Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Analiza instrumentalna w mikrobiologii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 2600-MK-AIMBIOL-1-S2
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Analiza instrumentalna w mikrobiologii
Jednostka: Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 5.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Student ma podstawową wiedzę z zakresu biologii komórki i mikroskopowania, ukończony kurs akademicki z chemii ogólnej i analitycznej

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot obowiązkowy

Całkowity nakład pracy studenta:

Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (57 godz.):

- udział w wykładach – 15 h

- udział w ćwiczeniach - 30 h

- konsultacje - 12 h

Czas poświęcony na pracę indywidualna studenta (68 godz.) :

- przygotowanie się do zajęć laboratoryjnych – 20 godz.

- praca z literaturą – 18 godz.

- przygotowania się do zaliczenia przedmiotu (kolokwium): 30h

Łącznie: 125 godzin

Efekty uczenia się - wiedza:

W1 Wskazuje właściwe metody badania cech fizykochemicznych mikroorganizmów oraz procesów biologicznych - K_W03

W2: Wykazuje znajomość metod jakościowych i ilościowych stosowanych w naukach biologicznych - K_W09

W3: Zna specjalistyczne pakiety oprogramowania komputerowego (edytory tekstów, bazy danych, arkusze kalkulacyjne, biblioteki numeryczne) - K_W12


Efekty uczenia się - umiejętności:

U1: Stosuje zaawansowane techniki pomiarowe i analityczne wykorzystywane w mikrobiologii - K_U03

U2: Wykorzystuje metody jakościowe i ilościowe do oceny stanu populacji gatunków roślin i zwierząt oraz materiału biologicznego - K_U06

U3 Dokonuje pomiarów, interpretuje obserwacje, i na ich podstawie opracowuje i opisuje wyniki oraz wyciąga poprawne wnioski - K_U08

U4 Projektuje i przeprowadza obserwacje i pomiary w laboratorium w obecności opiekuna - K_U10


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

U1: Stosuje zaawansowane techniki pomiarowe i analityczne wykorzystywane w mikrobiologii - K_U03

U2: Wykorzystuje metody jakościowe i ilościowe do oceny stanu populacji gatunków roślin i zwierząt oraz materiału biologicznego - K_U06

U3 Dokonuje pomiarów, interpretuje obserwacje, i na ich podstawie opracowuje i opisuje wyniki oraz wyciąga poprawne wnioski - K_U08

U4 Projektuje i przeprowadza obserwacje i pomiary w laboratorium w obecności opiekuna - K_U10


Metody dydaktyczne:

Metody dydaktyczne podające:

- wykład informacyjny z prezentacjami multimedialnymi


Metody dydaktyczne poszukujące:

- ćwiczenia laboratoryjne: wstęp teoretyczny - prezentacja multimedialna, dyskusja. Cześć praktyczna - wykonywanie zadań zgodnie z instrukcją ćwiczeń w 2-4 osobowych zespołach (zależnie od tematu ćwiczeń), niekiedy pokaz dla całej grupy. Doświadczenia wykonywane przez studentów będą nadzorowane przez osobę prowadzącą zajęcia. Ze względu na bezpieczeństwo i higienę pracy (m.in. szkodliwe odczynniki chemiczne) oraz aparaturę badawczą, konieczne jest prowadzenie zajęć w grupach 8-12 osobowych. Ponadto ograniczona ilość osób w grupach warunkuje możliwość pełnego korzystania przez studentów z laboratorium oraz specjalistycznego sprzętu.


Skrócony opis:

Celem nauczania przedmiotu jest osiągnięcie efektu wiedzy i umiejętności studenta w zakresie treści ogólnych przedmiotu: 1. Analiza instrumentalna charakterystyka (klasyfikacja metod analitycznych, charakterystyka podstawowych technik analizy instrumentalnej, rodzaj obserwowanych zjawisk pośrednich, zakres zastosowania, aparatura analityczna, porównanie z metodami klasycznymi); 2. Analiza mikroskopowa stosowana w mikrobiologii (mikroskopia świetlna w tym fluorescencyjna, elektronowa oraz cytofotometria przepływowa)

Pełny opis:

Przedmiot jest prowadzony w formie wykładów oraz ćwiczeń laboratoryjnych.

Celem wykładu jest przekazanie studentom wiedzy o różnych technikach analizy materiału stosowanych w mikrobiologii oraz zasad działania urządzeń niezbędnych do ich przeprowadzenia.

Studenci podczas wykładów poznają:

• Klasyfikację metod analizy instrumentalnej, zasady walidacji metod analitycznych,

• Charakterystykę podstawowych technik analizy instrumentalnej: techniki absorpcyjne – UV, VIS- IR; techniki emisyjne – fotometria płomieniowa, fluorymetria, metody rozdzielcze - podstawy teoretyczne, podział metod

• Podstawy optyki oraz właściwości światła

• Klasyfikacja oraz zasada działania różnych typów mikroskopów

• Powstawanie obrazu, powiększenie oraz zdolność rozdzielcza mikroskopu świetlnego

• Podstawy działania i zastosowania mikroskopii fluorescencyjnej, konfokalnej w tym cytofotometrii i mikroskopii elektronowej

• Technik bioobrazowania w tym technika FISH (fluorescence in situ hybridization) na poziomie tkankowym i komórkowym.

