Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Zajęcia praktyczne: Praktyka w poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych 3 tyg

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1800-D3-PPC-N1d
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Zajęcia praktyczne: Praktyka w poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych 3 tyg
Jednostka: Katedra Żywienia i Dietetyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 3.50 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Całkowity nakład pracy studenta:

1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:

- udział w praktyce: 105 godz.

- przeprowadzenie zaliczenia: 0,5 godz.

Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 105,5 godz., co odpowiada 4,2 punktom ECTS.

2. Bilans nakładu pracy studenta:

- udział w praktyce: 105 godz.

- przeprowadzenie zaliczenia: 0,5 godz.

- konsultacje 1 godz.

- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 1 + 0,5 = 1,5 godz.

Nakład pracy studenta wynosi: 108 godz., co odpowiada 4,32 punktom ECTS

3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:

- czytanie wskazanej literatury naukowej: 2 godz.

- przygotowanie do zaliczenia: 1 godz.

- konsultacje z uwzględnieniem opracowań naukowych: 1 godz.


Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 4 godz., co odpowiada 0,16 punktu ECTS


4. Czas wymagany do przygotowania się do uczestnictwa w procesie oceniania:


- przygotowanie do zajęć praktycznych: 2 godz.

- przygotowanie do zaliczenia: 2 godz. (0,1 punktu ECTS)


5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:

nie dotyczy


6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:

105 godz., co odpowiada 4,2 punktom ECTS


Efekty uczenia się - wiedza:

W1: Zna składniki pokarmowe nie tolerowane we wskazanych jednostkach chorobowych (K_W07)

W2: Interpretuje zmiany organiczne, czynnościowe i metaboliczne zachodzące w organizmie pod wpływem chorób i towarzyszące zaburzenia w odżywianiu (K_W08)

W3: Zna zasady postępowania dietetycznego w chorobach w zależności od stopnia ich zaawansowania choroby (K_W23)

W4: Potrafi wymienić wskazania do wspomagania i/lub leczenia żywieniowego z wykorzystaniem odżywiania naturalnego lub dostępnych w Polsce diet przemysłowych o składzie dostosowanym do zaburzeń metabolicznych wywołanych chorobą (K_W24)

W5: Zna zasady i znaczenie promocji zdrowia, racjonalnego odżywiania i zdrowego stylu życia zachowań zdrowotnych w profilaktyce chorób dietozależnych i cywilizacyjnych (K_W30)


Efekty uczenia się - umiejętności:

K_U07 Potrafi zaplanować i wdrożyć żywienie dostosowane do zaburzeń metabolicznych wywołanych urazem lub chorobą.

K_U08 Potrafi rozpoznać rodzaj niedożywienia i zaplanować odpowiednie postępowanie żywieniowe.

K_U19 Potrafi zaplanować i wdrożyć odpowiednie postępowanie żywieniowe w celu zapobiegania chorobom dietozależnym.

K_U23 Opanował język obcy w stopniu umożliwiającym korzystanie z piśmiennictwa zawodowego i podstawową komunikację.


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K_K05 Stawia dobro pacjenta oraz grup społecznych na pierwszym miejscu i okazuje szacunek wobec pacjenta (klienta) i grup społecznych.

K_K06 Przestrzega praw pacjenta, w tym prawa do informacji dotyczącej proponowanego postępowania dietetycznego oraz jego możliwych następstw i ograniczeń.

K_K07 Przestrzega tajemnicy obowiązującej pracowników ochrony zdrowia.


Metody dydaktyczne:

zajęcia praktyczne

Metody dydaktyczne podające:

- opowiadanie
- pogadanka

Metody dydaktyczne poszukujące:

- doświadczeń
- klasyczna metoda problemowa
- obserwacji
- studium przypadku

Skrócony opis:

Zapoznanie z zasadami planowania diet w wybranych chorobach układu pokarmowego i chorobach metabolicznych.

Pełny opis:

1. Zapoznanie z zasadami planowania diet w chorobach jamy ustnej i przełyku. Opanowanie umiejętności prawidłowego doboru produktów. Układanie jadłospisów.

2. Zapoznanie z zasadami planowania diet w nieżytach żołądka. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

3. Zapoznanie z zasadami żywienia w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Opanowanie umiejętności prawidłowego doboru produktów. Układanie jadłospisów.

4. Zapoznanie z zasadami planowania diet w chorobach jelita cienkiego i grubego. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

5. Zapoznanie z zasadami żywienia w chorobach miąższu wątroby. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

6. Zapoznanie z zasadami planowania diet w zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

7. Zapoznanie z zasadami żywienia w kamicy żółciowej. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

8. Zapoznanie z zasadami planowania diet w zapaleniu trzustki. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

9. Zapoznanie z zasadami żywienia w cukrzycy dorosłych. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

10. Zapoznanie z zasadami planowania diet niskoenergetycznych, jako modyfikacji żywienia podstawowego oraz ograniczeniami w doborze produktów spożywczych. Układanie jadłospisów.

11. Zapoznanie z przyczynami wychudzenia, objawami, zaleceniami żywieniowymi. Opanowanie umiejętności prawidłowego doboru produktów. Układanie jadłospisów.

12. Zapoznanie z zasadami żywienia w dnie moczanowej. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

13. Zapoznanie z zasadami planowania diet w hiperlipidemiach. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie praktyk: ocena merytoryczna sprawozdania, ocena strony formalnej sprawozdania, ocena z odpowiedzi ustnej, ocena za zaangażowanie studenta w realizację praktyki (ocena i/lub opinia wystawiona przez osobę z danej placówki)

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2020/21" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Praktyka zawodowa, 105 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Dariusz Nowak
Prowadzący grup: Jadwiga Zielińska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Praktyka zawodowa - Zaliczenie
Skrócony opis:

Zapoznanie z zasadami planowania diet w wybranych chorobach układu pokarmowego i chorobach metabolicznych.

Pełny opis:

1. Zapoznanie z zasadami planowania diet w chorobach jamy ustnej i przełyku. Opanowanie umiejętności prawidłowego doboru produktów. Układanie jadłospisów.

2. Zapoznanie z zasadami planowania diet w nieżytach żołądka. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

3. Zapoznanie z zasadami żywienia w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Opanowanie umiejętności prawidłowego doboru produktów. Układanie jadłospisów.

4. Zapoznanie z zasadami planowania diet w chorobach jelita cienkiego i grubego. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

5. Zapoznanie z zasadami żywienia w chorobach miąższu wątroby. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

6. Zapoznanie z zasadami planowania diet w zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

7. Zapoznanie z zasadami żywienia w kamicy żółciowej. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

8. Zapoznanie z zasadami planowania diet w zapaleniu trzustki. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

9. Zapoznanie z zasadami żywienia w cukrzycy dorosłych. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

10. Zapoznanie z zasadami planowania diet niskoenergetycznych, jako modyfikacji żywienia podstawowego oraz ograniczeniami w doborze produktów spożywczych. Układanie jadłospisów.

11. Zapoznanie z przyczynami wychudzenia, objawami, zaleceniami żywieniowymi. Opanowanie umiejętności prawidłowego doboru produktów. Układanie jadłospisów.

12. Zapoznanie z zasadami żywienia w dnie moczanowej. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

13. Zapoznanie z zasadami planowania diet w hiperlipidemiach. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)