Preparatyka biotechnologiczna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 2600-PBTbiot-3-S1 |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0512) Biochemia
|
Nazwa przedmiotu: | Preparatyka biotechnologiczna |
Jednostka: | Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych |
Grupy: |
Przedmioty obowiązkowe dla 3 r. biotechnologii S1 |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | zaliczony kurs biochemii, chemii organicznej, mikrobiologii, |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot obowiązkowy |
Całkowity nakład pracy studenta: | Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (65 godz.): - udział w wykładach - 15 h - udział w ćwiczeniach - 45 h - konsultacje - 5 h Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta (35 godz.): - przygotowanie do ćwiczeń - 10 h - praca własna nad opracowaniem sprawozdania - 5 h - przygotowanie do zaliczenia – 20 h Łącznie: 100 godz. (4 ECTS) |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1- definiuje bioprodukty oraz wyjaśnia powody ich pozyskiwania z różnorodnego materiału biologicznego, K_W06, K_W13, K_W18, K_W19 W2- opisuje typowe technologie stosowane do otrzymywania: biomasy, kwasów organicznych, aminokwasów, węglowodanów, lipidów i enzymów, K_W17 W3- zna techniki służące do izolacji i identyfikacji określonych związków, K_W16 |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1- izoluje bioprodukty wykorzystując dostępne na ćwiczeniach materiały biologiczne i zestawy sprzętu, K_U01, K_U11 U2- potrafi obsługiwać urządzenia pomiarowe i narzędzia laboratoryjne stosowane w laboratorium, K_U06, K_U07 U3- analizuje na bieżąco postęp w prowadzonych doświadczeniach, umie sporządzić raport i zaprezentować wyniki K_U08, K_U14 |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1 – wykazuje zdolność do efektywnego wykonywania pracy doświadczalnej w zespole, K_K03, K_U04, K_K10 K2 – potrafi zaplanować i przeprowadzić eksperyment służący realizacji określonego zadania, K_K05 K3 – potrafi określać priorytety oraz identyfikować i rozstrzygać dylematy związane z realizacją określonego zadania, K_K08 K4 – wykazuje odpowiedzialność za bezpieczeństwo pracy własnej i innych oraz za powierzony sprzęt w laboratorium, K_K09 |
Metody dydaktyczne: | Metody dydaktyczne podające – Wykład informacyjny z elementami wykładu problemowego Metody dydaktyczne aktywizujące - Ćwiczenia laboratoryjne – ilustratywne i badawcze w oparciu o pisemne instrukcje; studenci realizują zadania indywidualnie lub w parach; zajęcia są prowadzone w grupie 8-12 osób, gdyż wymaga tego metodyka doświadczeń: dostęp do sprzętu i urządzeń laboratoryjnych, a także praca z odczynnikami chemicznymi. |
Metody dydaktyczne podające: | - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - laboratoryjna |
Skrócony opis: |
Przedmiot realizowany jest w formie wykładów i ćwiczeń laboratoryjnych. Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z preparatywnymi i analitycznymi technikami stosowanymi we współczesnej biochemii ze szczególnym uwzględnieniem tych metod, które okazały się przydatne lub mogą znaleźć zastosowanie w biotechnologii. Zakres treści merytorycznych przedmiotu obejmuje również uzyskanie wiadomości o rodzajach bioproduktów (biomasa, aminokwasy, kwasy organiczne, lipidy, węglowodany, enzymy), źródłach i sposobach pozyskiwania, jak również możliwościach ich analitycznego i technologicznego zastosowania. Ćwiczenia laboratoryjne mają na celu zapoznanie się z szeregiem technik niezbędnych do pozyskania bioproduktu, nabycie umiejętności izolacji, oczyszczania i analizy aminokwasów, kwasów organicznych, fosfolipidów, polisacharydów i enzymów. |
Pełny opis: |
Przedmiot realizowany jest w formie wykładów i ćwiczeń laboratoryjnych Na wykładach zostaną omówione następujące tematy: Szczegółowy harmonogram wykładów I. Enzymy 1. Źródła enzymów 2. Biotechnologiczny podział enzymów 3. Technologia preparatów enzymatycznych 3.1. Selekcja szczepów 3.2. Media hodowlane 3.3. Najczęściej wykorzystywane preparaty enzymatyczne (amylolityczne, cytolityczne, pektolityczne, lipolityczne, proteolityczne) 3.4. Synteza i nadprodukcja enzymów 3.5. Wydzielanie i oczyszczanie enzymów 3.6. Formy preparatów enzymatycznych 3.7. Zastosowanie enzymów w analityce, 3.8. Metody immobilizowanie enzymów II. Aminokwasy 1. zastosowanie poszczególnych aminokwasów 2. otrzymywanie aminokwasów: 2.1 hydroliza kwaśna