Fizjologia wysiłku fizycznego z żywieniem
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1800-D3-Fz-n1 | Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0518) Interdyscyplinarne programy i kwalifikacje związane z biologią i naukami pokrewnymi
![]() |
Nazwa przedmiotu: | Fizjologia wysiłku fizycznego z żywieniem | ||
Jednostka: | Katedra Higieny, Epidemiologii i Ergonomii | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(zmienne w czasie)
![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Wymagania wstępne: | Podstawy fizjologii |
||
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot obowiązkowy |
||
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi: - Udział w wykładach: 10 godzin - Udział w ćwiczeniach : 10 godzin - Udział w seminariach: 10 godzin - Samokształcenie 15 godzin Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 45 godziny, co odpowiada 3 punktom ECTS 2. Bilans nakładu pracy studenta: - udział w wykładach: 10 godzin - udział w ćwiczeniach: 10 godzin - udział w seminariach: 10 godzin - samokształcenie 15 godzin Łączny nakład pracy studenta wynosi 45 godzin, co odpowiada 3 punktom ECTS |
||
Efekty uczenia się - wiedza: | W1. Wykazuje znajomość anatomii i fizjologii człowieka ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego, jego budowy i funkcji oraz procesów trawienia i wchłaniania (K_W01). W2. Wyjaśnia wzajemne zależności pomiędzy układem pokarmowym a układem krążenia, oddychania, nerwowym, moczowym-płciowym i dokrewnym (K_W02). W3. Charakteryzuje biochemiczną i funkcje fizjologiczne białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i hormonów oraz rolę elektrolitów i pierwiastków śladowych (K_W03). W4. Opisuje podstawowe zagadnienia z zakresu fizjologii, biochemii ogólnej i klinicznej, chemii ogólnej i żywności, mikrobiologii ogólnej i żywności oraz parazytologii (K_W04). |
||
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1. Prezentowania w formie ustnej (K_U26). U2. Przygotowuje pisemny raport w oparciu o własne działania lub dane źródłowe (K_U27). |
||
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1. Rozumie potrzebę stałego dokształcania się (K_K03). K2. Bierze odpowiedzialność za działania własne i właściwie organizować pracę własną (K_08). |
||
Metody dydaktyczne: | WYKŁAD • wykład informacyjny • dyskusja dydaktyczna ĆWICZENIA • analiza przypadków • prezentacje multimedialne • dyskusja dydaktyczna SEMINARIA • prezentacje multimedialne • dyskusja dydaktyczna |
||
Metody dydaktyczne podające: | - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
||
Metody dydaktyczne poszukujące: | - ćwiczeniowa |
||
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przybliżenie wiedzy na temat optymalnych form żywienia zależnych od zmian zachodzących w organizmie człowieka pod wpływem wysiłku fizycznego |
||
Pełny opis: |
Wykłady: Tematykę wykładów stanowią klasyfikację fizjologiczną wysiłku fizycznego. Wpływ wysiłku fizycznego na poszczególne układy oraz metody oceny treningu w wybranych dyscyplinach sportowych. Ćwiczenia: Celem zajęć jest przekazanie praktycznej wiedzy na temat zmian zachodzących pod wpływem wysiłku fizycznego zwłaszcza w układzie oddechowym i sercowo naczyniowym, optymalizacja programów żywieniowych w zależności od cech antropometrycznych, preferencji indywidualnych, charakteru sportu, stosowania dopingu i metod niedozwolonych w sporcie oraz procesów zmęczenia Seminaria: Wpływ wysiłku fizycznego na poszczególne układy oraz metody oceny treningu w wybranych dyscyplinach sportowych w formie dyskusji |
||
Literatura: |
Literatura obowiązkowa/podstawowa: 1. Fizjologiczne podstawy wysiłku fizycznego. J. Górski-red, PZWL. Warszawa, 2008. 2. Podstawy fizjologii wysiłku fizycznego z zarysem fizjologii człowieka. A. Jaskólski, A. Jaskólska , Akademia Wychowania Fizycznego we Wrocławiu. Wrocław, 2006. 3. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. J. Gawęcki, L. Hryniewiecki-red Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2004. 4. Wprowadzenie do fizjologii klinicznej. S. Kozłowski, K. Nazar – red, PZWL, Warszawa, 1999. 5. Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej. W. Traczyk, A. Trzebski – red. PZWL, Warszawa, 2003.. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin obejmuje treści z ćwiczeń, seminariów i wykładów - student zostaje dopuszczony do Egzaminu po wcześniejszym zaliczeniu ćwiczeń i seminariów w formie pisemnej - Egzamin w formie testu pisemnego lub na platformie edukacyjnej Moodle W1-W4 ; U1-U2 - w przypadku nie zaliczenia przedmiotu dopuszcza się jedno zaliczenie poprawkowe Tabela ocen: 60,0-68,0% - dst 68,1-76,0% - dst + 76,1-84,0% - db 84,1-92,0% - db + 92,1-100% - bdb. Student otrzyma zaliczenie przedmiotu uzyskując pozytywne wyniki zaliczenia w formie pisemnej lub na platformie Moodle. Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest obecność na zajęciach. |
||
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin ![]() Samokształcenie, 15 godzin ![]() Seminarium, 10 godzin ![]() Wykład, 10 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Tafil-Klawe | |
Prowadzący grup: | Sławomir Kujawski, Adam Piesik, Sebastian Szyper, Paweł Zalewski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Samokształcenie - Zaliczenie Seminarium - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
|
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przybliżenie wiedzy na temat zmian zachodzących w organizmie człowieka pod wpływem wysiłku fizycznego wraz z optymalną formą żywienia. | |
Pełny opis: |
Tematykę wykładów stanowią klasyfikację fizjologiczną wysiłku fizycznego. Wpływ wysiłku fizycznego na poszczególne układy oraz metody oceny treningu w wybranych dyscyplinach sportowych. Celem ćwiczeń i seminariów jest przekazanie praktycznej wiedzy na temat zmian zachodzących pod wpływem wysiłku fizycznego zwłaszcza w układzie oddechowym i sercowo naczyniowym, optymalizacja programów żywieniowych w zależności od charakteru sportu, stosowania dopingu i metod niedozwolonych w sporcie oraz procesów zmęczenia oraz wypoczynku. | |
Literatura: |
Literatura obowiązkowa 1. Fizjologiczne podstawy wysiłku fizycznego. J. Górski-red, PZWL. Warszawa, 2008. 2.Podstawy fizjologii wysiłku fizycznego z zarysem fizjologii człowieka. A. Jaskólski, A. Jaskólska , Akademia Wychowania Fizycznego we Wrocławiu. Wrocław, 2006. 3.Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. J. Gawęcki, L. Hryniewiecki-red Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2004. 4.Wprowadzenie do fizjologii klinicznej. S. Kozłowski, K. Nazar – red, PZWL, Warszawa, 1999. 5.Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej. W. Traczyk, A. Trzebski – red. PZWL, Warszawa, 2003. |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin ![]() Samokształcenie, 15 godzin ![]() Seminarium, 10 godzin ![]() Wykład, 10 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Paweł Zalewski | |
Prowadzący grup: | Sławomir Kujawski, Sebastian Szyper, Paweł Zalewski, Monika Zawadka-Kunikowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Samokształcenie - Zaliczenie Seminarium - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.