Finanse i rachunkowość w przedsiebiorstwie turystycznym
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 2800-FRPTTIR-2-S1 |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0412) Finanse, bankowość, ubezpieczenia
|
Nazwa przedmiotu: | Finanse i rachunkowość w przedsiebiorstwie turystycznym |
Jednostka: | Wydział Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Zaliczone przedmioty "Podstawy ekonomii" i "Ekonomika usług turystycznych" |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot obowiązkowy |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Bezpośrednie uczestnictwo w zajęciach realizowanych z udziałem nauczyciela akademickiego - 15 godzin - laboratorium - 10 godzin - konsultacje merytoryczne Łącznie 25 godzin kontaktowych 2. Praca własna studenta: - 15 godzin - przygotowanie do zajęć - 10 godzin - praca domowa Praca własna studenta: 25 godzin Całkowity nakład pracy studenta 50 godzin |
Efekty uczenia się - wiedza: | Student: W1: zna pojęcia i posiada wiedzę z zakresu podstaw rachunkowości i zarządzania finansami w przedsiębiorstwie turystycznym K_W01 W2: rozumie istotę analiz i sprawozdań finansowych oraz zależność między informacją o finansach przedsiębiorstwa turystycznego a jego zarządzaniem i kondycją K_W12 |
Efekty uczenia się - umiejętności: | Student: U1: przygotowuje dane finansowe z uproszczonego sprawozdania finansowe oraz bilansu -K_U05 U2: analizuje wyniki finansowe przedsiębiorstwa turystycznego - K_U07 |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | Student: K1: rozumie potrzebę ciągłego kształcenia – K_K01 K2: jest przekonany o konieczności etycznego działania - K_K09 K3: rozwija w sobie cechy przedsiębiorcze - K_K05 |
Metody dydaktyczne: | Wykład, ćwiczenia, studia przypadków. |
Metody dydaktyczne podające: | - opis |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - ćwiczeniowa |
Metody dydaktyczne w kształceniu online: | - metody wymiany i dyskusji |
Skrócony opis: |
Problematyka zajęć skupia się na podstawach rachunkowości finansowej i zarządczej, a także analizach i sprawozdaniach finansowych, stosowanych w firmach turystycznych, gastronomicznych i hotelarskich. |
Pełny opis: |
Tematyka zajęć 1. Podstawy teoretyczne rachunkowości i zarządzania finansami w przedsiębiorstwie turystycznym. 2. Sprawozdania finansowe: rachunek zysków i strat, rachunek przepływów pieniężnych, zestawienie bilansowe. 3. Analizy wskaźnikowe - wskaźniki zyskowności i płynności finansowej. 4. Polityka i plan finansowy (pro forma). |
Literatura: |
Kotaś R., Sojak S., 2009, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWE, Warszawa. Dynus M., Kołosowska B., Prewysz-Kwinto P., 2006, Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa. Zbiór zadań, TNOiK, Toruń. Bednarska M., Gołembski G., Markiewicz E., Olszewski M., 2007, Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne, PWE, Warszawa. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie i oceny na podstawie kolokwium końcowego, polegającego na rozwiązywaniu zadań rachunkowych. |
Praktyki zawodowe: |
- |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-21 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ LAB
LAB
LAB
LAB
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Bożena Kołosowska | |
Prowadzący grup: | Bożena Kołosowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Problematyka zajęć skupia się na podstawach rachunkowości finansowej i zarządczej, a także analizach i sprawozdaniach finansowych, stosowanych w firmach turystycznych, gastronomicznych i hotelarskich. |
|
Pełny opis: |
Tematyka zajęć 1. Podstawy teoretyczne rachunkowości i zarządzania finansami w przedsiębiorstwie turystycznym. 2. Sprawozdania finansowe: rachunek zysków i strat, rachunek przepływów pieniężnych, zestawienie bilansowe. 3. Analizy wskaźnikowe - wskaźniki zyskowności i płynności finansowej. 4. Polityka i plan finansowy (pro forma). |
|
Literatura: |
Kotaś R., Sojak S., 2009, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWE, Warszawa. Dynus M., Kołosowska B., Prewysz-Kwinto P., 2006, Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa. Zbiór zadań, TNOiK, Toruń. Bednarska M., Gołembski G., Markiewicz E., Olszewski M., 2007, Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne, PWE, Warszawa. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2023-02-20 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ LAB
LAB
LAB
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Bożena Kołosowska | |
