Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Poradnictwo zdrowotne: Żywienie kobiet w różnych okresach życia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1800-PO1-ZK-S2Z
Kod Erasmus / ISCED: 12.6 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0913) Pielęgniarstwo i opieka Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Poradnictwo zdrowotne: Żywienie kobiet w różnych okresach życia
Jednostka: Katedra i Zakład Żywienia i Dietetyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Do realizacji opisywanego przedmiotu niezbędne jest posiadanie wiedzy z zakresu: fizjologii, patofizjologii oraz higieny i epidemiologii

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot obowiązkowy

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczycieli:

− udział w wykładach – 10 godzin

− dodatkowa możliwość konsultacji z osobami prowadzącymi zajęcia – 1 godzina

2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:

- przygotowanie i uzupełnienie notatek – 1 godzina

- czytanie literatury – 2 godziny

3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:

- przygotowanie do zajęć - 1 godzina

- przygotowanie się do egzaminu zinegrowanego – 10 godzina

4. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej (-ych) praktyki (praktyk) – nie dotyczy


Łączny nakład pracy: 25 godzin (1 ECTS)


Efekty uczenia się - wiedza:

W 1: Wyjaśnia rolę racjonalnego żywienia w promocji zdrowia kobiet, wskazuje potencjalne skutki niedoborów lub nadmiarów składników odżywczych na płodność. A.W11.

W2: Wyjaśnia rolę odpowiedniego żywienia kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią oraz kobiet w okresie pomenopauzalnym. A.W11.

W3: Zna zasady profilaktyki żywieniowej i wskazuje związek błędów w odżywianiu z ryzykiem wystąpienia wad rozwojowych zarodka. B.W11.

Efekty uczenia się - umiejętności:

U 1: Udziela porad w zakresie trybu życia oraz prawidłowego żywienia kobietom planującym zajść w ciążę. C.U4.

U 2: Udziela porad w zakresie trybu życia oraz prawidłowego żywienia i zbilansowania diety kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią. C.U4.

U 3: Rozpoznaje problemy i dolegliwości związane z okresem przekwitania i proponuje zmiany w sposobie żywienia kobiet w okresie około oraz pomenopauzalnym. C.U4.

Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K 3: Ponosi odpowiedzialność za bezpieczeństwo własne i osób znajdujących się pod jego opieką B.K5.

K 4: Przestrzega zasad etyki zawodowej w relacji z pacjentem i zespołem terapeutycznym oraz w pracy badawczej B.K6.

K 5: Dba o wizerunek zawodu położnej B.K7.


Metody dydaktyczne:

Wykład: informacyjny z prezentacją multimedialną i dyskusją omawianego zagadnienia

Inne: konsultacje


Metody dydaktyczne podające:

- wykład konwersatoryjny

Skrócony opis:

Celem nauczania na przedmiocie Żywienie kobiet w różnych okresach życia jest zrozumienie różnicy między zapotrzebowaniem żywieniowym organizmu na poszczególnych etapach życia oraz stanu fizjologicznego a normami żywienia. Zrozumienie konieczności zróżnicowania oraz zindywidualizowania żywienia kobiet w okresie rozrodczym, kobiet w ciąży, karmiących oraz kobiet w okresie pomenopauzalnym.

Pełny opis:

Tematyka wykładów obejmuje zagadnienia z zakresu fizjologicznych podstaw racjonalnego odżywiania oraz profilaktyki żywieniowej i ich znaczenie dla zdrowia kobiet w okresie rozrodczym. Z zakresu zaleceń żywieniowych dla kobiet w ciąży i kobiet karmiących. A także zagadnienia dotyczące odmienności patofizjologicznych wieku podeszłego i czynników determinujących zapotrzebowanie żywieniowe kobiet w wieku podeszłym.

1. Fizjologiczne podstawy racjonalnego odżywiania oraz profilaktyki żywieniowej i ich znaczenie dla zdrowia kobiet w okresie rozrodczym. (3 godziny)

Treści kształcenia: Rola diety i stylu życia w optymalizacji zdrowia przyszłej matki, maksymalizacji płodności oraz minimalizacji ryzyka narażenia płodu na wystąpienie wad wrodzonych. Wpływ stopnia otłuszczenia ciała na zdolność reprodukcyjną kobiet. Związek nieprawidłowego zbilansowania diety z ryzykiem wystąpienia wad rozwojowych zarodka.

2. Zalecenia żywieniowe dla kobiet w ciąży i kobiet karmiących. (4 godziny)

Treści kształcenia: Różnice w zapotrzebowaniu na energię, białko, witaminy i składniki mineralne w poszczególnych trymestrach ciąży oraz w okresie karmienia piersią. Znaczenie żelaza w prawidłowym przebiegu ciąży. Choroby przenoszone przez żywność, ich źródła i wpływ na przebieg ciąży. Związek czynników żywieniowych z: powikłaniami przebiegu ciąży, ryzykiem poronień, ryzykiem przedwczesnego porodu oraz wad wrodzonych. Zagrożenia związane z ciężkim niedożywieniem oraz otyłością u kobiet w ciąży.

3. Odmienność patofizjologiczna wieku podeszłego - czynniki zmieniające zapotrzebowanie żywieniowe kobiet w wieku podeszłym. (3 godziny)

Treści kształcenia: Główne błędy w żywieniu osób starszych, ich przyczyny oraz strategie zapobiegania. Czynniki zmieniające zapotrzebowanie żywieniowe kobiet w wieku podeszłym. Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe kobiet w wieku podeszłym. Rola witaminy D, wapnia, kwasu foliowego oraz witaminy B6, B12 w etiologii i prewencji osteoporozy, niedokrwistości oraz depresji i otępienia. Praktyczne zalecania obowiązujące w żywieniu kobiet w wieku podeszłym, produkty i potrawy dozwolone oraz przeciwwskazane.

Literatura:

1. Jarosz M., 2017, Normy żywienia dla populacji polskiej– nowelizacja. Wyd. IŻŻ, Warszawa

2. Langley-Evans S., Grzymisławski M., 2013; red. wyd. pol. Jarosz M., Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka.; PZWL, Warszawa

3. Jarosz M., 2014, Żywienie wpływ na zdrowie człowieka. Wyd. PZWL, Warszawa

4. Jarosz M., 2010, Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. IŻŻ, Warszawa

5. Bujko J., 2006, Podstawy dietetyki. Wyd. SGGW, Warszawa

Metody i kryteria oceniania:

Przedmiot kończy się egzaminem (test – 50 pytań, pytania zamknięte, 1 pkt za pytanie). Warunkiem zaliczenia testu jest uzyskanie minimum 60 % poprawnych odpowiedzi.

Warunkiem podejścia do egzaminu jest zaliczenie wykładów i ćwiczeń.

• Warunkiem zaliczenia wykładów jest:

- obecność na wykładach

- aktywne uczestnictwo w wykładach.

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)