Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Analiza produktów naturalnych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0600-S1-Cm-PW7b-IV
Kod Erasmus / ISCED: 13.3 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0531) Chemia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Analiza produktów naturalnych
Jednostka: Wydział Chemii
Grupy: Studia stacjonarne I stopnia - kierunek: Chemia Medyczna - semestr 4
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 5.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Zaliczenie z Podstaw chemii analitycznej

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (godziny kontaktowe):

- godziny realizowane w ramach wykładu 15h;

-godziny realizowane w ramach pracowni 30h.

2. Praca indywidualna studenta:

-przygotowanie do egzaminu 30 h;

- przygotowanie studenta do zajęć laboratoryjnych 30 h;

- przygotowywanie sprawozdań z wykonanych ćwiczeń 50 h;

- konsultacje i praca z nauczycielem akademickim 5 h.

Łącznie 150 godzin/30h =5pkt ECTS


Efekty uczenia się - wiedza:

K1 Student zna metody przygotowania prób produktów naturalnych do analizy. K_W01

K2 Ma wiedzę o możliwościach wykorzystania metod klasycznych i instrumentalnych w analizie jakościowej i ilościowej produktów naturalnych. K_W04, K_W08

K3 Ma wiedzę o przyczynach i sposobach unikania błędów w analizie ilościowej oraz wiedzę o sposobie przedstawiania wyników analiz. K_W02

K4 Definiuje podstawowe grupy związków chemicznych występujących w produktach naturalnych. K_W01


Efekty uczenia się - umiejętności:

U1 Student potrafi analizować i rozwiązywać problemy związane z analizą produktów naturalnych w oparciu o zdobytą wiedzę. K_U01

U2 Potrafi zaproponować metodę oznaczania składników produktów naturalnych. K_U05

U3 Potrafi opracować statystycznie uzyskane wyniki analiz oraz opracować raporty z wykonywanych analiz. K_U02

U4 Potrafi posługiwać się sprzętem stosowanym w analizie jakościowej i ilościowej produktów naturalnych. K_U04


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K1 Jest nastawiony na zdobywanie nowej wiedzy, umiejętności i doświadczeń dotyczących analizy produktów naturalnych. K_K01

K2 Nawiązuje współpracę w grupie. K_K02

K3 Określa priorytety w celu zaplanowania i realizacji określonego zadania. K_K03


Metody dydaktyczne:

Wykład –metoda podająca – wykład problemowy.

Laboratorium – metoda poszukująca laboratoryjna.


Metody dydaktyczne podające:

- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- wykład problemowy

Metody dydaktyczne poszukujące:

- laboratoryjna

Skrócony opis:

W ramach przedmiotu prowadzone są następujące zajęcia:

- wykład 15 h.

- laboratorium 30 h.

Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu analizy produktów naturalnych. Ponadto student zostaje zapoznany z metodykami stosowanymi w analityce produktów naturalnych.

Pełny opis:

Treści programowe wykładu:

Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z metodami analizy produktów naturalnych. W ramach wykładu zostaną omówione metody: przygotowania prób do analizy, identyfikacji, badania tożsamości oraz analiza ilościowa z wykorzystaniem metod klasycznych i instrumentalnych.

Treści programowe laboratorium:

Laboratorium poświęcone jest zapoznaniu studenta z metodami pobierania i przygotowania prób do analizy surowców naturalnych oraz procedurami analitycznymi wykorzystywanymi w ich badaniach. Zajęcia laboratoryjne obejmą metody pobierania i przygotowania prób do analizy oraz oznaczanie wybranych składników surowców pochodzenia naturalnego, w tym min.: flawonoidów, polifenoli, kwasów fenolowych, alkaloidów, witamin oraz wybranych składników o charakterze antyodżywczym. Oznaczanie aktywności antyutleniającej. W analizach wykorzystane zostaną metody miareczkowe, elektrochemiczne, spektroskopowe oraz chromatograficzne. Większość ćwiczeń oparta jest na standardowych metodach ujętych w Polskich i Europejskich Normach oraz Farmakopei Polskiej VIII i Europejskiej 5.0.

Literatura:

Literatura podstawowa

1. B. Klimek red., Analiza fitochemiczna roślinnych substancji leczniczych, Wyd UM Łódź, 2011

2. A. Kołodziejczyk, Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2013

Literatura uzupełniająca:

1. A. Gliszczyńska-Świgło, Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżnik jej jakości, Wyd UE Poznań, 2010

Metody i kryteria oceniania:

Wykład: Egzamin pisemny 2 godz.

Kryteria.

