Rośliny dziko występujące w diecie człowieka
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 2600-RDBIOLBIOT-SX | Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0511) Biologia
![]() |
Nazwa przedmiotu: | Rośliny dziko występujące w diecie człowieka | ||
Jednostka: | Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
1.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Wymagania wstępne: | Brak |
||
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot fakultatywny |
||
Całkowity nakład pracy studenta: | Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (15 godz.): - udział w wykładzie - 15 Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta (10 godz.): - przygotowanie do zaliczenia – 2 godz. - konsultacje - 8 godz. Łącznie: 25 godz. (1 ECTS) |
||
Efekty uczenia się - wiedza: | Biotechnologia W1: ma wiedzę z zakresu złożonych procesów przyrodniczych zachodzących w organizmach żywych K_W01 W2: zna aktualnie dyskutowane w literaturze specjalistycznej problemy z związane z wykorzystaniem roślin dziko występujących KW_14 Biologia: W3: ma wiedzę na temat wpływu diety na zdrowie człowieka i objaśnia wpływ poszczególnych gatunków roślin na jego organizm K_W06, K_W07 |
||
Efekty uczenia się - umiejętności: | Biotechnologia U1: potrafi samodzielnie ocenić rzetelność uzyskanych informacji K_U04, Biologia: U2: potrafi ocenić zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka związane ze spożywaniem roślin dziko występujących K_U05 U3: analizuje i interpretuje informacje zarówno w języku polskim jak i angielskim K_U06 |
||
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | Biotechnologia K1: Wykazuje twórczą postawę w życiu zawodowym i społecznym K_K12 Biologia: K2: rozumie potrzebę ustawicznego pogłębiania wiedzy z wykorzystaniem czasopism naukowych i popularnonaukowych K_01 K3: racjonalnie i krytycznie podchodzi do informacji uzyskanej z literatury i internetu, a także obiegowych przekonań odnoszących się do wpływu roślin na organizm człowieka |
||
Metody dydaktyczne: | Metoda dydaktyczna podająca: - wykład informacyjny (konwencjonalny) - wykład problemowy - prezentacja multimedialna - degustacja |
||
Metody dydaktyczne eksponujące: | - pokaz |
||
Metody dydaktyczne podające: | - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
||
Metody dydaktyczne poszukujące: | - obserwacji |
||
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu zostają omówione gatunki roślin, które mogą stanowić uzupełnienie diety człowieka, w tym rośliny o właściwościach leczniczych. |
||
Pełny opis: |
W ramach przedmiotu zostają omówione dziko występujące gatunki roślin, które w przeszłości wykorzystywane były w diecie człowieka. Omawiane są zarówno gatunki rodzime, jak i obce. Opis morfologii, występowania, biologii i właściwości roślin uzupełniany jest o prezentację poszczególnych gatunków, konkretne przepisy i degustację. W zależności od cyklu zajęcia mogą mieć formę warsztatową. |
||
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Leksykon Zioła. Zastosowanie: kulinarne, medyczne dekoracyjne 2004. Elipsa, Poznań. 2. Łuczaj Ł. 2013. Dzika Kuchnia. Nasza Księgarnia, Warszawa. 3. Łuczaj Ł. 2002. Dzikie rośliny jadalne Polski. Chemiografia. Krosno. 4. Kuźnicka B., Dziak M. 1979. Zioła i ich stosowanie. PZWL, Warszawa. 5. Derda M. i in. 2012. Tanacetum vulgare L. jako roślina o potencjalnych właściwościach leczniczych w Acanthamoeba keratitis. Nowiny Lekarskie 81: 620-625. 6. Mowszowicz J. 1990. Dziko rosnące rośliny użytkowe. WSiP, Warszawa. 7. Mowszowicz J. 1990. Rośliny trujące.WSiP, Warszawa. Literatura uzupełniająca: 1. Korżawska S. 2012. Słoneczne zioła. CORSAM, Warszawa. 2. Korżawska S. 2012. Ziołowe gotowanie. CORSAM, Warszawa. 3. Korżawska S. 2012. Ziołowe ambrozje. CORSAM, Warszawa. 4. Dąbrowska E. 2012. Ciało i ducha ratować żywieniem. Michalineum, Marki. 5. Żak-Cyran B. 2008. Odnowa na talerzu. Galaktyka, Łódź. 6. Mikołajczyk K., Wierzbicki A. 1987. Zioła. Ludowa spółdzielnia Wydawnicza, Warszawa. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Metody oceniania: kolokwium - quiz (K_W01-03, K_U01-03, K_K01-03) Kryteria oceniania: Wykład: zaliczenie na ocenę na podstawie quizu (testu) końcowego ndst - 20 pkt (40%) dst- 30 pkt (60%) dst plus- 35 pkt (75%) db- 40 pkt (80%) db plus- 45pkt (90%) bdb- 50 pkt (100%) |
||
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-02-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład monograficzny, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Piernik | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Piernik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład monograficzny, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Piernik | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Piernik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład monograficzny, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Piernik | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Piernik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-21 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład monograficzny, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Piernik | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Piernik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.