Podstawy przedsiębiorczości
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 2600-PPSA-3-S1 |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0311) Ekonomia
|
Nazwa przedmiotu: | Podstawy przedsiębiorczości |
Jednostka: | Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
1.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot obowiązkowy |
Całkowity nakład pracy studenta: | Godziny realizowane z udziałem nauczyciela: 10h Czas pracy poświęcony na naukę indywidualną studenta i przygotowanie się do zajęć: 5h Czas wymagany do przygotowania się do egzaminu: 25h |
Efekty uczenia się - wiedza: | Po ukończeniu przedmiotu student: W1: opisuje ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości |
Efekty uczenia się - umiejętności: | Po ukończeniu przedmiotu student: U1: przygotowuje plan utworzenia własnego przedsiębiorstwa |
Metody dydaktyczne: | Wykład konwersatoryjny, pogadanka |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu student nabywa wiedzę w zakresie pojęcia przedsiębiorcy i przedsiębiorczości, typów przedsiębiorczości i organizacji przedsiębiorczych, cech przedsiębiorczej osoby, przedsiębiorczej orientacji, przedsiębiorczości jako procesu, identyfikacji i oceny przedsiębiorczych szans, planowania przedsięwzięć oraz zapewniania zasobów i warunków wdrażania przedsiębiorczego planu. Student uczy się także planowania nowych przedsięwzięć biznesowych. |
Pełny opis: |
Zakres przedmiotu obejmuje następujące problemy: 1.Pojęcie przedsiębiorcy i przedsiębiorczości - W1 2.Cechy przedsiębiorczej osoby - W1 3.Przedsiębiorcza orientacja: motywy uruchamiania nowych przedsięwzięć biznesowych, przedsiębiorczy styl zarządzania, cechy skutecznych liderów biznesu - W1, U1 4.Przedsiębiorczość jako proces: pomysł a koncepcja biznesu, schemat realizacyjny uruchomienia nowego biznesu, fazy procesu uruchamiania nowego biznesu - W1, U1 5.Identyfikacja i ocena przedsiębiorczych szans - W1, U1 6.Planowanie przedsięwzięcia: od wstępnej do rozwiniętej koncepcji biznesu W1, U1 |
Literatura: |
J. Cieślik, Przedsiębiorczość dla ambitnych. Jak uruchomić własny biznes, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2006. B. Glinka, S. Gudkova, Przedsiębiorczość, Oficyna Wolters Kluwer Business, Warszawa 2011. |
Metody i kryteria oceniania: |
W1- Egzamin pisemny +++ U1 - Egzamin pisemny +++ |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-20 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agata Sudolska | |
Prowadzący grup: | Agata Sudolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu student nabywa wiedzę w zakresie pojęcia przedsiębiorcy i przedsiębiorczości, typów przedsiębiorczości i organizacji przedsiębiorczych, cech przedsiębiorczej osoby, przedsiębiorczej orientacji, przedsiębiorczości jako procesu, identyfikacji i oceny przedsiębiorczych szans, planowania przedsięwzięć oraz zapewniania zasobów i warunków wdrażania przedsiębiorczego planu. Student uczy się także planowania nowych przedsięwzięć biznesowych. |
|
Pełny opis: |
Zakres przedmiotu obejmuje następujące problemy: 1.Pojęcie przedsiębiorcy i przedsiębiorczości - W1 2.Cechy przedsiębiorczej osoby - W1 3.Przedsiębiorcza orientacja: motywy uruchamiania nowych przedsięwzięć biznesowych, przedsiębiorczy styl zarządzania, cechy skutecznych liderów biznesu - W1, U1 4.Przedsiębiorczość jako proces: pomysł a koncepcja biznesu, schemat realizacyjny uruchomienia nowego biznesu, fazy procesu uruchamiania nowego biznesu - W1, U1 5.Identyfikacja i ocena przedsiębiorczych szans - W1, U1 6.Planowanie przedsięwzięcia: od wstępnej do rozwiniętej koncepcji biznesu W1, U1 |
|
Literatura: |
J. Cieślik, Przedsiębiorczość dla ambitnych. Jak uruchomić własny biznes, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2006. B. Glinka, S. Gudkova, Przedsiębiorczość, Oficyna Wolters Kluwer Business, Warszawa 2011. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-19 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agata Sudolska | |
Prowadzący grup: | Agata Sudolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu student nabywa wiedzę w zakresie pojęcia przedsiębiorcy i przedsiębiorczości, typów przedsiębiorczości i organizacji przedsiębiorczych, cech przedsiębiorczej osoby, przedsiębiorczej orientacji, przedsiębiorczości jako procesu, identyfikacji i oceny przedsiębiorczych szans, planowania przedsięwzięć oraz zapewniania zasobów i warunków wdrażania przedsiębiorczego planu. Student uczy się także planowania nowych przedsięwzięć biznesowych. |
|
Pełny opis: |
Zakres przedmiotu obejmuje następujące problemy: 1.Pojęcie przedsiębiorcy i przedsiębiorczości - W1 2.Cechy przedsiębiorczej osoby - W1 3.Przedsiębiorcza orientacja: motywy uruchamiania nowych przedsięwzięć biznesowych, przedsiębiorczy styl zarządzania, cechy skutecznych liderów biznesu - W1, U1 4.Przedsiębiorczość jako proces: pomysł a koncepcja biznesu, schemat realizacyjny uruchomienia nowego biznesu, fazy procesu uruchamiania nowego biznesu - W1, U1 5.Identyfikacja i ocena przedsiębiorczych szans - W1, U1 6.Planowanie przedsięwzięcia: od wstępnej do rozwiniętej koncepcji biznesu W1, U1 |
|
Literatura: |
J. Cieślik, Przedsiębiorczość dla ambitnych. Jak uruchomić własny biznes, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2006. B. Glinka, S. Gudkova, Przedsiębiorczość, Oficyna Wolters Kluwer Business, Warszawa 2011. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (w trakcie)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-19 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dorota Grego-Planer | |
Prowadzący grup: | Dorota Grego-Planer | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu student nabywa wiedzę w zakresie pojęcia przedsiębiorcy i przedsiębiorczości, typów przedsiębiorczości i organizacji przedsiębiorczych, cech przedsiębiorczej osoby, przedsiębiorczej orientacji, przedsiębiorczości jako procesu, identyfikacji i oceny przedsiębiorczych szans, planowania przedsięwzięć oraz zapewniania zasobów i warunków wdrażania przedsiębiorczego planu. Student uczy się także planowania nowych przedsięwzięć biznesowych. |
|
Pełny opis: |
Zakres przedmiotu obejmuje następujące problemy: 1.Pojęcie przedsiębiorcy i przedsiębiorczości - W1 2.Cechy przedsiębiorczej osoby - W1 3.Przedsiębiorcza orientacja: motywy uruchamiania nowych przedsięwzięć biznesowych, przedsiębiorczy styl zarządzania, cechy skutecznych liderów biznesu - W1, U1 4.Przedsiębiorczość jako proces: pomysł a koncepcja biznesu, schemat realizacyjny uruchomienia nowego biznesu, fazy procesu uruchamiania nowego biznesu - W1, U1 5.Identyfikacja i ocena przedsiębiorczych szans - W1, U1 6.Planowanie przedsięwzięcia: od wstępnej do rozwiniętej koncepcji biznesu W1, U1 |
|
Literatura: |
J. Cieślik, Przedsiębiorczość dla ambitnych. Jak uruchomić własny biznes, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2006. B. Glinka, S. Gudkova, Przedsiębiorczość, Oficyna Wolters Kluwer Business, Warszawa 2011. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.