Na ocenę dostateczną (50-60%)

Student definiuje: podstawowe składniki produktów naturalnych, zna podstawy teoretyczne metod analitycznych oraz potrafi opisać analizy przeprowadzane w pracowni. K_W01; K_W02; K_W04, K_W08

Na ocenę dostateczny plus (61-65%)

Student potrafi sklasyfikować składniki produktów naturalnych. Zna i rozumie podstawy teoretyczne metod analitycznych oraz zna zasady opisu analizy chemicznej przeprowadzonej w pracowni. K_W01; K_W02; K_W04; K_W08

Na ocenę dobrą (66-75%)

Student potrafi rozpoznać i zakwalifikować zagrożenia związane z składnikami produktów naturalnych. Student potrafi zaproponować metodykę oznaczania poszczególnych składników produktów naturalnych. Zna metodę i rozumie zasady teoretyczne oraz sposób wykonania analizy. Potrafi planować i samodzielnie opisać analizę oraz wyciągnąć prawidłowe wnioski. K_W01; K_W02; K_W04; K_W08; K_U01; K_U05;

Na ocenę dobry plus (76-80%)

Potrafi zastosować zdobytą wiedzę do oceny jakości produktów naturalnych. Posiada pełną wiedzę o metodzie analitycznej, rozumie zasadę pracy z wykorzystaniem właściwego sprzętu i szkła laboratoryjnego. K_W01; K_W02; K_W04; K_W08; K_U01; K_U05;

Na ocenę bardzo dobry (>80%)

Posiada wiedzę wykraczająca poza zakres tematyczny wykładu zdobytą samodzielnie podczas pracy w bibliotece. K_W01; K_W02; K_W04; K_W08; K_U01; K_U05;

Laboratorium: zaliczenie na ocenę na podstawie sprawozdań z wykonywanych analiz

Kryteria.

Na ocenę dostateczną (50-60%)

Student zna podstawy teoretyczne metod analitycznych oraz potrafi opisać analizy przeprowadzane w pracowni.

Na ocenę dostateczny plus (61-65%)

Student zna i rozumie podstawy teoretyczne metod analitycznych oraz zna zasady opisu analizy chemicznej przeprowadzonej w pracowni.

Na ocenę dobrą (66-75%)

Zna metodę i rozumie zasady teoretyczne oraz sposób wykonania analizy. Potrafi planować i samodzielnie opisać analizę oraz wyciągnąć prawidłowe wnioski.

Na ocenę dobry plus (76-80%)

Posiada pełną wiedzę o metodzie analitycznej, rozumie zasadę pracy z wykorzystaniem właściwego sprzętu i szkła laboratoryjnego. Potrafi zastosować zdobytą wiedzę do rozwiązywania nowych problemów analitycznych.

Na ocenę bardzo dobry (>80%)

Posiada wiedzę wykraczająca poza zakres tematyczny laboratorium zdobytą samodzielnie podczas pracy w bibliotece, stosuje właściwe metody badania złożonych matryc i potrafi je zastosować do rozwiązywania nowych problemów analitycznych .

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2020/21" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 35 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marzanna Kurzawa
Prowadzący grup: Marzanna Kurzawa
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

W ramach przedmiotu prowadzone są następujące zajęcia:

- wykład 15 h.

- laboratorium 30 h.

Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu analizy produktów naturalnych. Ponadto student zostaje zapoznany z metodykami stosowanymi w analityce produktów naturalnych.

Pełny opis:

Treści programowe wykładu:

Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z metodami analizy produktów naturalnych. W ramach wykładu zostaną omówione metody: przygotowania prób do analizy, identyfikacji, badania tożsamości oraz analiza ilościowa z wykorzystaniem metod klasycznych i instrumentalnych.

Treści programowe laboratorium:

Laboratorium poświęcone jest zapoznaniu studenta z metodami pobierania i przygotowania prób do analizy surowców naturalnych oraz procedurami analitycznymi wykorzystywanymi w ich badaniach. Zajęcia laboratoryjne obejmą metody pobierania i przygotowania prób do analizy oraz oznaczanie wybranych składników surowców pochodzenia naturalnego, w tym min.: flawonoidów, polifenoli, kwasów fenolowych, alkaloidów, witamin oraz wybranych składników o charakterze antyodżywczym. Oznaczanie aktywności antyutleniającej. W analizach wykorzystane zostaną metody miareczkowe, elektrochemiczne, spektroskopowe oraz chromatograficzne. Większość ćwiczeń oparta jest na standardowych metodach ujętych w Polskich i Europejskich Normach oraz Farmakopei Polskiej VIII i Europejskiej 5.0.

Literatura:

Literatura podstawowa

1. B. Klimek red., Analiza fitochemiczna roślinnych substancji leczniczych, Wyd UM Łódź, 2011

2. A. Kołodziejczyk, Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2013

Literatura uzupełniająca:

1. A. Gliszczyńska-Świgło, Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżnik jej jakości, Wyd UE Poznań, 2010

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-20
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 35 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marzanna Kurzawa
Prowadzący grup: Marzanna Kurzawa
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

W ramach przedmiotu prowadzone są następujące zajęcia:

- wykład 15 h.

- laboratorium 30 h.

Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu analizy produktów naturalnych. Ponadto student zostaje zapoznany z metodykami stosowanymi w analityce produktów naturalnych.

Pełny opis:

Treści programowe wykładu:

Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z metodami analizy produktów naturalnych. W ramach wykładu zostaną omówione metody: przygotowania prób do analizy, identyfikacji, badania tożsamości oraz analiza ilościowa z wykorzystaniem metod klasycznych i instrumentalnych.

