Biologia i fizjologia człowieka: Fizjologia wysiłku fizycznego z żywieniem
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1800-D3-Fizw-N1d |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biologia i fizjologia człowieka: Fizjologia wysiłku fizycznego z żywieniem |
Jednostka: | Katedra Fizjologii Wysiłku Fizycznego i Anatomii Funkcjonalnej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.50
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Podstawy fizjologii |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela: - udział w wykładach - 12 h (0,48 ECTS) - udział w ćwiczeniach – 20 h (0,8 ECTS) Samokształcenie – 8 h (0,32 ECTS) 40 h = 1,5 ECTS 2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną: - czytanie literatury - 15 h = 0,6 ECTS 3. Czas wymagany do przygotowania się w procesie oceniania – 10 h = 0,4 ECTS Łączny nakład pracy: 65 h = 2,5 ECTS |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: Opisuje budowę i funkcję organizmu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego, jego budowy i funkcji oraz procesów trawienia i wchłaniania – K_W01 W2: Wyjaśnia wzajemne zależności pomiędzy układem pokarmowym a układem krążenia, oddychania, nerwowym, moczowym-płciowym i dokrewnym - K_W02 W3. Opisuje podstawowe zagadnienia z zakresu fizjologii, biochemii ogólnej i klinicznej, chemii ogólnej i żywności, mikrobiologii ogólnej i żywności oraz parazytologii - K_W04 |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: Planuje i wdraża żywienie dostosowane do zaburzeń metabolicznych wywołanych urazem lub chorobą – K_U07 U2: Planuje i wdraża żywienie dostosowane do rodzaju uprawianej dyscypliny sportowej w oparciu o znajomość fizjologii wysiłku – K_U15 |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: Posiada świadomość własnych ograniczeń i wie kiedy zwrócić się do innych specjalistów – K_K01 |
Metody dydaktyczne: | Wykład • wykład informacyjny • dyskusja dydaktyczna Ćwiczenia • analiza przypadków • prezentacje multimedialne • dyskusja dydaktyczna |
Metody dydaktyczne podające: | - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przybliżenie wiedzy na temat optymalnych form żywienia zależnych od zmian zachodzących w organizmie człowieka pod wpływem wysiłku fizycznego |
Pełny opis: |
Wykłady: Tematykę wykładów stanowią klasyfikację fizjologiczną wysiłku fizycznego. Wpływ wysiłku fizycznego na poszczególne układy oraz metody oceny treningu w wybranych dyscyplinach sportowych. Ćwiczenia: Celem zajęć jest przekazanie praktycznej wiedzy na temat zmian zachodzących pod wpływem wysiłku fizycznego zwłaszcza w układzie oddechowym i sercowo naczyniowym, optymalizacja programów żywieniowych w zależności od cech antropometrycznych, preferencji indywidualnych, charakteru sportu, stosowania dopingu i metod niedozwolonych w sporcie oraz procesów zmęczenia |
Literatura: |
Literatura obowiązkowa/podstawowa: 1. Dietetyka sportowa. B.Frączek, J. Krzywański, H. Krysztofiak - PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 2020 2. Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej. W. Traczyk, A. Trzebski – red. PZWL, Warszawa, 2015, wyd. 3 |
Metody i kryteria oceniania: |
Kolokowium pisemne Pytania otwarte (0-15 punktów; > 60%): W1-W3, U1-U2 Przedłużona obserwacja (0-2 punktów); >50%): K1 |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 20 godzin
Samokształcenie, 8 godzin
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Zalewski | |
Prowadzący grup: | Sławomir Kujawski, Witold Słomko, Magdalena Weber-Rajek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie Samokształcenie - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
|
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przybliżenie wiedzy na temat optymalnych form żywienia zależnych od zmian zachodzących w organizmie człowieka pod wpływem wysiłku fizycznego |
|
Pełny opis: |
Wykłady: Tematykę wykładów stanowią klasyfikację fizjologiczną wysiłku fizycznego. Wpływ wysiłku fizycznego na poszczególne układy oraz metody oceny treningu w wybranych dyscyplinach sportowych. Ćwiczenia: Celem zajęć jest przekazanie praktycznej wiedzy na temat zmian zachodzących pod wpływem wysiłku fizycznego zwłaszcza w układzie oddechowym i sercowo naczyniowym, optymalizacja programów żywieniowych w zależności od cech antropometrycznych, preferencji indywidualnych, charakteru sportu, stosowania dopingu i metod niedozwolonych w sporcie oraz procesów zmęczenia |
|
Literatura: |
Literatura obowiązkowa/podstawowa: 1. Dietetyka sportowa. B.Frączek, J. Krzywański, H. Krysztofiak - PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 2020 2. Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej. W. Traczyk, A. Trzebski – red. PZWL, Warszawa, 2015, wyd. 3 |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 20 godzin
Samokształcenie, 8 godzin
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Zalewski | |
Prowadzący grup: | Sławomir Kujawski, Gracjan Różański | |
Strona przedmiotu: | https://moodle.umk.pl/course/view.php?id=3829 | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie Samokształcenie - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
|
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z fizjologicznymi procesami zachodzącymi w trakcie podejmowania wysiłku fizycznego wraz z jego późniejszymi efektami oraz przedstawienie sposobu żywienia osób uprawiających różne rodzaje sportu. |
|
Pełny opis: |
Zajęcia prowadzone w formie wykładów i ćwiczeń. Tematykę wykładów stanowią zagadnienia z zakresu klasyfikacji wysiłku fizycznego oraz jego wpływu na poszczególne układy organizmu człowieka. Studenci zapoznają się z informacjami na temat fizjologicznych procesów zachodzących w trakcie wysiłku fizycznego oraz z ich krótko- i długotrwałymi skutkami. Na ćwiczeniach student nabywa umiejętności tworzenia zaleceń żywieniowych oraz jadłospisów dopasowanych do danej dyscypliny sportu. |
|
Literatura: |
Podstawowa: 1. Dietetyka sportowa. B.Frączek, J. Krzywański, H. Krysztofiak - PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 2020 2. Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej. W. Traczyk, A. Trzebski – red. PZWL, Warszawa, 2015, wyd. 3 Uzupełniająca: 1. Traczyk W., Fizjologia człowieka w zarysie, Wydawnictwo PZWL, 2013 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.