Prowadzący grup: | Bożena Kołosowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Problematyka zajęć skupia się na podstawach rachunkowości finansowej i zarządczej, a także analizach i sprawozdaniach finansowych, stosowanych w firmach turystycznych, gastronomicznych i hotelarskich. |
|
Pełny opis: |
Tematyka zajęć 1. Podstawy teoretyczne rachunkowości i zarządzania finansami w przedsiębiorstwie turystycznym. 2. Sprawozdania finansowe: rachunek zysków i strat, rachunek przepływów pieniężnych, zestawienie bilansowe. 3. Analizy wskaźnikowe - wskaźniki zyskowności i płynności finansowej. 4. Polityka i plan finansowy (pro forma). |
|
Literatura: |
Kotaś R., Sojak S., 2009, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWE, Warszawa. Dynus M., Kołosowska B., Prewysz-Kwinto P., 2006, Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa. Zbiór zadań, TNOiK, Toruń. Bednarska M., Gołembski G., Markiewicz E., Olszewski M., 2007, Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne, PWE, Warszawa. |
|
Uwagi: |
Wiedza Student: W1 zna pojęcia i posiada wiedzę z zakresu podstaw rachunkowości i zarządzania finansami w przedsiębiorstwie turystycznym K_W01 W2 rozumie istotę analiz i sprawozdań finansowych oraz zależność między informacją o finansach przedsiębiorstwa turystycznego a jego zarządzaniem i kondycją K_W12 Umiejętności Student: U1 przygotowuje dane finansowe z uproszczonego sprawozdania finansowe oraz bilansu -K_U05 U2 analizuje wyniki finansowe przedsiębiorstwa turystycznego - K_U07 Kompetencje społeczne Student: K1 rozumie potrzebę ciągłego kształcenia – K_K01 K2 jest przekonany o konieczności etycznego działania - K_K09 K3 rozwija w sobie cechy przedsiębiorcze - K_K05 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-20 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR LAB
LAB
LAB
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Bożena Kołosowska | |
Prowadzący grup: | Bożena Kołosowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Tematyka zajęć 1. Podstawy teoretyczne rachunkowości i zarządzania finansami w przedsiębiorstwie turystycznym. 2. Sprawozdania finansowe: bilans, rachunek zysków i strat, informacja dodatkowa, rachunek przepływów pieniężnych. 3. Analizy wskaźnikowe – złote zasady finansowania działalności, wskaźniki pokrycia I i II stopnia, wskaźniki płynności finansowej, sprawności działania, wspomagania finansowego, rentowności. 4. Zarządzanie kapitałem obrotowym netto (kapitałem pracujący). |
|
Pełny opis: |
Wiedza Student: W1 zna pojęcia i posiada wiedzę z zakresu podstaw rachunkowości i zarządzania finansami w przedsiębiorstwie turystycznym K_W01 W2 rozumie istotę analiz i sprawozdań finansowych oraz zależność między informacją o finansach przedsiębiorstwa turystycznego a jego zarządzaniem i kondycją K_W12 Umiejętności Student: U1 przygotowuje dane finansowe z uproszczonego sprawozdania finansowe oraz bilansu -K_U05 U2 analizuje wyniki finansowe przedsiębiorstwa turystycznego - K_U07 Kompetencje społeczne Student: K1 rozumie potrzebę ciągłego kształcenia – K_K01 K2 jest przekonany o konieczności etycznego działania - K_K09 K3 rozwija w sobie cechy przedsiębiorcze - K_K05 |
|
Literatura: |
Literatura obowiązkowa 1. Rzeczycka A., Finanse w przedsiębiorstwie turystycznym, Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa, Gdańsk 2010. 2. Kotaś R., Sojak S., Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2009. 3. Kołosowska B., Voss G., Huterska A., Analiza finansowa w praktyce, Difin, Warszawa 2018. 4. Czechowski L., (red.) Małe i średnie przedsiębiorstwa na rynku turystycznym, Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa, Gdańsk 2007. Literatura uzupełniająca 5. Rapacz A., Przedsiębiorstwo turystyczne, Difin, Warszawa 2007. 6. Biczysko W., Tauber R. D., Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce, Wyd. Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań 2009. 7.Biczysko W., Tauber R.D., Wybrane problemy zarządzania finansami i rachunkowością w hotelarstwie, gastronomii, turystyce i rekreacji, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Wyd. II, Poznań 2009. |
|
Uwagi: |
Zaliczenie i oceny na podstawie dwóch zadań polegających na scharakteryzowaniu podstawowych pojęć z finansów przedsiębiorstwa aktywa, pasywa, aktywa trwałe, aktywa obrotowe, kapitał własny, kapitał obcy, ocena i wskaźniki płynności finansowej, ocena i wskaźniki rentowności, zadłużenia, zdolności do spłaty długu. Rola kapitału obrotowego netto i złotych zasad finansowania działalności. Skala ocen z punktów otrzymanych za dwa zadania (ogólna suma: 16,0 pkt.): |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.