Ekologia mikroorganizmów
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 2100-MDW-3B-EM-S2 |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0521) Ekologia i ochrona środowiska
|
Nazwa przedmiotu: | Ekologia mikroorganizmów |
Jednostka: | Wydział Biologii i Ochrony Środowiska (2012-2019) |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | podstawowa wiedza z zakresu mikrobiologii ogólnej, chemii organicznej i nieorganicznej |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot fakultatywny |
Całkowity nakład pracy studenta: | 75 w tym: wykład - 10 godzin, ćwiczenia - 15 godzin, 50 godzin pracy własnej studenta (przygotowanie się do zajęć, przygotowanie raportów z przeprowadzonych doświadczeń, przygotowanie się do kolokwium) |
Efekty uczenia się - wiedza: | - objaśnia rolę mikroorganizmów w funkcjonowaniu systemów; |
Efekty uczenia się - umiejętności: | - wykorzystuje wiedzę z zakresu ekologii i mikrobiologii do wyciągania wniosków na podstawie rezultatów przeprowadzonych badań; |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | - ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie i doskonalenia swoich umiejętności zawodowych - jest chętny do aktualizowania wiedzy z zakresu ekologii i mikrobiologii i dostrzega jej zastosowania. |
Metody dydaktyczne: | - wykład - prezentacja multimedialna - ćwiczenia - samodzielne wykonanie doświadczeń na podstawie instrukcji |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - ćwiczeniowa |
Skrócony opis: |
Zajęcia z przedmiotu ekologia mikroorganizmów służą zapoznaniu studentów z procesami mikrobiologicznymi zachodzącymi środowisku naturalnym. Studenci będą mogli zapoznać się z oddziaływaniem różnych czynników środowiskowych na rozwój drobnoustrojów. Zajęcia umożliwiają także doskonalenie umiejętności pracy laboratoryjnej w zakresie mikrobiologii oraz zapoznanie z metodyką analizy mikrobiologicznej. |
Pełny opis: |
Wykład ma za zadanie: objaśnienia roli mikroorganizmów w funkcjonowaniu systemów; Na ćwiczeniach studenci: - badają wpływ czynników fizycznych, chemicznych i biologicznych na rozwój drobnoustrojów - określają źródła pokarmu dla mikroorganizmów - określają zdolność tworzenia biofilmu mikrobiologicznego |
Literatura: |
Błaszczyk M.K - Mikroorganizmy w ochronie środowiska Walczak M., Burkowska A., Swiontek Brzezinska M., Kalwasińska A. - Podstawy mikrobiologii w teorii i praktyce Kunicki-Goldfinger W.J.H. - Życie bakterii Salyers A.A, Whitt D.D - Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko |
Metody i kryteria oceniania: |
- obecność na zajęciach - zaangażowanie w wykonaniu doświadczeń - zaliczenia pisemne - śródsemestralne i końcowe - przygotowanie i opracowanie wyników - egzamin pisemny |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.