Żywność specjalnego przeznaczenia (funkcjonalna)
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1800-D3-Zywsp-N1 |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0721) Przetwórstwo spożywcze
|
Nazwa przedmiotu: | Żywność specjalnego przeznaczenia (funkcjonalna) |
Jednostka: | Katedra i Zakład Żywienia i Dietetyki |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim: - udział w wykładach 10 h - konsultacje 7 h Razem 17 h 2. Samodzielna praca studenta (przykładowe formy pracy studenta) - samokształcenie 5 h - przygotowanie do testu zaliczeniowego 5 h Razem 10 h |
Efekty uczenia się - wiedza: | K_W06 Zna technologię żywności i potraw oraz charakterystykę produktów. K_U15 W pracy zawodowej wykorzystuje wiedzę z dziedziny towaroznawstwa, jakości i bezpieczeństwa żywności. K_U20 Wykorzystuje w pracy zawodowej podstawy towaroznawstwa i przechowalnictwa żywności |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K_K03 Posiada umiejętność stałego dokształcania się. K_K08 Potrafi brać odpowiedzialność za działania własne i właściwie organizować pracę własną |
Metody dydaktyczne podające: | - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
Skrócony opis: |
Poznanie różnorodnej grupy produktów zaliczanej do żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego i zapoznanie się z możliwością ich zastosowania w żywieniu osób o szczególnych wymaganiach żywieniowych (zdrowych i chorych). |
Pełny opis: |
Wykłady 1. Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Definicje, kryteria podziału - klasyfikacja. Aspekty prawne. Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego – do żywienia niemowląt (1-4 miesiąc oraz 5-12 miesiąc), małych dzieci (1-3 lat). Definicje, wymagania dla poszczególnych preparatów do początkowego i dalszego żywienia niemowląt. Wymagania dla środków spożywczych uzupełniających. 2. Naturalne składniki bioaktywne stosowane w produkcji żywności funkcjonalnej. Wzbogacanie żywności. Definicja, cele, rodzaje wzbogacania – wady i zalety. Charakterystyka głównych grup składników żywności funkcjonalnej – 3. Żywność wygodna. Definicje, kryteria podziału - klasyfikacja. Charakterystyka. 4. Żywność niskoenergetyczna. Błonnik i żywność wysokobłonnikowa. 5. Żywność dla sportowców i ludzi o zwiększonej aktywności fizycznej. Podział i charakterystyka odżywek dla sportowców (białkowe, węglowodanowe, mineralno-witaminowe, inne). 6. Żywność zmniejszająca ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Żywność spowalniająca procesy starzenia i in. |
Literatura: |
Literatura obowiązkowa 1. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, (red.) F. Świderski, 2018, Wydanie III uaktualnione, Wyd. WNT. 2. Normy żywienia dla populacji polskiej, (red.), M. Jarosz, 2017, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa. Literatura uzupełniająca: 1. Celejowa I., Żywienie w sporcie, 2014, Wyd. PZWL, Warszawa. 2. Gertig H., Przysławski J., Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. 2006, Wyd. PZWL, Warszawa. 3. Keller J.S., 2000, Podstawy fizjologii żywienia. Wyd. SGGW, Warszawa. 4. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 14 listopada 2008 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Dz.U.08.208.1313) 5. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 października 2007 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Dz.U.07.209.1518). |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład: obecność obowiązkowa Zaliczenie przedmiotu: test zaliczeniowy (uzyskanie minimum 60% punktów) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.