Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Symbiozy mikroorganizmów i roślin

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 2600-SMBIOLBIOT-SX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Symbiozy mikroorganizmów i roślin
Jednostka: Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

podstawy mikrobiologii

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot fakultatywny

Całkowity nakład pracy studenta:

Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (15 godz.):


- udział w wykładach - 15


Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta (15 godz.):

- praca własna nad przygotowaniem pracy zaliczeniowej - 7

- udział w konsultacjach – 8

Efekty uczenia się - wiedza:

K1: Posiada wiedzę na temat grup mikroorganizmów, zna podstawowe mechanizmy warunkujące interakcję mikroorganizmów z roślinami, opisuje właściwości fizjologiczne mikroorganizmów umożliwiające ich wykorzystanie w praktyce - K_W01;

K2: Wyjaśnia mechanizmy funkcjonowania mikroorganizmów na tle współczesnych nauk przyrodniczych - K_W02;

K3: Ma pogłębiona wiedzę z dyscyplin kierunkowych umożliwiającą prace badawczą i działania praktyczne w zakresie biotechnologii - K_W03;

K4: definiuje zadanie lub problem badawczy i dobiera właściwe metody eksperymentalne do ich rozwiązania, np. w procesie rekultywacji terenów zdegradowanych;

K5: Zna aktualnie dyskutowane w literaturze kierunkowej problemy z danej dyscypliny - K_W14.

Efekty uczenia się - umiejętności:

U1: Zna zaawansowane metody i techniki stosowane w biotechnologii umożliwiające wykorzystanie mikroorganizmów w praktyce- K_U01;

U2: Korzysta regularnie z naukowych czasopism polskich i anglojęzycznych dostępnych w formie papierowej i elektronicznej - K_U02;

U3: Analizuje i interpretuje oryginalne prace badawcze zarówno w języku polskim jak i angielskim - K_U04;

U4: Samodzielnie ocenia rzetelność uzyskanych informacji - K_U04;

U5: Weryfikuje dane otrzymane podczas przeprowadzonych eksperymentów - K_U13.

Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K1: Rozumie potrzebę ustawicznego pogłębiania wiedzy - K_K01

K2: Racjonalnie i krytycznie podchodzi do informacji uzyskanej z literatury naukowej i środków masowego przekazu, a zwłaszcza do roli mikroorganizmów w technikach i procesach biotechnologicznych - K_K02

K3: Jest odpowiedzialny za powierzony sprzęt i aparaturę naukową

K4: Jest chętny do popularyzacji wiedzy dotyczącej możliwości wykorzystywania mikroorganizmów w biotechnologii - K_K06

Metody dydaktyczne:

Wykład z prezentacjami multimedialnymi.

Metody dydaktyczne podające:

- wykład informacyjny (konwencjonalny)

Metody dydaktyczne poszukujące:

- referatu

Skrócony opis:

Podczas zajęć studenci zapoznają się z przykładami symbiozy pomiędzy mikroorganizmami i roślinami, rolą i możliwościami wykorzystania układów roślina-mikroorganizm w aktualnych technikach i procesach biotechnologicznych stosowanych w rolnictwie, leśnictwie, ogrodnictwie i ochronie środowiska naturalnego.

Pełny opis:

Zajęcia mają na celu zapoznanie studentów z zagadnieniami dotyczącymi symbiozy występującej pomiędzy mikroorganizmami i roślinami, podstawowych właściwości fizjologicznych mikroorganizmów warunkujących występowanie prawidłowo funkcjonującej symbiozy w środowisku naturalnym. Omówione zostaną możliwości zastosowania układów roślina-mikroorganizm w rolnictwie, leśnictwie, ogrodnictwie oraz procesach tzw. "zielonej biotechnologii". Dyskutowane będą dalsze perspektywy umożliwiające zastosowanie symbiontów w biotechnologii, które usprawnia obecne technologie stosowane w ochronie środowiska, np. wzrost tolerancji na niekorzystne warunki środowiskowe, bio- i fitoremediacja.

Literatura:

najnowsze publikacje naukowe dotyczące danego tematu

Metody i kryteria oceniania:

Warunkiem zaliczenia jest obecność na wykładach i pozytywna ocena z pracy zaliczeniowej.

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)