane w przemyśle spożywczym: hydroliza i neutralizacja, uwodornienie i przeestryfikowanie tłuszczów; 6. Operacje typu dyfuzyjnego w przemyśle spożywczym: ekstrakcja, destylacja, sorpcja; 7. Procesy biotechnologiczne: produkcja biomasy, procesy fermentacyjne, procesy z zastosowaniem enzymów; 8. Utrwalanie żywności: mechanizmy, cel i metody utrwalania żywności. 9. Chłodzenie i zamrażanie jako metody utrwalania żywności: metody chłodzenia i zamrażania żywności oraz zmiany w żywności wywołane zamrażaniem; 10. Utrwalanie żywności poprzez ogrzewanie: pasteryzacja, sterylizacja, apertyzacja, zapoznanie z termicznym niszczeniem drobnoustrojów w żywności; 11. Utrwalanie żywności poprzez dodatek substancji osmoaktywnych; 12. Utrwalanie żywności poprzez zagęszczanie: cel, metody, wady i zalety; 13. Utrwalanie żywności poprzez suszenie. Omówienie dyfuzyjno-cieplnych aspektów suszenia żywności, metody suszenia, wady i zalety; 14. Utrwalanie żywności metodą zakwaszania i poprzez dodawanie kwasów organicznych i mineralnych. 15. Chemiczne metody utrwalania żywności. Ćwiczenia 1. Zapoznanie z zasadami BHP obowiązującymi w pracowni laboratoryjnej, wyposażeniem pracowni, urządzeniami i instrukcjami bezpiecznego ich użytkowania; 2. Operacje mechaniczne w przemyśle spożywczym: rozdrabnianie i rozdzielanie materiałów niejednorodnych, separacja na sitach; 3. Procesy biotechnologiczne - fermentacja w przemyśle spożywczym; 4. Operacje dyfuzyjne - destylacja w przemyśle spożywczym; 5. Utrwalaniu żywności metodą zamrażania; 6. Utrwalaniu żywności poprzez zagęszczanie i suszenie; |
Literatura: |
Literatura obowiązkowa: 1. Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A.: Ogólna technologia żywności, WNT, Warszawa 2004. 2. Biller E.: Technologia żywności - wybrane zagadnienia, SGGW, Warszawa 2005. Literatura uzupełniająca: 1. Palich P.: Zarys technologii żywności i towaroznawstwa, Wydawnictwo Uczelniane Wyższej Pomorskiej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa, Bydgoszcz 2004; 2. Zin M. (red.): Utrwalanie i przechowywanie żywności., Wydawnictwo: Uniwersytet Rzeszowski, Rzeszów 2008; 3. Palich P.: Podstawy technologii i przechowalnictwa żywności. Ćwiczenia, Wydawnictwo: Akademia Morska w Gdyni, 2006. |
Metody i kryteria oceniania: |
Kolokwia – W01, W02, U02, Sprawozdania – U01, U02, U03 Aktywność – K01, K02 Ćwiczenia: Ćwiczenia laboratoryjne odbywają się w blokach zgodnie z harmonogramem i instrukcjami do odpowiednich ćwiczeń. Warunkiem zaliczenia jest praktyczne wykonanie poszczególnych ćwiczeń i ocena ciągła na zajęciach (wszystkie kolokwia i sprawozdania z ćwiczeń muszą być zaliczone). Zaliczenie przedmiotu: zaliczenie na ocenę, końcowy test zaliczeniowy (waga 0.6). Obecność na ćwiczeniach i wykładach obowiązkowa, ocena na podstawie tzw. wejściówek obejmujących treści wykładowe i ocena ciągła sprawozdań z wykonanych ćwiczeń (waga 0.4). Warunki odrobienia zajęć opuszczonych z przyczyn usprawiedliwionych lub zajęć niezaliczonych z innych powodów: odrobienie zajęć z inną grupą lub pisemna praca zaliczeniowa. |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Samokształcenie, 5 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Cezary Popławski | |
Prowadzący grup: | Michał Gośliński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie Samokształcenie - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 20 godzin
Samokształcenie, 5 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Cezary Popławski | |
Prowadzący grup: | Michał Gośliński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie Samokształcenie - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 20 godzin
Samokształcenie, 5 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Cezary Popławski | |
Prowadzący grup: | Michał Gośliński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie Samokształcenie - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/24" (w trakcie)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Michał Gośliński, Dariusz Nowak | |
Prowadzący grup: | Michał Gośliński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.