Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Finanse i rachunkowość w przedsiebiorstwie turystycznym

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 2800-FRPTTIR-2-S1
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0412) Finanse, bankowość, ubezpieczenia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Finanse i rachunkowość w przedsiebiorstwie turystycznym
Jednostka: Wydział Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Zaliczone przedmioty "Podstawy ekonomii" i "Ekonomika usług turystycznych"

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot obowiązkowy

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Bezpośrednie uczestnictwo w zajęciach realizowanych z udziałem nauczyciela akademickiego

- 15 godzin - laboratorium

- 10 godzin - konsultacje merytoryczne

Łącznie 25 godzin kontaktowych

2. Praca własna studenta:

- 15 godzin - przygotowanie do zajęć

- 10 godzin - praca domowa

Praca własna studenta: 25 godzin

Całkowity nakład pracy studenta 50 godzin


Efekty uczenia się - wiedza:

Student:

W1: zna pojęcia i posiada wiedzę z zakresu podstaw rachunkowości i zarządzania finansami w przedsiębiorstwie turystycznym K_W01

W2: rozumie istotę analiz i sprawozdań finansowych oraz zależność między informacją o finansach przedsiębiorstwa turystycznego a jego zarządzaniem i kondycją K_W12


Efekty uczenia się - umiejętności:

Student:

U1: przygotowuje dane finansowe z uproszczonego sprawozdania finansowe oraz bilansu -K_U05

U2: analizuje wyniki finansowe przedsiębiorstwa turystycznego - K_U07


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

Student:

K1: rozumie potrzebę ciągłego kształcenia – K_K01

K2: jest przekonany o konieczności etycznego działania - K_K09

K3: rozwija w sobie cechy przedsiębiorcze - K_K05


Metody dydaktyczne:

Wykład, ćwiczenia, studia przypadków.

Metody dydaktyczne podające:

- opis
- wykład problemowy

Metody dydaktyczne poszukujące:

- ćwiczeniowa
- seminaryjna
- studium przypadku

Metody dydaktyczne w kształceniu online:

- metody wymiany i dyskusji

Skrócony opis:

Problematyka zajęć skupia się na podstawach rachunkowości finansowej i zarządczej, a także analizach i sprawozdaniach finansowych, stosowanych w firmach turystycznych, gastronomicznych i hotelarskich.

Pełny opis:

Tematyka zajęć

1. Podstawy teoretyczne rachunkowości i zarządzania finansami w przedsiębiorstwie turystycznym.

2. Sprawozdania finansowe: rachunek zysków i strat, rachunek przepływów pieniężnych, zestawienie bilansowe.

3. Analizy wskaźnikowe - wskaźniki zyskowności i płynności finansowej.

4. Polityka i plan finansowy (pro forma).

Literatura:

Kotaś R., Sojak S., 2009, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWE, Warszawa.

Dynus M., Kołosowska B., Prewysz-Kwinto P., 2006, Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa. Zbiór zadań, TNOiK, Toruń.

Bednarska M., Gołembski G., Markiewicz E., Olszewski M., 2007, Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne, PWE, Warszawa.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie i oceny na podstawie kolokwium końcowego, polegającego na rozwiązywaniu zadań rachunkowych.

Praktyki zawodowe:

-

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)

Okres: 2022-02-21 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Bożena Kołosowska
Prowadzący grup: Bożena Kołosowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

Problematyka zajęć skupia się na podstawach rachunkowości finansowej i zarządczej, a także analizach i sprawozdaniach finansowych, stosowanych w firmach turystycznych, gastronomicznych i hotelarskich.

Pełny opis:

Tematyka zajęć

1. Podstawy teoretyczne rachunkowości i zarządzania finansami w przedsiębiorstwie turystycznym.

2. Sprawozdania finansowe: rachunek zysków i strat, rachunek przepływów pieniężnych, zestawienie bilansowe.

3. Analizy wskaźnikowe - wskaźniki zyskowności i płynności finansowej.

4. Polityka i plan finansowy (pro forma).

Literatura:

Kotaś R., Sojak S., 2009, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWE, Warszawa.

Dynus M., Kołosowska B., Prewysz-Kwinto P., 2006, Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa. Zbiór zadań, TNOiK, Toruń.

Bednarska M., Gołembski G., Markiewicz E., Olszewski M., 2007, Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne, PWE, Warszawa.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)

Okres: 2023-02-20 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Bożena Kołosowska
Prowadzący grup: Bożena Kołosowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

Problematyka zajęć skupia się na podstawach rachunkowości finansowej i zarządczej, a także analizach i sprawozdaniach finansowych, stosowanych w firmach turystycznych, gastronomicznych i hotelarskich.

