Moduł kształcenia do wyboru. Wykład kursowy: Podstawy żywienia dojelitowego i pozajelitowego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1800-D2-WK/ZDP-S2 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Moduł kształcenia do wyboru. Wykład kursowy: Podstawy żywienia dojelitowego i pozajelitowego |
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Znajomość podstawowych składników pokarmowych i odżywczych żywności. |
Całkowity nakład pracy studenta: | 2,0 1. Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim: - udział w wykładach 15 h - udział w ćw./zajęciach laboratoryjnych - h - konsultacje - h Razem 20 h 2. Samodzielna praca studenta (przykładowe formy pracy studenta) - przygotowanie do ćwiczeń - h - opracowanie sprawozdań z ćwiczeń - h - przygotowanie do testu zaliczeniowego 26 h Razem 26 h 1 punkt ECTS = 30 h pracy przeciętnego studenta |
Efekty uczenia się - wiedza: | Wiedza K_W08 Interpretuje zmiany organiczne, czynnościowe i metaboliczne zachodzące w organizmie pod wpływem choroby i towarzyszących jej zaburzeń odżywiania K_W09 Opisuje podstawowe zagadnienia z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności, substancji antyodżywczych i zanieczyszczeń żywności. |
Efekty uczenia się - umiejętności: | Umiejętności K_U09 Potrafi przewidzieć skutki wstrzymania podaży pożywienia w przebiegu choroby i zaplanować odpowiednie postępowanie żywieniowe w celu zapobiegania następstwom głodzenia. |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | Kompetencje społeczne K_K01 Posiada świadomość własnych ograniczeń i wie kiedy zwrócić się do innych specjalistów. K_K03 Posiada umiejętność stałego dokształcania się. |
Metody dydaktyczne: | Wykłady: informacyjny z prezentacją multimedialną Inne: konsultacje |
Skrócony opis: |
Program przedmiotu obejmuje wiadomości dotyczące technik prowadzenia żywienia drogą sztuczną. Celem przedmiotu jest: zapoznanie studenta z zasadami prawidłowego żywienia pacjentów wymagających żywienia sztucznego, drogą dojelitową i/lub pozajelitową oraz zrozumienie konieczności zróżnicowania i zindywidualizowania żywienia pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi związanymi z zespołem pourazowym. |
Pełny opis: |
Przedmiot realizowany jest w formie wykładów. Celem zaplanowanych w ramach przedmiotu zajęć jest przekazanie studentom wiedzy z zakresu: 1). Podstaw żywienia dojelitowego: Patofizjologia podstaw żywienia dojelitowego. Możliwości żywienia enteralnego ciężko chorych: wielkość porcji pokarmu, metody podawania pokarmu, adaptacyjny sposób karmienia. Wskazania i przeciwwskazania do prowadzenia żywienia drogą enteralną przez zgłębnik. Wskazania i przeciwwskazania do prowadzenia żywienia drogą enteralną przez przetokę odżywczą. Kontrola żywienia dojelitowego. Powikłania mechaniczne, metaboliczne i septyczne żywienia dojelitowego. 2). Podstaw żywienia pozajelitowego. Wskazania i przeciwwskazania do żywienia pozajelitowego. Techniki prowadzenia żywienia pozajelitowego. Składniki odżywcze w żywieniu pozajelitowym. Monitorowanie odżywiania pozajelitowego. 3). Dostępnych na rynku farmaceutycznym diet przemysłowych stosowanych w terapii żywieniowej. Skład i właściwości diet pochodzenia naturalnego. Skład i właściwości diet elementarnych. Ogólne zasady obowiązujące podczas odżywiania chorych dietami przemysłowymi. Produkty do leczenia żywieniowego dostępne na polskim rynku farmaceutycznym. |
Literatura: |
1) Podstawy żywienia klinicznego. (red.) Sobotka L., 2013, Scientifica, Kraków 2) Standardy żywienia dojelitowego i pozajelitowego, Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, 2014, Scientifica, Kraków 3) Praktyczny przewodnik po ONS: oral nutrition suport. Kapała A., 2015, Scientifica, Kraków 4) Praktyczny podręcznik dietetyki. (red) Jarosz M., 2010, IŻŻ, Warszawa 5) Manual of dietetic practice. Briony T., Jacki B. 2007, Blackwell Science. |
Metody i kryteria oceniania: |
Przedmiot kończy się zaliczeniem. Zaliczenie przedmiotu pisemne w formie testu, z pytaniami zamkniętymi, obejmującymi treści wykładowe. Warunkiem podejścia do testu jest aktywne uczestnictwo w wykładach. Warunkiem zaliczenia testu jest uzyskanie minimum 60 % poprawnych odpowiedzi. |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.