Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Przedmiot kursowy: Żywność jako źródło drobnoustrojów i ich toksyn oraz pasożytów i robaków

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1800-PO2-PK:ZZD-S2
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Przedmiot kursowy: Żywność jako źródło drobnoustrojów i ich toksyn oraz pasożytów i robaków
Jednostka: Katedra Mikrobiologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Do realizacji opisywanego przedmiotu niezbędne jest posiadanie podstawowych wiadomości z zakresu podstaw mikrobiologii i parazytolologii.

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot fakultatywny

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:

 udział w wykładach: 15 godzin

 udział w laboratoriach: 0 godzin

 udział w seminariach: 0 godzin

Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 15 godzin, co odpowiada 0,6 punktu ECTS.


2. Bilans nakładu pracy studenta:

 udział w wykładach: 15 godzin

 udział w laboratoriach: 0 godzin

 udział w seminariach: 0 godzin

 przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 9+1=10 godzin

Łączny nakład pracy studenta związany z realizacją przedmiotu wynosi 25 godzin, co odpowiada 1 punktowi ECTS.

3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi

 nie dotyczy.


4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:

 przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 9+1 =10 godzin


Łączny nakład pracy studenta związany z przygotowaniem do uczestnictwa w procesie oceniania wynosi 10 godzin co odpowiada 0,4 punktu ECTS


Efekty uczenia się - wiedza:

W1: przedstawia drogi transmisji zakażeń i zarażeń przenoszonych przez żywność, epidemiologię i metody diagnostyki tych zakażeń wywołanych przez bakterie, grzyby, wirusy i pasożyty

W2: przedstawia chorobotwórczość wybranych drobnoustrojów, wymienia ich czynniki wirulencji oraz metody diagnostyczne ich rozpoznawania


Efekty uczenia się - umiejętności:

U1: potrafi prawidłowo ocenić ryzyko narażenia na zakażenie, zarażenie drobnoustrojami przenoszonymi przez żywność (brak odniesienia w efektach kierunkowych)

Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K1: rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego

K2: potrafi pracować w grupie i współpracuje z członkami zespołu


Metody dydaktyczne:

Wykład:

 wykład informacyjny (konwencjonalny) z prezentacją multimedialną

 wykład problemowy

 wykład konwersatoryjny


Laboratoria:

 nie dotyczy.


Seminaria:

 nie dotyczy.


Metody dydaktyczne podające:

- wykład informacyjny (konwencjonalny)

Metody dydaktyczne w kształceniu online:

- metody służące prezentacji treści

Skrócony opis:

Wykład fakultatywny jest poświęcony najważniejszym drobnoustrojom, które występują w żywności i mogą stanowić czynnik etiologiczny: zatruć, zakażeń jak i zarażeń obejmujących przewód pokarmowy człowieka..

Pełny opis:

Wykłady Zasadniczym celem nauczania w cyklu wykładu fakultatywnego: „Żywność jako źródło drobnoustrojów i ich toksyn oraz pasożytów i robaków” jest poszerzenie wiedzy na temat metod wykrywania w żywności toksyn wydzielanych przez bakterie i grzyby, sposobów zabezpieczania produktów spożywczych przed zanieczyszczeniem drobnoustrojami i toksynami przez nie wytwarzanymi, wskazanie i zapoznanie z charakterystyką najgroźniejszych dla zdrowia człowieka i zwierząt drobnoustrojów mogących występować w niewłaściwie przygotowywanej i przechowywanej żywności.

Laboratoria

 nie dotyczy.

Seminaria

 nie dotyczy.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Burbianka M, Pliszka A, Burzyńska H: Mikrobiologia żywności. PZWL, Warszawa, 1983

2. Buczek A: Choroby pasożytnicze - epidemiologia, diagnostyka, objawy. FnRRRKDN, Lublin 2005

3. Jagielski M. Etiologia, obraz kliniczny i diagnostyka ostrych zakażeń i zarażeń przewodu pokarmowego oraz zatruć pokarmowych. Fundacja Pro Pharmacia Futura. Warszawa, 2010

4. Libudzisz Z, Kowal K, Żakanowska Z: Mikrobiologia techniczna (tom 2). Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008

Literatura uzupełniająca:

1. Artykuły dostępne w bazach publikacji

Metody i kryteria oceniania:

Podstawą do zaliczenia przedmiotu jest obecność na wykładach oraz pozytywne zaliczenie kolokwium (sprawdzianu pisemnego ≥ 60%).

Kolokwium (sprawdzian pisemny): zaliczenie na ocenę na podstawie testu (test pisemny pytania zamknięte jednokrotnego wyboru) z wiedzy zdobytej na wykładach.

Uzyskane punkty przelicza się na stopnie według następującej skali:

Procent punktów Ocena

92-100% Bardzo dobry

84-91% Dobry plus

76-83% Dobry

68-75% Dostateczny plus

60-67% Dostateczny

0-59% Niedostateczny

Kolokwium (sprawdzian pisemny):  60% (W1, W2, U1)

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-7 (2025-03-24)