Treści programowe laboratorium:

Laboratorium poświęcone jest zapoznaniu studenta z metodami pobierania i przygotowania prób do analizy surowców naturalnych oraz procedurami analitycznymi wykorzystywanymi w ich badaniach. Zajęcia laboratoryjne obejmą metody pobierania i przygotowania prób do analizy oraz oznaczanie wybranych składników surowców pochodzenia naturalnego, w tym min.: flawonoidów, polifenoli, kwasów fenolowych, alkaloidów, witamin oraz wybranych składników o charakterze antyodżywczym. Oznaczanie aktywności antyutleniającej. W analizach wykorzystane zostaną metody miareczkowe, elektrochemiczne, spektroskopowe oraz chromatograficzne. Większość ćwiczeń oparta jest na standardowych metodach ujętych w Polskich i Europejskich Normach oraz Farmakopei Polskiej VIII i Europejskiej 5.0.

Literatura:

Literatura podstawowa

1. B. Klimek red., Analiza fitochemiczna roślinnych substancji leczniczych, Wyd UM Łódź, 2011

2. A. Kołodziejczyk, Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2013

Literatura uzupełniająca:

1. A. Gliszczyńska-Świgło, Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżnik jej jakości, Wyd UE Poznań, 2010

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-19
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 35 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marzanna Kurzawa
Prowadzący grup: Marzanna Kurzawa
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

W ramach przedmiotu prowadzone są następujące zajęcia:

- wykład 15 h.

- laboratorium 30 h.

Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu analizy produktów naturalnych. Ponadto student zostaje zapoznany z metodykami stosowanymi w analityce produktów naturalnych.

Pełny opis:

Treści programowe wykładu:

Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z metodami analizy produktów naturalnych. W ramach wykładu zostaną omówione metody: przygotowania prób do analizy, identyfikacji, badania tożsamości oraz analiza ilościowa z wykorzystaniem metod klasycznych i instrumentalnych.

Treści programowe laboratorium:

Laboratorium poświęcone jest zapoznaniu studenta z metodami pobierania i przygotowania prób do analizy surowców naturalnych oraz procedurami analitycznymi wykorzystywanymi w ich badaniach. Zajęcia laboratoryjne obejmą metody pobierania i przygotowania prób do analizy oraz oznaczanie wybranych składników surowców pochodzenia naturalnego, w tym min.: flawonoidów, polifenoli, kwasów fenolowych, alkaloidów, witamin oraz wybranych składników o charakterze antyodżywczym. Oznaczanie aktywności antyutleniającej. W analizach wykorzystane zostaną metody miareczkowe, elektrochemiczne, spektroskopowe oraz chromatograficzne. Większość ćwiczeń oparta jest na standardowych metodach ujętych w Polskich i Europejskich Normach oraz Farmakopei Polskiej VIII i Europejskiej 5.0.

Literatura:

Literatura podstawowa

1. B. Klimek red., Analiza fitochemiczna roślinnych substancji leczniczych, Wyd UM Łódź, 2011

2. A. Kołodziejczyk, Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2013

Literatura uzupełniająca:

1. A. Gliszczyńska-Świgło, Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżnik jej jakości, Wyd UE Poznań, 2010

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-19
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 35 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marzanna Kurzawa
Prowadzący grup: Karolina Kulka-Kamińska, Marzanna Kurzawa
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

W ramach przedmiotu prowadzone są następujące zajęcia:

- wykład 15 h.

- laboratorium 30 h.

Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu analizy produktów naturalnych. Ponadto student zostaje zapoznany z metodykami stosowanymi w analityce produktów naturalnych.

Pełny opis:

Treści programowe wykładu:

Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z metodami analizy produktów naturalnych. W ramach wykładu zostaną omówione metody: przygotowania prób do analizy, identyfikacji, badania tożsamości oraz analiza ilościowa z wykorzystaniem metod klasycznych i instrumentalnych.

Treści programowe laboratorium:

Laboratorium poświęcone jest zapoznaniu studenta z metodami pobierania i przygotowania prób do analizy surowców naturalnych oraz procedurami analitycznymi wykorzystywanymi w ich badaniach. Zajęcia laboratoryjne obejmą metody pobierania i przygotowania prób do analizy oraz oznaczanie wybranych składników surowców pochodzenia naturalnego, w tym min.: flawonoidów, polifenoli, kwasów fenolowych, alkaloidów, witamin oraz wybranych składników o charakterze antyodżywczym. Oznaczanie aktywności antyutleniającej. W analizach wykorzystane zostaną metody miareczkowe, elektrochemiczne, spektroskopowe oraz chromatograficzne. Większość ćwiczeń oparta jest na standardowych metodach ujętych w Polskich i Europejskich Normach oraz Farmakopei Polskiej VIII i Europejskiej 5.0.

Literatura:

Literatura podstawowa

1. B. Klimek red., Analiza fitochemiczna roślinnych substancji leczniczych, Wyd UM Łódź, 2011

2. A. Kołodziejczyk, Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2013

Literatura uzupełniająca:

1. A. Gliszczyńska-Świgło, Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżnik jej jakości, Wyd UE Poznań, 2010

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)