lub zasadowa 2.2 synteza chemiczna 2.3 synteza enzymatyczna 2.4 biosynteza mikrobiologiczna 3. metaboliczne warunki nadprodukcji aminokwasów III. Kwasy organiczne 1. otrzymywanie kwasów organicznych (octowy, cytrynowy, mlekowy, glukonowy) 2. Zastosowanie IV. Związki aromatyczne 1. rodzaje związków aromatycznych (np. estry, laktony, terpeny, związki karbonylowe) 2. otrzymywanie i zastosowanie 3. naturalne substancje zapachowe pochodzenia roślinnego i zwierzęcego V. Metody wydzielania i oczyszczania bioproduktów 1. metody wydzielania (sedymentacja, flokulacja, filtracja biomasy, wirowanie, dezintegracja ścian komórkowych) 2. oczyszczanie i zagęszczanie (zagęszczanie termiczne, ekstrakcja, metody membranowe, metody dializy, metody chromatograficzne, metody elektroforetyczne, precypitacja i krystalizacja) VI. metody utrwalania bioproduktów VII. modyfikacja i standaryzacja cech użytkowych Ćwiczenia będą obejmować następujące zagadnienia: 1. Zajęcia organizacyjne. Zapoznanie z zasadami bhp w laboratorium badawczym. Omówienie warunków zaliczenia kursu. Zapoznanie z aparaturą wykorzystywaną w trakcie ćwiczeń. 2. Aminokwasy - pozyskiwanie aminokwasów z wykorzystaniem dwóch źródeł: gluten (kwaśna hydroliza) i mikroorganizmy (hodowla płynna), 3. Enzymy - wykorzystanie laktazy do otrzymywanie mleka pozbawionego laktozy; immobilizację enzymów na alginianie sodu; - wykorzystanie preparatów pektolitycznych i celulolitycznych do otrzymywania protoplastów; - izolację amylaz ze słodu jęczmiennego, ich unieruchomienie i zastosowanie do rozkładu skrobi w minireaktorze przepływowym, 4. Lipidy- izolację fosfolipidów, otrzymywanie liposomów z lecytyny, 5. Węglowodany - otrzymywanie celulozy bakteryjnej (BC), hodowla statyczna szczepu Gluconacetobacter xylinus, określenie parametrów BC, 6. Kwasy organiczne - otrzymywanie kwasu cytrynowego z Citrus limon (L.) Burm |
Literatura: |
„Technologia biochemiczna” Krzysztof Szewczyk; „Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie” Paul Singleton; „Biotechnologia – Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne” Aleksander Chmiel; „Naturalne związki organiczne” Aleksander Kołodziejczyk; „Biotechnologia mikroorganizmów – wybrane zagadnienia” pod red. Sylwii Łabużek, Davida Necklena, Joanny Radziejewskiej-Lebrecht; „Biotechnologia żywności” pod red. Włodzimierza Bednarskiego i Arnolda Repsa „Chemia kosmetyczna” W. Fengler, P. Szeląg Kozik A.: Zastosowania immobilizowanych białek w biotechnologii i biochemii analitycznej. Instytut Biologii Molekularnej UJ, Kraków 1999 Literatura dostępna w bibliotece UMK oraz bibliotece Katedry Fizjologii Roślin i Biotechnologii |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład – ocena sumująca wiedzę K_W 06, 13, 16, 17, 18, 19 Ćwiczenia – ocena sumująca wiedzę K_W 06, 13, 16, 17, 18, 19 Ocena sumująca umiejętności i kompetencje – K_U 01, 06, 08, 09, 11, 14 K_K 03, 04, 05, 08, 09, 10 Kryteria oceniania Zaliczenie wykładów: warunkiem dopuszczającym do zaliczenia wykładów jest zaliczenie ćwiczeń składających się na dany przedmiot; dopuszczalne formy zaliczenia: test pojedynczego wyboru; test wielokrotnego wyboru; pytania opisowe), czas trwania zaliczenia: 120 min; wymagany próg na ocenę dostateczną - 55-60%, dostateczny plus - 61-70%, dobry - 71-80%, dobry plus 81-90%, bardzo dobry - 91-100% . |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-21 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN LAB
LAB
WT LAB
ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 45 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Adriana Szmidt-Jaworska | |
Prowadzący grup: | Maria Duszyn, Krzysztof Jaworski, Adriana Szmidt-Jaworska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2023-02-20 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN LAB
LAB
WT LAB
ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 45 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Adriana Szmidt-Jaworska | |
Prowadzący grup: | Adriana Szmidt-Jaworska, Brygida Świeżawska-Boniecka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-20 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
LAB
LAB
WT LAB
LAB
ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 45 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Adriana Szmidt-Jaworska | |
Prowadzący grup: | Adriana Szmidt-Jaworska, Brygida Świeżawska-Boniecka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.