Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Żywienie człowieka w zdrowiu publicznym

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1800-ZP2-ZcP-s1
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0919) Ochrona zdrowia (inne) Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Żywienie człowieka w zdrowiu publicznym
Jednostka: Katedra i Zakład Żywienia i Dietetyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Student rozpoczynający kształcenie z przedmiotu żywienie człowieka w zdrowiu publicznym powinien posiadać wiedzę z zakresu chorób cywilizacyjnych.

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot obowiązkowy

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:

- udział w wykładach: 15 godzin

- udział w ćwiczeniach: 15 godzin

- konsultacje z nauczycielem akademickim: 3 godzina

- przeprowadzenie zaliczenia praktycznego i teoretycznego: 2 godziny

Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 35 godziny, co odpowiada 1 punktowi ECTS


2. Bilans nakładu pracy studenta:

- udział w wykładach: 15 godzin

- udział w ćwiczeniach: 15 godzin

- przygotowanie do ćwiczeń: 15 godzin

- czytanie wskazanej literatury: 5 godzin

- konsultacje z nauczycielem akademickim: 1 godzina

- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 10 godzin

Łączny nakład pracy studenta wynosi 61 godzin, co odpowiada 2 punktom ECTS


3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:

- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 10 godzin, co odpowiada 0,3 punktowi ECTS

4. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:

- udział w ćwiczeniach: 15 godzin

Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi

15h, co odpowiada 0,5 punktowi ECTS

Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:

nie dotyczy



Efekty uczenia się - wiedza:

K_W06 Zna główne zagrożenia zdrowia i problemy zdrowotne ludności Polski i społeczeństwa lokalnego

K_W17 Definiuje pojęcia związane ze zdrowiem i stylem życia


Efekty uczenia się - umiejętności:

K_U05 Potrafi wykorzystać mierniki stanu zdrowia w analizie stanu zdrowia populacji i definiowaniu problemów zdrowotnych populacji

K_U10 Posiada umiejętność wykorzystania wiedzy teoretycznej poszerzoną o formułowanie własnych wniosków

K_U23 Posiada umiejętności pracy w zespole


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K_K02 Rozpoznaje problemy, które są poza zakresem jej/jego kompetencji i wie do kogo zwrócić się o pomoc, z uwzględnieniem umiejętności współpracy w zespole interdyscyplinarnym

K_K13 Dostrzega potrzebę rozwijania kompetencji sprzyjających polepszaniu własnego zdrowia oraz udzielania w tym obszarze wsparcia innym osobom


Metody dydaktyczne:

Wykłady:

wykład informacyjny

wykład problemowy

Ćwiczenia:

dyskusja dydaktyczna

analiza przypadków

opracowanie jadłospisów

obliczenia komputerowe


Metody dydaktyczne podające:

- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- wykład problemowy

Skrócony opis:

Głównym celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawami teoretycznymi oraz praktycznymi żywienia człowieka na różnych etapach życia i w najważniejszych metabolicznych chorobach cywilizacyjnych. Zdobycie wiedzy i umiejętności z podstaw racjonalnego żywienia i żywienia w wybranych jednostkach chorobowych, metod oceny stanu odżywienia, zasad obliczania zawartości składników odżywczych, mineralnych i witamin w całodziennych racjach pokarmowych w zależności od potrzeb wybranej grupy.

Pełny opis:

Przedmiot realizowany w formie wykładów i ćwiczeń.

Studenci przystępujący do zajęć posiadają wiedzę z wiedzę z zakresu chorób cywilizacyjnych.

Wykłady mają za zadanie wyjaśnienie czynników warunkujących wymagania żywieniowe, żywieniowych wartości referencyjnych, roli diety i stylu życia w optymalizacji zdrowia, związku nieprawidłowego zbilansowania diety z ryzykiem wystąpienia chorób dietozależnych

Podczas wykładów prezentowane są schematy postępowania żywieniowego w dietoterapii otyłości, zespołach metabolicznych, w ciężkim niedożywieniu białkowo-energetycznym, w innych wybranych jednostkach chorobowych. W trakcie wykładów omówione zostaną najczęstsze błędy żywieniowe Polaków, czynniki wpływające na nawyki żywieniowe, etapy działań edukacyjnych, czynniki warunkujące skuteczność edukacji żywieniowej.

Ćwiczenia poświęcone są nabyciu umiejętności wyznaczania głównych źródeł składników mineralnych i witamin w całodziennej racji pokarmowej, oszacowaniu ilości spożywanych produktów, potraw i napojów w celu przeprowadzenia oceny sposobu żywienia, zapoznaniu z różnymi metodami służącymi do oceny sposobów żywienia (zalety i wady stosowanych metod) i odżywienia (badania antropometryczne, biochemiczne, densytometryczne), przygotowaniu jadłospisów w wybranych jednostkach chorobowych (metaboliczne choroby cywilizacyjne).

Literatura:

Literatura obowiązkowa

1.Jarosz M., 2014, Żywienie wpływ na zdrowie człowieka. Wyd. PZWL, Warszawa

2.Jarosz M., 2010, Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. IŻŻ, Warszawa

3.Gawęcki J., 2016, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. PWN

4.Grzymisławski M., Gawęcki J., 2016, Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wyd. PWN

Literatura uzupełniająca

1.Jarosz M. (red.), 2012, Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Wyd. IŻŻ, Warszawa.

2.Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. (red.) 2008. Żywienie człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Wyd. PZWL, Warszawa.

3.Kunachowicz H., Nadolna I, Przygoda B., Iwanow K. 2005. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie ustne (0 – 10 punktów; > 60%): W6, W17, U5, U10, U23

Zaliczenie praktyczne (0 – 10 punktów; > 60%): W6, W17, U5, U10, U23

Przedłużona obserwacja (0 – 10 punktów; > 60%): K2, K13

Student otrzyma zaliczenie przedmiotu uzyskując pozytywne wyniki z zaliczenia oraz pozytywnej oceny w zakresie kompetencji społecznych (odpowiednią liczbę punktów z wszystkich ocenianych kryteriów.)

Ocena końcowa stanowi sumę punktów uzyskanych z poszczególnych ocenianych kryteriów:

Suma uzyskanych punktów: Ocena:

> 18 ndst

18-19 dst

20-21 dst+

22-24 db

25-27 db+

28-30 bdb

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)