Pełny opis:

Tematyka zajęć

1. Podstawy teoretyczne rachunkowości i zarządzania finansami w przedsiębiorstwie turystycznym.

2. Sprawozdania finansowe: rachunek zysków i strat, rachunek przepływów pieniężnych, zestawienie bilansowe.

3. Analizy wskaźnikowe - wskaźniki zyskowności i płynności finansowej.

4. Polityka i plan finansowy (pro forma).

Literatura:

Kotaś R., Sojak S., 2009, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWE, Warszawa.

Dynus M., Kołosowska B., Prewysz-Kwinto P., 2006, Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa. Zbiór zadań, TNOiK, Toruń.

Bednarska M., Gołembski G., Markiewicz E., Olszewski M., 2007, Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne, PWE, Warszawa.

Uwagi:

Wiedza

Student:

W1 zna pojęcia i posiada wiedzę z zakresu podstaw rachunkowości i zarządzania finansami w przedsiębiorstwie turystycznym K_W01

W2 rozumie istotę analiz i sprawozdań finansowych oraz zależność między informacją o finansach przedsiębiorstwa turystycznego a jego zarządzaniem i kondycją K_W12

Umiejętności

Student:

U1 przygotowuje dane finansowe z uproszczonego sprawozdania finansowe oraz bilansu -K_U05

U2 analizuje wyniki finansowe przedsiębiorstwa turystycznego - K_U07

Kompetencje społeczne

Student:

K1 rozumie potrzebę ciągłego kształcenia – K_K01

K2 jest przekonany o konieczności etycznego działania - K_K09

K3 rozwija w sobie cechy przedsiębiorcze - K_K05

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (w trakcie)

Okres: 2024-02-20 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Bożena Kołosowska
Prowadzący grup: Bożena Kołosowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

Tematyka zajęć

1. Podstawy teoretyczne rachunkowości i zarządzania finansami w przedsiębiorstwie turystycznym.

2. Sprawozdania finansowe: bilans, rachunek zysków i strat, informacja dodatkowa, rachunek przepływów pieniężnych.

3. Analizy wskaźnikowe – złote zasady finansowania działalności, wskaźniki pokrycia I i II stopnia, wskaźniki płynności finansowej, sprawności działania, wspomagania finansowego, rentowności.

4. Zarządzanie kapitałem obrotowym netto (kapitałem pracujący).

Pełny opis:

Wiedza

Student:

W1 zna pojęcia i posiada wiedzę z zakresu podstaw rachunkowości i zarządzania finansami w przedsiębiorstwie turystycznym K_W01

W2 rozumie istotę analiz i sprawozdań finansowych oraz zależność między informacją o finansach przedsiębiorstwa turystycznego a jego zarządzaniem i kondycją K_W12

Umiejętności

Student:

U1 przygotowuje dane finansowe z uproszczonego sprawozdania finansowe oraz bilansu -K_U05

U2 analizuje wyniki finansowe przedsiębiorstwa turystycznego - K_U07

Kompetencje społeczne

Student:

K1 rozumie potrzebę ciągłego kształcenia – K_K01

K2 jest przekonany o konieczności etycznego działania - K_K09

K3 rozwija w sobie cechy przedsiębiorcze - K_K05

Literatura:

Literatura obowiązkowa

1. Rzeczycka A., Finanse w przedsiębiorstwie turystycznym, Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa, Gdańsk 2010.

2. Kotaś R., Sojak S., Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2009.

3. Kołosowska B., Voss G., Huterska A., Analiza finansowa w praktyce, Difin, Warszawa 2018.

4. Czechowski L., (red.) Małe i średnie przedsiębiorstwa na rynku turystycznym, Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa, Gdańsk 2007.

Literatura uzupełniająca

5. Rapacz A., Przedsiębiorstwo turystyczne, Difin, Warszawa 2007.

6. Biczysko W., Tauber R. D., Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce, Wyd. Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań 2009.

7.Biczysko W., Tauber R.D., Wybrane problemy zarządzania finansami i rachunkowością w hotelarstwie, gastronomii, turystyce i rekreacji, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Wyd. II, Poznań 2009.

Uwagi:

Zaliczenie i oceny na podstawie dwóch zadań polegających na scharakteryzowaniu podstawowych pojęć z finansów przedsiębiorstwa aktywa, pasywa, aktywa trwałe, aktywa obrotowe, kapitał własny, kapitał obcy, ocena i wskaźniki płynności finansowej, ocena i wskaźniki rentowności, zadłużenia, zdolności do spłaty długu. Rola kapitału obrotowego netto i złotych zasad finansowania działalności.

Skala ocen z punktów otrzymanych za dwa zadania (ogólna suma: 16,0 pkt.):

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)