Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Biologia i fizjologia człowieka: Fizjologia wysiłku fizycznego z żywieniem

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1800-D3-Fzz-S1d
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Biologia i fizjologia człowieka: Fizjologia wysiłku fizycznego z żywieniem
Jednostka: Katedra Higieny, Epidemiologii, Ergonomii i Kształcenia Podyplomowego
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.50 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Podstawy fizjologii

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi

bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:

- Udział w wykładach: 15 godzin

- Udział w ćwiczeniach : 20 godzin

- Samokształcenie: 5 godzin

Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi

bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 40

godziny, co odpowiada 2,5 punktom ECTS


2. Bilans nakładu pracy studenta:

- udział w wykładach: 12 godzin

- udział w ćwiczeniach: 20 godzin

- Samokształcenie: 5 godzin

- Konsultacje: 2 godzin

- Podejście do zaliczenia: 1 godzina

Łączny nakład pracy studenta wynosi 40 godzin, co odpowiada 2,5 punktom ECTS


3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:

- czytanie wskazanej literatury naukowej: 1 godz.

- udział w wykładach (z uwzględnieniem wyników badań oraz opracowań naukowych dotyczących podstaw żywienia w sporcie): 3,5 godz.

- udział w ćwiczeniach (z uwzględnieniem wyników opracowań naukowych z zakresu podstaw żywienia w sporcie): 6 godz.

- przygotowanie do zaliczenia (z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu podstaw żywienia w sporcie): 2 godz.

- konsultacje z uwzględnieniem opracowań naukowych z

zakresu podstaw żywienia w sporcie): 0,5 godz.

Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 13 godzin, co odpowiada 0,51 punktu ECTS

4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:

- przygotowanie do zaliczenia: 4 + 0,5 = 4,5 godziny (0,18 punktu ECTS)

5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:

- udział w ćwiczeniach (w tym zaliczenie praktyczne): 20 godzin

Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 20 godzin, co odpowiada 0,8 punktu ECTS

6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:

nie dotyczy



Efekty uczenia się - wiedza:

W1. Wykazuje znajomość anatomii i fizjologii człowieka ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego, jego budowy i funkcji oraz procesów trawienia i wchłaniania (K_W01).

W2. Wyjaśnia wzajemne zależności pomiędzy układem pokarmowym a układem krążenia, oddychania, nerwowym, moczowym-płciowym i dokrewnym (K_W02).

W3. Charakteryzuje biochemiczną i funkcje fizjologiczne białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i hormonów oraz rolę elektrolitów i pierwiastków śladowych (K_W03).

W4. Opisuje podstawowe zagadnienia z zakresu fizjologii, biochemii ogólnej i klinicznej, chemii ogólnej i żywności, mikrobiologii ogólnej i żywności oraz parazytologii (K_W04).


Efekty uczenia się - umiejętności:

U1. Prezentowania w formie ustnej (K_U26).

U2. Przygotowuje pisemny raport w oparciu o własne działania lub dane źródłowe (K_U27).


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K1. Rozumie potrzebę stałego dokształcania się (K_K03).

K2. Bierze odpowiedzialność za działania własne

i właściwie organizować pracę własną (K_08).


Metody dydaktyczne:

WYKŁAD

• wykład informacyjny

• dyskusja dydaktyczna

ĆWICZENIA

• analiza przypadków

• prezentacje multimedialne

• dyskusja dydaktyczna


Metody dydaktyczne podające:

- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- wykład problemowy

Metody dydaktyczne w kształceniu online:

- metody oparte na współpracy
- metody wymiany i dyskusji

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest przybliżenie wiedzy na temat optymalnych form żywienia zależnych od zmian zachodzących w organizmie człowieka pod wpływem wysiłku fizycznego

Pełny opis:

Wykłady:

Tematykę wykładów stanowią klasyfikację fizjologiczną wysiłku fizycznego. Wpływ wysiłku fizycznego na poszczególne układy oraz metody oceny treningu w wybranych dyscyplinach sportowych.

Ćwiczenia:

Celem zajęć jest przekazanie praktycznej wiedzy na temat zmian zachodzących pod wpływem wysiłku fizycznego zwłaszcza w układzie oddechowym i sercowo naczyniowym, optymalizacja programów żywieniowych w zależności od cech antropometrycznych, preferencji indywidualnych, charakteru sportu, stosowania dopingu i metod niedozwolonych w sporcie oraz procesów zmęczenia

Literatura:

Literatura obowiązkowa/podstawowa:

1. Dietetyka sportowa. B.Frączek, J. Krzywański, H. Krysztofiak - PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 2020

2. Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej. W. Traczyk, A. Trzebski – red. PZWL, Warszawa, 2015, wyd. 3

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie obejmuje treści z ćwiczeń i wykładów

- student zostaje dopuszczony do zaliczenia przedmiotu po wcześniejszym zaliczeniu ćwiczeń w formie pisemnej

- zaliczenie w formie testu pisemnego lub na platformie edukacyjnej Moodle W1-W4 ; U1-U2

- w przypadku nie zaliczenia przedmiotu dopuszcza się jedno zaliczenie poprawkowe

Tabela ocen:

60,0-68,0% - dst

68,1-76,0% - dst +

76,1-84,0% - db

84,1-92,0% - db +

92,1-100% - bdb.

Student otrzyma zaliczenie przedmiotu uzyskując pozytywne wyniki zaliczenia w formie pisemnej lub na platformie Moodle. Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest obecność na zajęciach.

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2020/21" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Samokształcenie, 5 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jacek Klawe
Prowadzący grup: Jacek Klawe, Sławomir Kujawski, Monika Zawadka-Kunikowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie
Samokształcenie - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest przybliżenie wiedzy na temat optymalnych form żywienia zależnych od zmian zachodzących w organizmie człowieka pod wpływem wysiłku fizycznego

Pełny opis:

Wykłady:

Tematykę wykładów stanowią klasyfikację fizjologiczną wysiłku fizycznego. Wpływ wysiłku fizycznego na poszczególne układy oraz metody oceny treningu w wybranych dyscyplinach sportowych.

Ćwiczenia:

Celem zajęć jest przekazanie praktycznej wiedzy na temat zmian zachodzących pod wpływem wysiłku fizycznego zwłaszcza w układzie oddechowym i sercowo naczyniowym, optymalizacja programów żywieniowych w zależności od cech antropometrycznych, preferencji indywidualnych, charakteru sportu, stosowania dopingu i metod niedozwolonych w sporcie oraz procesów zmęczenia

Literatura:

Literatura obowiązkowa/podstawowa:

1. Dietetyka sportowa. B.Frączek, J. Krzywański, H. Krysztofiak - PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 2020

2. Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej. W. Traczyk, A. Trzebski – red. PZWL, Warszawa, 2015, wyd. 3

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)