Waloryzacja przestrzeni dla potrzeb turystyki kulinarnej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 2800-WALP-GX-2-S1 |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(1015) Podróże, turystyka i wypoczynek
|
Nazwa przedmiotu: | Waloryzacja przestrzeni dla potrzeb turystyki kulinarnej |
Jednostka: | Wydział Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej |
Grupy: |
Przedmioty dla kierunku - GEOGRAFIA |
Punkty ECTS i inne: |
1.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot fakultatywny |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Godziny realizowane z udziałem nauczyciela: 16 + 2 godziny konsultacji 2. Czas poświęcony na pracę indywidualną uczestnika kursu potrzebny do pomyślnego zaliczenia przedmiotu: 8 Uczestnik kursu, zaliczając przedmiot, uzyskuje 1 punkt ECTS. |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1 - ma wiedzę w zakresie specyfiki turystyki kulturowej w kontekście zróżnicowanych potrzeb turystycznych społeczeństwa; W2 - rozumie wpływ czynników społecznych, historycznych, etnograficznych na atrakcyjność kulinarną państw/regionów; W3 - zna źródła literaturowe i internetowe niezbędne do tworzenia profilu turysty kulinarnego. |
Efekty uczenia się - umiejętności: | Efekty kształcenia – umiejętności U1 - potrafi zidentyfikować walory kulturowe, ze szczególnym uwzględnieniem kulinarnych; U2 - umie dokonać waloryzacji obszaru pod kątem atrakcyjności turystycznokulinarne; U3 - umie zaplanować ofertę turystyki kulinarnej w kontekście relacji środowisko kulturowe - turysta; U4 - potrafi dokonać analizy potrzeb i postaw turystów na podstawie ankiet. |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1 - rozumie potrzebę kompleksowej oceny środowiska kulturowego pod kątem planowania zagospodarowania turystycznego i promocji zrównoważonego rozwoju społeczno-gospodarczo-przyrodniczego; K2 - potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania; |
Metody dydaktyczne: | metoda ćwiczeniowa, ćwiczenia terenowe, wykład, ankiety, analiza SWOT, metoda ćwiczeniowa, ankiety, obserwacji uczestnicząca |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - ćwiczeniowa |
Skrócony opis: |
Studenci na podstawie obserwacji uczestniczących i prowadzonych w terenie ankiet dotyczących znajomości oferty turyst. kulinarnej i preferencji uczestników turystyki i wycieczkowiczów uczą się identyfikacji potrzeb turystów kulturowych i oceny oferty turystyki kulinarnej w danym regionie. W trakcie zajęć uczestnicy dokonują również waloryzacji przestrzeni turystycznej, identyfikacji jej mocnych i słabych stron; Zebrane informacje interpretują pod kątem opracowywania propozycji modernizacji i uatrakcyjnienia oferty w kontekście rozwoju ekonomicznego regionu. |
Pełny opis: |
1. Prace kameralne: kwerenda literatury nt. profilu turysty kulturowego i turysty kulinarnego; kwerenda źródeł internetowych nt. oferty stworzonej turystki kulinarnej województwa; kwerenda opinii internautów dot. obiektów turystyki kulinarnej na specjalistycznych portalach społecznościowych (m.in. TripAdvisor, FB); (4h). 2. Praca w terenie: ankiety dotyczące preferencji turystów w kontekście turystki kulinarnej (6h); 3. Prace kameralne: opracowanie wyników ankiet, analiza SWOT, opracowanie posteru (6h). |
Literatura: |
• Karolina Buczkowska, 2014. Portret współczesnego turysty kulturowego, AWF Poznań: 350 • Charzyński P., Łyszkiewicz A., Musiał M., Podgórski Z. 2015. Culinary tourism in the Cuiavian-Pomeranian Province, Poland. [w:] S. Sahin & P. Charzyński (Red.) THE CULTURAL HERİTAGE AND ITS SUSTAINABILITY IN EUROPE. Pegem Akademi, Ankara, s. 69-89. • B. Krakowiak i A. Stasiak (Red.) 2015. KULTURA I TURYSTYKA – WOKÓŁ WSPÓLNEGO STOŁU. ROTWŁ, Łódź • Woźniczko M., Jędrysiak T., Orłowski D., 2015. Turystyka kulinarna. PWE, Warszawa; |
Metody i kryteria oceniania: |
Prezentacje – W1, W2, W3, U1, U2, U3, U4 Aktywność – K1, K2, K3 |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-21 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: | (brak danych) | |
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2023-02-20 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: | (brak danych) | |
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.