Biologia i fizjologia człowieka: Fizjologia wysiłku fizycznego z żywieniem
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1800-D3-Fzz-S1d |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biologia i fizjologia człowieka: Fizjologia wysiłku fizycznego z żywieniem |
Jednostka: | Katedra Higieny, Epidemiologii, Ergonomii i Kształcenia Podyplomowego |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.50
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Podstawy fizjologii |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi: - Udział w wykładach: 15 godzin - Udział w ćwiczeniach : 20 godzin - Samokształcenie: 5 godzin Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 40 godziny, co odpowiada 2,5 punktom ECTS 2. Bilans nakładu pracy studenta: - udział w wykładach: 12 godzin - udział w ćwiczeniach: 20 godzin - Samokształcenie: 5 godzin - Konsultacje: 2 godzin - Podejście do zaliczenia: 1 godzina Łączny nakład pracy studenta wynosi 40 godzin, co odpowiada 2,5 punktom ECTS 3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi: - czytanie wskazanej literatury naukowej: 1 godz. - udział w wykładach (z uwzględnieniem wyników badań oraz opracowań naukowych dotyczących podstaw żywienia w sporcie): 3,5 godz. - udział w ćwiczeniach (z uwzględnieniem wyników opracowań naukowych z zakresu podstaw żywienia w sporcie): 6 godz. - przygotowanie do zaliczenia (z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu podstaw żywienia w sporcie): 2 godz. - konsultacje z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu podstaw żywienia w sporcie): 0,5 godz. Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 13 godzin, co odpowiada 0,51 punktu ECTS 4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania: - przygotowanie do zaliczenia: 4 + 0,5 = 4,5 godziny (0,18 punktu ECTS) 5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym: - udział w ćwiczeniach (w tym zaliczenie praktyczne): 20 godzin Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 20 godzin, co odpowiada 0,8 punktu ECTS 6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki: nie dotyczy |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1. Wykazuje znajomość anatomii i fizjologii człowieka ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego, jego budowy i funkcji oraz procesów trawienia i wchłaniania (K_W01). W2. Wyjaśnia wzajemne zależności pomiędzy układem pokarmowym a układem krążenia, oddychania, nerwowym, moczowym-płciowym i dokrewnym (K_W02). W3. Charakteryzuje biochemiczną i funkcje fizjologiczne białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i hormonów oraz rolę elektrolitów i pierwiastków śladowych (K_W03). W4. Opisuje podstawowe zagadnienia z zakresu fizjologii, biochemii ogólnej i klinicznej, chemii ogólnej i żywności, mikrobiologii ogólnej i żywności oraz parazytologii (K_W04). |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1. Prezentowania w formie ustnej (K_U26). U2. Przygotowuje pisemny raport w oparciu o własne działania lub dane źródłowe (K_U27). |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1. Rozumie potrzebę stałego dokształcania się (K_K03). K2. Bierze odpowiedzialność za działania własne i właściwie organizować pracę własną (K_08). |
Metody dydaktyczne: | WYKŁAD • wykład informacyjny • dyskusja dydaktyczna ĆWICZENIA • analiza przypadków • prezentacje multimedialne • dyskusja dydaktyczna |
Metody dydaktyczne podające: | - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
Metody dydaktyczne w kształceniu online: | - metody oparte na współpracy |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przybliżenie wiedzy na temat optymalnych form żywienia zależnych od zmian zachodzących w organizmie człowieka pod wpływem wysiłku fizycznego |
Pełny opis: |
Wykłady: Tematykę wykładów stanowią klasyfikację fizjologiczną wysiłku fizycznego. Wpływ wysiłku fizycznego na poszczególne układy oraz metody oceny treningu w wybranych dyscyplinach sportowych. Ćwiczenia: Celem zajęć jest przekazanie praktycznej wiedzy na temat zmian zachodzących pod wpływem wysiłku fizycznego zwłaszcza w układzie oddechowym i sercowo naczyniowym, optymalizacja programów żywieniowych w zależności od cech antropometrycznych, preferencji indywidualnych, charakteru sportu, stosowania dopingu i metod niedozwolonych w sporcie oraz procesów zmęczenia |
Literatura: |
Literatura obowiązkowa/podstawowa: 1. Dietetyka sportowa. B.Frączek, J. Krzywański, H. Krysztofiak - PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 2020 2. Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej. W. Traczyk, A. Trzebski – red. PZWL, Warszawa, 2015, wyd. 3 |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie obejmuje treści z ćwiczeń i wykładów - student zostaje dopuszczony do zaliczenia przedmiotu po wcześniejszym zaliczeniu ćwiczeń w formie pisemnej - zaliczenie w formie testu pisemnego lub na platformie edukacyjnej Moodle W1-W4 ; U1-U2 - w przypadku nie zaliczenia przedmiotu dopuszcza się jedno zaliczenie poprawkowe Tabela ocen: 60,0-68,0% - dst 68,1-76,0% - dst + 76,1-84,0% - db 84,1-92,0% - db + 92,1-100% - bdb. Student otrzyma zaliczenie przedmiotu uzyskując pozytywne wyniki zaliczenia w formie pisemnej lub na platformie Moodle. Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest obecność na zajęciach. |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 20 godzin
Samokształcenie, 5 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Klawe | |
Prowadzący grup: | Jacek Klawe, Sławomir Kujawski, Monika Zawadka-Kunikowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie Samokształcenie - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
|
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przybliżenie wiedzy na temat optymalnych form żywienia zależnych od zmian zachodzących w organizmie człowieka pod wpływem wysiłku fizycznego |
|
Pełny opis: |
Wykłady: Tematykę wykładów stanowią klasyfikację fizjologiczną wysiłku fizycznego. Wpływ wysiłku fizycznego na poszczególne układy oraz metody oceny treningu w wybranych dyscyplinach sportowych. Ćwiczenia: Celem zajęć jest przekazanie praktycznej wiedzy na temat zmian zachodzących pod wpływem wysiłku fizycznego zwłaszcza w układzie oddechowym i sercowo naczyniowym, optymalizacja programów żywieniowych w zależności od cech antropometrycznych, preferencji indywidualnych, charakteru sportu, stosowania dopingu i metod niedozwolonych w sporcie oraz procesów zmęczenia |
|
Literatura: |
Literatura obowiązkowa/podstawowa: 1. Dietetyka sportowa. B.Frączek, J. Krzywański, H. Krysztofiak - PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 2020 2. Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej. W. Traczyk, A. Trzebski – red. PZWL, Warszawa, 2015, wyd. 3 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.