Literatura:

1. Wróbel B., K. Zienkiewicz, D. J. Smoliński, J. Niedojadło,

M. Świdziński. Podstawy mikroskopii elektronowej. Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2005

2. Litwin J. A., M. Gajda. Podstawy technik mikroskopowych. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, 2011

3. W. Szczepaniak, Metody instrumentalne w analizie chemicznej, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2000

4. D.A. Skoog, D.M. West, i In., „Podstawy chemii analitycznej”, Wydawnictwo naukowe PWN, 2006

5. Z. Witkiewicz, Podstawy chromatografii, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 1995

Metody i kryteria oceniania:

Metoda oceniania:

Zaliczenie na ocenę (test końcowy) - K_W03, K_W09, K_W12

aktywność w trakcie zajęć - K_K06, K_K04, K_U10, K_U08

Kryteria oceniania:

- co najmniej 80% frekwencja na zajęciach

- wymagany próg (zaliczenie końcowe):

60% - dostateczny

61-68% - dostateczny plus

69-76% - dobry

77-84% - dobry plus

85-100% - bardzo dobry

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)

Okres: 2022-02-21 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jacek Kęsy
Prowadzący grup: Jacek Kęsy, Janusz Niedojadło
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

Identyczna jak w części A.

Pełny opis:

Wykłady:

1) Metody analizy instrumentalnej: klasyfikacja metod analizy, walidacja metody analitycznej,

2) Metody spektrometryczne: techniki absorpcyjne – UV, VIS- IR; techniki emisyjne – fotometria płomieniowa, fluorymetria,

3) Metody rozdzielcze - podstawy teoretyczne, podział metod. Chromatografia cieczowa – TLC; HPLC; chromatografia gazowa GC;

4) Klasyfikacje oraz zasada działania różnych typów mikroskopów (mik.: fluorescencyjny, konfokalny, cytofotometr przepływowy);

5) Klasyfikacje oraz zasada działania różnych typów mikroskopów (mik.:: transmisyjny i skaningowy);

6) Techniki bioobrazowania stosowane w mikrobiologii w tym FISH ;

Zajęcia laboratoryjne:

1) Oznaczanie składu lipidowego błon bakteryjnych metodą GC-FID

2) Oznaczanie ilościowe określonych produktów przemiany materii w bakteryjnych płynach pohodowlanych metodą HPLC

3) Identyfikacja lotnych substancji organicznych (VOC) produkowanych przez mikroorganizmy metodą GC-MS

4) Oznaczanie aktywności metabolicznej mikroorganizmów z zastosowaniem GC.

5) Przygotowanie preparatów mikrobiologicznych do obserwacji w mikroskopie elektronowym (kontrastowanie negatywowe)

6) Poznanie zasad pracy z mikroskopem świetlnym (oświetlenie wg Kohlera, stosowanie imersji). Określanie wymiarów rzeczywistych elementów komórki

7) Stosowanie techniki FISH do oznaczania grup lub gatunków mikroorganizmów z wykorzystaniem odpowiednich sond molekularnych

8) Obsługa mikroskopu fluorescencyjnego i konfokalnego

9) Wstęp do analizy obrazów mikroskopowych z użyciem programów komputerowych

Literatura:

Identyczna jak w części A.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (w trakcie)

Okres: 2024-02-20 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jacek Kęsy
Prowadzący grup: Jacek Kęsy, Janusz Niedojadło
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

Identyczna jak w części A.

Pełny opis:

Wykłady:

1) Metody analizy instrumentalnej: klasyfikacja metod analizy, walidacja metody analitycznej,

2) Metody spektrometryczne: techniki absorpcyjne – UV, VIS- IR; techniki emisyjne – fotometria płomieniowa, fluorymetria,

3) Metody rozdzielcze - podstawy teoretyczne, podział metod. Chromatografia cieczowa – TLC; HPLC; chromatografia gazowa GC;

4) Klasyfikacje oraz zasada działania różnych typów mikroskopów (mik.: fluorescencyjny, konfokalny, cytofotometr przepływowy);

5) Klasyfikacje oraz zasada działania różnych typów mikroskopów (mik.:: transmisyjny i skaningowy);

6) Techniki bioobrazowania stosowane w mikrobiologii w tym FISH ;

Zajęcia laboratoryjne:

1) Oznaczanie składu lipidowego błon bakteryjnych metodą GC-FID

2) Oznaczanie ilościowe określonych produktów przemiany materii w bakteryjnych płynach pohodowlanych metodą HPLC

3) Identyfikacja lotnych substancji organicznych (VOC) produkowanych przez mikroorganizmy metodą GC-MS

4) Oznaczanie aktywności metabolicznej mikroorganizmów z zastosowaniem GC.

5) Przygotowanie preparatów mikrobiologicznych do obserwacji w mikroskopie elektronowym (kontrastowanie negatywowe)

6) Poznanie zasad pracy z mikroskopem świetlnym (oświetlenie wg Kohlera, stosowanie imersji). Określanie wymiarów rzeczywistych elementów komórki

7) Stosowanie techniki FISH do oznaczania grup lub gatunków mikroorganizmów z wykorzystaniem odpowiednich sond molekularnych

8) Obsługa mikroskopu fluorescencyjnego i konfokalnego

9) Wstęp do analizy obrazów mikroskopowych z użyciem programów komputerowych

Literatura:

Identyczna jak w części A.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)