Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Biologia i fizjologia człowieka: Fizjologia wysiłku fizycznego z żywieniem

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1800-D3-Fizw-N1d
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Biologia i fizjologia człowieka: Fizjologia wysiłku fizycznego z żywieniem
Jednostka: Katedra Fizjologii Wysiłku Fizycznego i Anatomii Funkcjonalnej
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.50 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Podstawy fizjologii

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela:

- udział w wykładach - 12 h (0,48 ECTS)

- udział w ćwiczeniach – 20 h (0,8 ECTS)

Samokształcenie – 8 h (0,32 ECTS)

40 h = 1,5 ECTS


2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:

- czytanie literatury - 15 h = 0,6 ECTS


3. Czas wymagany do przygotowania się w procesie oceniania –

10 h = 0,4 ECTS


Łączny nakład pracy: 65 h = 2,5 ECTS


Efekty uczenia się - wiedza:

W1: Opisuje budowę i funkcję organizmu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego, jego budowy i funkcji oraz procesów trawienia i wchłaniania – K_W01

W2: Wyjaśnia wzajemne zależności pomiędzy układem pokarmowym a układem krążenia, oddychania, nerwowym, moczowym-płciowym i dokrewnym - K_W02

W3. Opisuje podstawowe zagadnienia z zakresu fizjologii, biochemii ogólnej i klinicznej, chemii ogólnej i żywności, mikrobiologii ogólnej i żywności oraz parazytologii - K_W04

Efekty uczenia się - umiejętności:

U1: Planuje i wdraża żywienie dostosowane do zaburzeń metabolicznych wywołanych urazem lub chorobą – K_U07

U2: Planuje i wdraża żywienie dostosowane do rodzaju uprawianej dyscypliny sportowej w oparciu o znajomość fizjologii wysiłku – K_U15


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K1: Posiada świadomość własnych ograniczeń i wie kiedy zwrócić się do innych specjalistów – K_K01

Metody dydaktyczne:

Wykład

• wykład informacyjny

• dyskusja dydaktyczna

Ćwiczenia

• analiza przypadków

• prezentacje multimedialne

• dyskusja dydaktyczna


Metody dydaktyczne podające:

- wykład informacyjny (konwencjonalny)

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest przybliżenie wiedzy na temat optymalnych form żywienia zależnych od zmian zachodzących w organizmie człowieka pod wpływem wysiłku fizycznego

Pełny opis:

Wykłady:

Tematykę wykładów stanowią klasyfikację fizjologiczną wysiłku fizycznego. Wpływ wysiłku fizycznego na poszczególne układy oraz metody oceny treningu w wybranych dyscyplinach sportowych.

Ćwiczenia:

Celem zajęć jest przekazanie praktycznej wiedzy na temat zmian zachodzących pod wpływem wysiłku fizycznego zwłaszcza w układzie oddechowym i sercowo naczyniowym, optymalizacja programów żywieniowych w zależności od cech antropometrycznych, preferencji indywidualnych, charakteru sportu, stosowania dopingu i metod niedozwolonych w sporcie oraz procesów zmęczenia

Literatura:

Literatura obowiązkowa/podstawowa:

1. Dietetyka sportowa. B.Frączek, J. Krzywański, H. Krysztofiak - PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 2020

2. Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej. W. Traczyk, A. Trzebski – red. PZWL, Warszawa, 2015, wyd. 3

Metody i kryteria oceniania:

Kolokowium pisemne

Pytania otwarte (0-15 punktów; > 60%): W1-W3, U1-U2

Przedłużona obserwacja (0-2 punktów); >50%): K1

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2021/22" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Samokształcenie, 8 godzin więcej informacji
Wykład, 12 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Paweł Zalewski
Prowadzący grup: Sławomir Kujawski, Witold Słomko, Magdalena Weber-Rajek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie
Samokształcenie - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest przybliżenie wiedzy na temat optymalnych form żywienia zależnych od zmian zachodzących w organizmie człowieka pod wpływem wysiłku fizycznego

Pełny opis:

Wykłady:

Tematykę wykładów stanowią klasyfikację fizjologiczną wysiłku fizycznego. Wpływ wysiłku fizycznego na poszczególne układy oraz metody oceny treningu w wybranych dyscyplinach sportowych.

Ćwiczenia:

Celem zajęć jest przekazanie praktycznej wiedzy na temat zmian zachodzących pod wpływem wysiłku fizycznego zwłaszcza w układzie oddechowym i sercowo naczyniowym, optymalizacja programów żywieniowych w zależności od cech antropometrycznych, preferencji indywidualnych, charakteru sportu, stosowania dopingu i metod niedozwolonych w sporcie oraz procesów zmęczenia

Literatura:

Literatura obowiązkowa/podstawowa:

1. Dietetyka sportowa. B.Frączek, J. Krzywański, H. Krysztofiak - PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 2020

2. Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej. W. Traczyk, A. Trzebski – red. PZWL, Warszawa, 2015, wyd. 3

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/23" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Samokształcenie, 8 godzin więcej informacji
Wykład, 12 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Paweł Zalewski
Prowadzący grup: Sławomir Kujawski, Gracjan Różański
Strona przedmiotu: https://moodle.umk.pl/course/view.php?id=3829
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie
Samokształcenie - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z fizjologicznymi procesami zachodzącymi w trakcie podejmowania wysiłku fizycznego wraz z jego późniejszymi efektami oraz przedstawienie sposobu żywienia osób uprawiających różne rodzaje sportu.

Pełny opis:

Zajęcia prowadzone w formie wykładów i ćwiczeń. Tematykę wykładów stanowią zagadnienia z zakresu klasyfikacji wysiłku fizycznego oraz jego wpływu na poszczególne układy organizmu człowieka. Studenci zapoznają się z informacjami na temat fizjologicznych procesów zachodzących w trakcie wysiłku fizycznego oraz z ich krótko- i długotrwałymi skutkami. Na ćwiczeniach student nabywa umiejętności tworzenia zaleceń żywieniowych oraz jadłospisów dopasowanych do danej dyscypliny sportu.

Literatura:

Podstawowa:

1. Dietetyka sportowa. B.Frączek, J. Krzywański, H. Krysztofiak - PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 2020

2. Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej. W. Traczyk, A. Trzebski – red. PZWL, Warszawa, 2015, wyd. 3

Uzupełniająca:

1. Traczyk W., Fizjologia człowieka w zarysie, Wydawnictwo PZWL, 2013

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)